Η διαδρομή των Ολυμπιακών Αγώνων
στο χρόνο
- Παρίσι 2024
- Τόκιο 2020
- Ρίο 2016
- Λονδίνο 2012
- Πεκίνο 2008
- Αθήνα 2004
- Σίδνεϋ 2000
- Ατλάντα 1996
- Βαρκελώνη 1992
- Σεούλ 1988
- Λος Άντζελες 1984
- Μόσχα 1980
- Μόντρεαλ 1976
- Μόναχο 1972
- Μέξικο Σίτι 1968
- Τόκιο 1964
- Ρώμη 1960
- Μελβούρνη 1956
- Ελσίνκι 1952
- Λονδίνο 1948
- Βερολίνο 1936
- Λος Άντζελες 1932
- Άμστερνταμ 1928
- Παρίσι 1924
- Αμβέρσα 1920
- Στοκχόλμη 1912
- Λονδίνο 1908
- Σεντ Λιούις 1904
- Παρίσι 1900
- Αθήνα 1896
Παρίσι 2024
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες Παρίσι 2024 διεξήχθησαν από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου, επιστρέφοντας στη γαλλική πρωτεύουσα για πρώτη φορά από το 1924. Η διοργάνωση αποτέλεσε μια γιορτή του αθλητισμού, της ειρήνης και της αλληλεγγύης, με κύριο στόχο την προώθηση της βιωσιμότητας και της κληρονομιάς.
Η Ελλάδα είχε δυναμική παρουσία με την Team Hellas να τιμά τη χώρα φέρνοντας συνολικά 8 μετάλλια (1 Χρυσό, 1 Αργυρό και 6 Χάλκινα).
Ο Μίλτος Τεντόγλου, ο κορυφαίος Έλληνας άλτης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο άλμα εις μήκος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, χαρίζοντας στην Ελλάδα μία από τις πιο λαμπρές στιγμές της στον παγκόσμιο αθλητισμό. Με ένα εκπληκτικό άλμα που έφτασε τα 8.48 μέτρα, ο Τεντόγλου ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου, επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία του στο αγώνισμα και τη συνέπεια του στις μεγάλες διοργανώσεις.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους κρίκους προσθέτοντας ακόμα μία λαμπρή επιτυχία στην καριέρα του. Αυτή η διάκριση αποτελεί το τρίτο Ολυμπιακό μετάλλιο του Πετρούνια, επιβεβαιώνοντας τη σταθερή του παρουσία στην ελίτ της παγκόσμιας γυμναστικής. Με μία εξαιρετική εκτέλεση ο Πετρούνιας κατάφερε να ανέβει στο βάθρο, ενώ αυτό το μετάλλιο έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς σηματοδοτεί την επιστροφή του στην κορυφή μετά από μια σειρά τραυματισμών και προκλήσεων. Ο Λευτέρης Πετρούνιας, με την τρίτη του Ολυμπιακή διάκριση, συνεχίζει να γράφει ιστορία στον ελληνικό αθλητισμό, καταδεικνύοντας την αξία της σκληρής δουλειάς και της επιμονής.
Ο Απόστολος Χρήστου, κατέκτησε το αργυρό μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, σημειώνοντας μια ιστορική επιτυχία για την ελληνική κολύμβηση. Αυτή η διάκριση είναι το πρώτο Ολυμπιακό μετάλλιο της Ελλάδας στην κολύμβηση σε πισίνα, ανοίγοντας έναν νέο κεφάλαιο στον ελληνικό αθλητισμό. Με μια εντυπωσιακή εμφάνιση στα 200 μέτρα ύπτιο, ο Χρήστου κατέκτησε τη δεύτερη θέση, κερδίζοντας το θαυμασμό και την αναγνώριση από την παγκόσμια κολυμβητική κοινότητα.
Ο Εμμανουήλ Καραλής, ο ταλαντούχος Έλληνας αθλητής του άλματος επί κοντώ, κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024. Με ένα άλμα στα 5.90 μέτρα που πέρασε με την πρώτη προσπάθεια, ο Καραλής εξασφάλισε τη θέση του στο βάθρο, δείχνοντας την αντοχή και την αποφασιστικότητά του να πετύχει σε μια από τις πιο απαιτητικές διοργανώσεις του κόσμου. Η πορεία του προς το μετάλλιο ήταν γεμάτη προκλήσεις και σκληρή προπόνηση, αλλά η αφοσίωση και το πάθος του για το άθλημα τον οδήγησαν στην επιτυχία. Η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Καραλή αναγνωρίζεται ως ένα σημαντικό επίτευγμα, ειδικά σε ένα άθλημα με τόσο υψηλό ανταγωνισμό.
Η ελληνική κωπηλασία κατέγραψε εξαιρετικές επιτυχίες με τα δύο πληρώματα Αντώνης Παπακωνσταντίνου/Πέτρος Γκαϊδατζής και Ζωή Φίτσιου/Μιλένα Κοντού στην κατηγορία διπλό σκιφ ελ.βαρών να κατέκτούν το Χάλκινο Ματάλλιο ενώ ο Στέφανος Ντούσκος στο μονό σκιφ και οι Ευαγγελία Αναστασιάδου/Χριστίνα Μπούρμπου στη Δίκωπο τερμάτησα στην 6η θέση του τελικού αποδεικνύοντας την κυριαρχία της χώρας μας σε αυτό το άθλημα.
Ο Θεόδωρος Τσελίδης, έφερε το πρώτο μετάλλιο για την Ελλάδα στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, σημειώνοντας μια ιστορική επιτυχία για το ελληνικό Τζούντο. Με εξαιρετική τεχνική και απίστευτη δύναμη, ο Τσελίδης κατάφερε να διακριθεί στην κατηγορία των -90 κιλών, η κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου από τον Τσελίδη είναι ιδιαίτερα σημαντική, καθώς αποτελεί ένα από τα λίγα μετάλλια της Ελλάδας στο τζούντο σε Ολυμπιακούς Αγώνες.
Ο Νταουρέν Κουρουγκλίεφ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού 2024, επιτυγχάνοντας μία σημαντική διάκριση για την ελληνική πάλη. Αγωνιζόμενος στην κατηγορία των 86 κιλών ελευθέρας πάλης, ο Κουρουγκλίεφ αντιμετώπισε μερικούς από τους πιο δυνατούς και έμπειρους αντιπάλους του κόσμου. Με αποφασιστικότητα και στρατηγική, κατάφερε να επικρατήσει και να εξασφαλίσει τη θέση του στο βάθρο, προσθέτοντας ένα ακόμα μετάλλιο στη συλλογή της Ελλάδας.
Η Team Hellas με αυτές τις επιτυχίες ενισχύει την παράδοση και την υπερηφάνεια της Ελλάδας στους Ολυμπιακούς Αγώνες, συνεχίζοντας να γράφει ιστορία στον παγκόσμιο αθλητισμό.
Τόκιο 2020
Οι Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2020 θα διεξάγονταν από τις 24 Ιουλίου έως τις 9 Αυγούστου 2020, αλλά αναβλήθηκαν για το έτος 2021, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι αγώνες έλαβαν χώρα από τις 23 Ιουλίου μέχρι και τις 8 Αυγούστου 2021 και την ελληνική αποστολή αποτελούσαν 83 αθλητές και αθλήτριες.
Η χώρα μας αποχαιρέτησε το Τόκιο έχοντας κατακτήσει τέσσερα συνολικά μετάλλια. Το πρώτο μετάλλιο και μάλιστα χρυσό κατακτήθηκε από τον Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία. Με χρόνο 6:40.45 και μία απίστευτη κούρσα ο Γιαννιώτης πρωταθλητής έκανε και ολυμπιακό ρεκόρ, καταρρίπτοντας αυτό του Μάχε Ντρίσντεϊλ (6:41.34) από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο το 2016. Μάλιστα, αυτό ήταν το πρώτο χρυσό για το άθλημα της κωπηλασίας και τέταρτο συνολικά στην Ιστορία της διοργάνωσης.
Το ίδιο μετάλλιο φόρεσε στο στήθος λίγες μέρες αργότερα και ο Μίλτος Τεντόγλου στον τελικό του μήκους ανδρών. Ο ολυμπιονίκης από τα Γρεβενά, αν και είναι μόλις 23 ετών, κατάφερε να γράψει με χρυσά γράμματα του όνομά του στη διοργάνωση. Με άλμα στα 8,41 μέτρα ο Έλληνας πρωταθλητής χάρισε το πρώτο μετάλλιο στον στίβο στους άνδρες, μετά από εκείνο του Κώστα Κεντέρη στα 200 μέτρα το 2000 στο Σίδνεϊ, και το πρώτο μετάλλιο στο μήκος.
Τη συνέχεια έδωσε ο Λευτέρης Πετρούνιας με την κατάκτηση του χάλκινου μεταλλίου στον τελικό των κρίκων. Το δεύτερο ολυμπιακό μετάλλιο του Λευτέρη Πετρούνια είναι το έκτο στη σύγχρονη Ιστορία της ελληνικής γυμναστικής στον θεσμό. Το τελευταίο μετάλλιο στη χώρα μας ήρθε από την Εθνική πόλο των ανδρών, η οποία κατάφερε να πετύχει για πολλούς το ακατόρθωτο. Οι παίκτες του Θοδωρή Βλάχου με άμυνα από ατσάλι και μεγάλη μαχητικότητα έφτασαν έως τον τελικό, εκεί όπου γνώρισαν την ήττα κόντρα στην ισχυρή Σερβία.
Ρίο 2016
Oι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στο Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας από τις 5 έως τις 21 Αυγούστου 2016. Συμμετείχαν 11.303 αθλητές από 207 χώρες σε 306 αγωνίσματα. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 93 αθλητές και αθλήτριες με τη χώρα μας να κατακτά έξι μετάλλια και να φτάνει στην 26η θέση του πίνακα των μεταλλίων. Ένα χρυσό και ένα χάλκινο για την Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή, χρυσό για τον Λευτέρη Πετρούνια στους κρίκους και την Κατερίνα Στεφανίδη στο άλμα επί κοντώ, ασημένιο για το Σπύρο Γιαννιώτη στα 10.000 μέτρα ανοιχτή θάλασσα και χάλκινο για το πλήρωμα των Παναγιώτη Μάντη και Παύλου Καγιαλή στα 470 της ιστιοπλοΐας. Τα έξι μετάλλια μάλιστα, αποτελούν την 5η καλύτερη συγκομιδή σε Ολυμπιακούς Αγώνες για την Ελλάδα, με πρώτη φυσικά αυτή της Αθήνας το 1896 (50 μετάλλια) και δεύτερη και πάλι στην πατρίδα μας το 2004 (16 μετάλλια). Ιστορία έγραψε στους Αγώνες ο Μάικλ Φελπς, στον τελευταίο αγώνα της καριέρας του έφτασε το απλησίαστο ρεκόρ του στα 28 Ολυμπιακά μετάλλια, εκ των οποίων τα 23 χρυσά. Ο 31χρονος σουπερστάρ της κολύμβησης πήρε στο Ρίο πέντε χρυσά και ένα ασημένιο, συγκομιδή καλύτερη κι από εκείνη του 2012 (4-2-0 τότε).
Επίσης, ιστορία έγραψε ο ανίκητος Γιουσέιν Μπολτ αφού πήρε χρυσά σε 100μ και 200μ αλλά και με την ομάδα της Τζαμάικα, χρυσό στη σκυταλοδρομία 4χ100μ φτάνοντας τα 9 συνολικά, σε τρεις συνεχείς διοργανώσεις.
Λονδίνο 2012
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2012 έγιναν στο Λονδίνο μεταξύ 27 Ιουλίου και 12 Αυγούστου. Μετείχαν 10.768 αθλητές από 204 Εθνικές Ολυμπιακές Επιτροπές σε 302 αγωνίσματα.
Οι αγώνες κρίνονται ως πετυχημένοι και ξεχώρισαν ιδιαίτερα για τα σκληρά μέτρα ασφάλειας που είχαν παρθεί εξαιτίας αρκετών απειλών για τρομοκρατικό χτύπημα.
Ήταν οι πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην ιστορία όπου σε όλα τα αθλήματα μετείχαν και γυναίκες.
Μάλιστα γυναίκες έστειλαν για πρώτη φορά η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ και το Μπρουνέι.
Στο αγωνιστικό πρόγραμμα εισήλθε για πρώτη φορά και η πυγμαχία γυναικών με τη συμμετοχή 36 αθλητριών σε τρείς κατηγορίες σωματικού βάρους. Επίσης επανήλθε μετά το 1924 το μεικτό διπλό στο τένις.
Ο Αμερικανός Μάικ Φέλπς έφθασε τα 22 Ολυμπιακά μετάλλια στη κολύμβηση και ο Τζαμαϊκανός Γιουσέιν Μπολτ έγινε ο πρώτος που επανέλαβε σε δύο σερί Ολυμπιακούς Αγώνες τις νίκες του στα 100μ, 200μ και 4Χ100μ.
Στο τένις ο Σκωτσέζος Άντι Μάρει προκάλεσε τον απόλυτο ενθουσιασμό με τη νίκη του επί του Ρότζερ Φέντερερ στον τελικό ενώ η ομάδα μπάσκετ ανδρών των ΗΠΑ κέρδισε το χρυσό μετάλλιο χωρίς ήττα.
Η Ελλάδα κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια και έχασε ένα ακόμα, σχεδόν στο νήμα των 10χλμ κολύμβησης ανοιχτής θαλάσσης με τον Σπύρο Γιαννιώτη.
Ο Ηλίας Ηλιάδης μετά το χρυσό μετάλλιο το 2004 πήρε το χάλκινο στη κατηγορία 90 κιλών ενώ στη τρίτη θέση βρέθηκε στη κωπηλασία και το διπλό σκιφ με τις Αλεξάνδρα Τσιάβου και Χριστίνα Γιαζιτζίδου.
Στη ξιφασκία, η Βάσω Βουγιούκα με σπασμένα δόντια διεκδίκησε το χάλκινο μετάλλια για να πάρει τελικά την 5η θέση στη σπάθη.
Πεκίνο 2008
H πρωτεύουσα της Κίνας φιλοξένησε από τις 8 έως τις 24 Αυγούστου τους Ολυμπιακούς Αγώνες, με τη συμμετοχή 11.028 αθλητών από 204 χώρες. Καταρρίφθηκαν περισσότερα από 40 παγκόσμια ρεκόρ και άλλα 130 Ολυμπιακά, ενώ έγιναν για πρώτη φορά περισσότεροι από 5.000 έλεγχοι ντόπινγκ. Η διοργάνωση σημείωσε απόλυτη επιτυχία κυρίως λόγω των άριστων αθλητικών εγκαταστάσεων και της τελειότητας της φιλοξενίας των αθλητών και αθλητριών στο Ολυμπιακό Χωριό. Στη τελετή έναρξης που ήταν εντυπωσιακή παρέστησαν ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν, της Γαλλίας Νίκολας Σαρκοζί, των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν.
Στο αγωνιστικό μέρος διακρίθηκαν ιδιαίτερα ο Αμερικανός Μάικ Φέλπς με οκτώ χρυσά μετάλλια στην κολύμβηση, ο Τζαμαικανός σπρίντερ Γιουσέιν Μπολτ με τρία χρυσά σε 100μ, 200 και 4Χ100μ καθώς και ο Βρετανός Κρις Χόι με τρία χρυσά στη ποδηλασία.
Επίσης καταρρίφθηκε το … παγκόσμιο ρεκόρ σε σωματικό βάρος αθλητή Ολυμπιακών Αγώνων. Ο τζουντόκα Ρικάρντο Μπλας από τη νήσο Γκουάμ έγινε ο βαρύτερος στην ιστορία με 210 κιλά.
Στον πίνακα μεταλλίων η Κίνα πήρε τα περισσότερα χρυσά με 51 και οι ΗΠΑ τα περισσότερα σε σύνολο με 110.
Η Ελλάδα κατέκτησε τρία μετάλλια, δύο ασημένια και ένα χάλκινο. Στο δεύτερο σκαλί του βάθρου ανέβηκαν στην κωπηλασία οι Βασίλης Πολύμερος και Δημήτρης Μούγιος καθώς και ο Αλέξανδρος Νικολαϊδης που για δεύτερη σερί φορά προκρίθηκε στον τελικό στο τεκβοντό. Το χάλκινο κέρδισαν οι Σοφία Μπεκατώρου, Βιργινία Κραβαριώτη και Σοφία Παπαδοπούλου στην κατηγορία Ινλινγκ της ιστιοπλοΐας. Χάλκινο είχε κατακτήσει και η Πηγή Δεβετζή στο άλμα τριπλούν αλλά σε επανέλεγχο του δείγματος ντόπινγκ που έγινε το 2015, βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία και της αφαιρέθηκε το μετάλλιο.
Αθήνα 2004
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ελλάδα μετά από 108 χρόνια και η Αθήνα φιλοξένησε τους κορυφαίους αθλητές και αθλήτριες του κόσμου από τις 13 μέχρι τις 29 Αυγούστου 2004.
Συνολικά έλαβαν μέρος 10.625 από 201 χώρες καθώς για πρώτη φορά ήταν παρόντα όλα τα κράτη που διέθεταν Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Διοργανώθηκαν 301 αγωνίσματα, ένα περισσότερο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2000. Η τηλεθέαση σημείωσε νέο ρεκόρ καθώς 3,9 δισ. άνθρωποι είχαν πρόσβαση στην τηλεοπτική κάλυψη (έναντι 3,6 δισ. το 2000).
Στο Ολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο Αθηνών (ΟΑΚΑ) έγινε ένας μεγάλος αριθμός αθλημάτων, ενώ τα υπόλοιπα διεξήχθησαν στα προάστια της πόλης αλλά και στην Αττική. Το Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου έγινε στις πόλεις: Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα και Ηράκλειο. Μασκότ της διοργάνωσης ήταν ο Φοίβος και η Αθηνά, εμπνευσμένες από τις αρχαίες “δαίδαλα” που ήταν κούκλες και εκτός από τις λατρευτικές χρήσεις που είχαν ήταν επίσης και παιχνίδια.
Η επιστροφή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα, δεν μπορούσε να μην συνδυαστεί με την διοργάνωση αγωνισμάτων στο Παναθηναϊκό Στάδιο, τον τόπο στον οποίο αναβίωσαν οι Ολυμπιακοί. Έτσι εκεί έγιναν τα αγωνίσματα της τοξοβολίας από τις 15 έως τις 21 Αυγούστου, ο τερματισμός του μαραθωνίου των γυναικών στις 22 του Αυγούστου και μία εβδομάδα αργότερα, ο τερματισμός του μαραθωνίου δρόμου των ανδρών.
Η διοργάνωση που δέχθηκε σκληρή κριτική για καθυστερήσεις έργων στη διάρκεια της προετοιμασίας της πέτυχε απόλυτα και ξεκίνησε με μια ονειρική τελετή έναρξης που προκάλεσε τον παγκόσμιο θαυμασμό.
Η Ελλάδα κατέκτησε συνολικά 16 μετάλλια, με 6 χρυσά, 6 ασημένια και 4 χάλκινα. Τα χρυσά τα πήραν η Φανή Χαλκιά στα 400μ. εμπόδια, η Αθανασία Τσουμελέκα στα 20.000 βάδην, ο Δημοσθένης Ταμπάκος στους κρίκους της γυμναστικής, ο Ηλίας Ηλιάδης στο τζούντο, οι Θωμάς Μπίμης – Νίκος Συρανίδης στις καταδύσεις και οι Σοφία Μπεκατώρου – ΑιμιλίαΤσουλφά στα σκάφη 470 της ιστιοπλοΐας.
Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές των αγώνων υπήρξε η αποθέωση του Πύρρου Δήμα που προσπάθησε για ένα τέταρτο σερί χρυσό μετάλλιο στην άρση βαρών. Τελικά κέρδισε το χάλκινο και η τελετή απονομής των μεταλλίων στους αθλητές καθυστέρησε επί εννιά λεπτά λόγω της του ενθουσιασμού των Ελλήνων φιλάθλων που φώναζαν ρυθμικά το όνομα του τρείς φορές χρυσού Ολυμπιονίκη.
Για πρώτη φορά στην ιστορία, μία χώρα παρέλασε στην αρχή και το τέλος της παρέλασης. Η Ελλάδα μόνο με τη σημαία της παρέλασε πρώτη όπως συμβαίνει από το 1928 και έπειτα και στη συνέχεια και τελευταία με πλήρη την ομάδα της ως διοργανώτρια χώρα.
Η σφαιροβολία ανδρών γυναικών διεξήχθη στο στάδιο της αρχαίας Ολυμπίας ενώ στην Αθήνα εμφανίστηκε για πρώτη φορά η ελευθέρα πάλη γυναικών. Ο Μαροκινός Χισάμ Ελ Γκερούζ κέρδισε τις κούρσες 1500μ και 5000μ, κάτι που είχε μόλις μία φορά στο παρελθόν με τον Φινλανδό Πάαβο Νούρμι το 1924. Η Αργεντινή πήρε τα χρυσά μετάλλια σε μπάσκετ και ποδόσφαιρο.
Σίδνεϋ 2000
Οι πρώτοι Ολυμπιακοί αγώνες της χιλιετίας έγιναν στο Σίδνεϋ της Αυστραλίας από τις 15 Σεπτεμβρίου έως την 1η Οκτωβρίου του 2000. Έλαβαν μέρος 10649 αθλητές και αθλήτριες από 199 χώρες σε 300 αγωνίσματα, συμμετοχή η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.
Η Ελλάδα γνώριζε ήδη από το 1997 ότι η επόμενη διοργάνωση του 2004 της ανήκει και ως εκ τούτου η ατμόσφαιρα μεταξύ των Ελλήνων αθλητών ήταν καταπληκτική.
Με 13 μετάλλια, 4 χρυσά, 6 αργυρά και 3 χάλκινα η ελληνική ομάδα πραγματοποίησε τη καλύτερη εμφάνιση της από το 1896 και πήρε την 17η θέση στον πίνακα μεταλλίων. Τα χρυσά κέρδισαν οι Πύρρος Δήμας και Ακάκιος Καχιασβίλης στην άρση βαρών, από τρία στο θεσμό πλέον, ο Κώστας Κεντέρης που εντυπωσίασε ολόκληρο τον κόσμο στα 200μ. και ο Μιχάλης Μουρούτσος στο τεκβοντό. Η άρση βαρών συνολικά κατέκτησε πέντε από τα 13 μετάλλια με την Ιωάννα Χατζηιωάννου να γίνεται η πρώτη Ελληνίδα με μετάλλιο στην άρση βαρών των Ολυμπιακών Αγώνων, στη πρεμιέρα του αθλήματος στο θεσμό.
Συνολικά 80 χώρες από τις 199 πήραν τουλάχιστον ένα μετάλλιο. Νέα αθλήματα υπήρξαν το τρίαθλο, το τεκβοντό αλλά και ειδικά για τις γυναίκες, η άρση βαρών, η υδατοσφαίριση, το μοντέρνο πένταθλο αλλά και οι συγχρονισμένες καταδύσεις.
Μία από τις μορφές των αγώνων υπήρξε η τζουντόκα Ριόκο Ταμούρα από την Ιαπωνία που ύστερα από τα ασημένια μετάλλια της το 1992 και 1996 κατάφερε να φθάσει στο Σίδνει στο χρυσό.
Στη τελετή λήξης η Ελλάδα δια του δημάρχου Αθηναίων Δημήτρη Αβραμόπουλου και της προέδρου της οργανωτικής επιτροπής «Αθήνα 2004» Γιάννας Αγγελοπούλου παρέλαβε τη σημαία των Ολυμπιακών Αγώνων ενόψει 2004.
Ατλάντα 1996
Κοσμογονία για την Ελλάδα στην Ατλάντα όπου κατέκτησε οκτώ μετάλλια από τα οποία τα τέσσερα χρυσά και τα υπόλοιπα ασημένια.
Ο Πύρρος Δήμας πήρε το δεύτερο σερί χρυσό όπως και ο Ακάκιος Καχιασβίλης αλλά όμως πρώτο για την Ελλάδα. Χρυσοί Ολυμπιονίκες αναδείχθηκαν ακόμα ο Ιωάννης Μελισσανίδης στις ασκήσεις εδάφους και ο Νίκος Κακλαμανάκης στην ιστιοσανίδα της ιστιοπλοίας.
Επίσης δεν λείπουν τα πλασαρίσματα μέσα στην πρώτη οκτάδα και οι συμμετοχές σε μεγάλους τελικούς. Η Ελλάδα πραγματοποιεί μία από τις καλύτερες εμφανίσεις της στο θεσμό. Συνολικά μετείχαν 10.310 αθλητές από 197 χώρες αλλά η Ατλάντα παρουσίασε πολλά προβλήματα οργανωτικής μορφής.
Ωστόσο, εκείνο που πραγματικά εντυπωσίασε ήταν η αδυναμία φύλαξης του Ολυμπιακού Πάρκου όπου στις 27 Ιουλίου εξερράγη μία βόμβα με αποτέλεσμα δύο νεκρούς και 111 τραυματίες. Ο ένοχος Έρικ Ρόμπερτ Ράντολφ αποκαλύφθηκε τον Μάιο του 2003 και τιμωρήθηκε με ποινή τετράκις ισόβια. Από κεί και πέρα παρατηρήθηκε κυκλοφοριακό χάος, προβλήματα στη λειτουργία των ηλεκτρονικών υπολογιστών με τη συνεχή πτώση του συστήματος υποστήριξης και δυστυχώς ένα πλήθος ευγενικών αλλά κακώς εκπαιδευμένων και πληροφορημένων εθελοντών.
Η Ολυμπιακή Φλόγα άναψε από τα χέρια του διάσημου πυγμάχου Μοχάμεντ Άλι που υπέφερε από τη νόσο Πάρκινσον ενώ ελάχιστα νωρίτερα, μέσα στο Ολυμπιακό στάδιο έτρεξαν ακόμα ο πυγμάχος Ίβαντερ Χόλιφιλντ δίπλα – δίπλα με την Βούλα Πατουλίδου.
Στο αγωνιστικό μέρος ο Αμερικανός Κάρλ Λιούις κέρδισε στο άλμα εις μήκος για τέταρτη σερί φορά σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ισοφάρισε το ρεκόρ του δισκοβόλου Άλ Έρτερ ενώ ο Ρώσος παλαιστής Αλεξάντρ Καρέλιν έγινε ο πρώτος με τρία σερί χρυσά στην ίδια κατηγορία σωματικού βάρους για το άθλημα του.
Συνολικά κέρδισαν μετάλλια 79 χώρες από τις οποίες οι 53 και χρυσά.
Τη διοργάνωση του 1996, χρυσή επέτειο της αναβίωσης των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, διεκδίκησε και η Αθήνα όπου έχασε όμως στην ψηφοφορία της ΔΟΕ από την Ατλάντα με ψήφους 51-35, απόφαση που προκάλεσε πολλά αρνητικά σχόλια από όλα τα διεθνή ΜΜΕ και τη κοινή γνώμη.
Οι αγώνες αυτοί που διεξήχθησαν από τις 19 Ιουλίου εως τις 4 Αυγούστου είχαν μεγάλη επιτυχία με τη συμμετοχή των αθλητών να φτάνει τις 10.000 από 197 χώρες. Στο αγωνιστικό μέρος ο συναγωνισμός ήταν μεγάλος πράγμα που οδήγησε στην επίτευξη πολλών σημαντικών επιδόσεων.
Βαρκελώνη 1992
Η αρχή της άνοιξης του ελληνικού αθλητισμού που προσέδωσε με τα αποτελέσματα της Βαρκελώνης τρομερή ψυχολογική ώθηση στους Έλληνες αθλητές όλων των αθλημάτων.
Οι μεγάλες νίκες και τα χρυσά μετάλλια του Πύρρου Δήμα στην άρση βαρών και της Βούλας Πατουλίδου στον στίβο (100μ εμπόδια) προκάλεσαν ντελίριο ενθουσιασμού στη χώρα και η τελετή υποδοχής τους στο Παναθηναϊκό στάδιο ήταν αλησμόνητη.
Ωστόσο συνολικά η ελληνική αποστολή είχε θαυμάσια αποτελέσματα που αποτέλεσαν και τη βάση των επιτυχιών τα επόμενα χρόνια και τουλάχιστον μέχρι τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Για πρώτη φορά παρουσιάστηκε και πάλι στο θεσμό ενιαία η ομάδα της Γερμανίας ενώ η Ν. Αφρική έκανε την επανεμφάνισή της μετά από 32 χρόνια αποκλεισμού λόγω της ρατσιστικής πολιτικής της.
Επίσης η Εσθονία και η Λετονία παρέταξαν ανεξάρτητες ομάδες και πάλι, για πρώτη φορά μετά το 1936 και η Λιθουανία για πρώτη φορά μετά το 1928. Οι υπόλοιπες χώρες της πρώην Σοβ. Ένωσης συνέθεσαν πρόσκαιρα και μέχρι το 1996 στην Ατλάντα μία ομάδα με την επωνυμία «Ενωμένη Ομάδα».
Η Γιουγκοσλαβία λόγω του πολέμου αποκλείστηκε από όλα τα ομαδικά σπορ και έλαβε δικαίωμα συμμετοχής ως «ανεξάρτητοι συμμετέχοντες Ολυμπιακών Αγώνων». Το μπέιζμπολ ύστερα από άθλημα επίδειξης για έξη διοργανώσεις μπήκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα όπως και το μπάντμιντον και το τζούντο γυναικών. Στο μπάσκετ κατέπληξαν οι Ηνωμένες Πολιτείες με την εμφάνιση επαγγελματιών του ΝΒΑ και δίκαια έλαβαν την ονομασία «dream team». Είχαν μέσο όρο 117 πόντους στα παιχνίδια τους και δεν χρειάστηκε, ούτε και ζήτησαν ποτέ τάιμ άουτ.
Σεούλ 1988
Η τελική διαφωνία στην ιδέα συνδιοργάνωσης των αγώνων από την Νότιο Κορέα που ανέλαβε με την Σεούλ την Ολυμπιακή Πόλη και την Βόρειο Κορέα επέφερε ένα μικρό ευτυχώς πρόβλημα μποικοτάζ.
Απείχαν από τη διοργάνωση η Β.Κορέα, η Αιθιοπία, η Κούβα και η Νικαράγουα. Τελικά οι αγώνες ξεκίνησαν στις 17 Σεπτεμβρίου και τελείωσαν στις 2 Οκτωβρίου. Έλαβαν μέρος 8465 αθλητές από 159 χώρες οι οποίοι μετείχαν σε 237 αγωνίσματα. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα η επιτραπέζια αντισφαίριση. Δυστυχώς όμως είχαμε και το πελώριο, όπως εξελίχθηκε, σκάνδαλο ντόπινγκ του Μπέν Τζόνσον. Ο Καναδός σπρίντερ λίγο μετά τη νίκη του στα 100μ αποδείχθηκε θετικός σε έλεγχο ντόπινγκ και το χρυσό μετάλλιο κατέληξε στον Αμερικανό Κάρλ Λιούις. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισαν ακόμα η Αμερικανίδα Φλόρενς Γκρίφιθ Τζόινερ στα 100μ και 200μ με σύνολο τρία χρυσά και ένα ασημένιο, ο συμπατριώτης της Μάτ Μπιόντι με επτά μετάλλια στη κολύμβηση από τα οποία τα πέντε χρυσά και βέβαια η Κριστιν Ότι από την ΛΔ Γερμανίας με έξη χρυσά στη κολύμβηση γυναικών.
Στη Σεούλ σημειώθηκε όμως και ένα μοναδικό ρεκόρ από γυναίκα. Η Ανατολικογερμανίδα Κρίστα Ρότενμπουργκερ κέρδισε τον χειμώνα του 1988 χρυσό μετάλλιο στο πατινάζ ταχύτητας στους χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του Κάλγκαρι και το καλοκαίρι ασημένιο μετάλλιο στη ποδηλασία.
Η Ελλάδα έγινε δεκτή με μεγάλες τιμές από τους φιλάθλους της χώρας που δεν ξεχνούσαν με τίποτα τη συμμετοχή μας στο πλευρό τους στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας στις αρχές της δεκαετίας του 50.
Ολοκληρώσαμε τη συμμετοχή μας με το χάλκινο μετάλλιο του πρωταθλητή της ελληνορωμαικής πάλης Μπάμπη Χολίδη που αγωνίστηκε με σχετικά πρόσφατη την επέμβαση του στο γόνατο που μάζευε συνεχώς υγρό.
Λος Άντζελες 1984
Στη διοργάνωση του 1984 είχαμε την απάντηση της Σοβ. Ένωσης και φίλα προσκείμενα χωρών της στο μποϊκοτάζ των Αμερικανών τέσσερα χρόνια νωρίτερα. Απουσίασαν συνολικά 14 χώρες με την αιτιολογία της παραβίασης από τους Αμερικανούς διατάξεων του Ολυμπιακού Χάρτη. Ωστόσο επί της ουσίας απουσίασε το 58% των χρυσών μεταλλίων του 1976 καθώς έλειπαν οι 29 από τους 30 κατόχους μεταλλίων στο παγκόσμιο πρωτάθλημα άρσης βαρών του 1983 και ανάμεσα στις απουσίες υπήρχαν και όλοι οι χρυσοί νικητές. Ανάλογα προβλήματα δημιουργήθηκαν και σε πολλά άλλα αθλήματα όπως στην πάλη. Πάντως παρά το μποϊκοτάζ είχαμε νέο ρεκόρ συμμετοχής χωρών που έφθασαν τις 140. Για πρώτη φορά μπήκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα ο μαραθώνιος δρόμος γυναικών, ο αγώνας ποδηλασίας γυναικών επί δημοσίας οδού και η ρυθμική γυμναστική.
Στους αγώνες αυτούς που διεξήχθησαν από τις 28 Ιουλίου μέχρι τις 12 Αυγούστου έλαβαν μέρος 6797 αθλητές οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 221 αγωνίσματα. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε η μορφή του Carl Lewis, ο οποίος κατάφερε να ισοφαρίσει την επιτυχία του συμπατριώτη του Jesse Owens το 1936 στο Βερολίνο, κερδίζοντας 4 χρυσά μετάλλια (100, 200, 4Χ100, μήκος) ακριβώς στα ίδια αγωνίσματα. Στο ποδόσφαιρο για πρώτη φορά απέκτησαν δικαίωμα συμμετοχής παίκτες που δεν έχουν παίξει σε παγκόσμιο κύπελλο ενώ τον τελικό του αθλήματος Γαλλία – Βραζιλία παρακολούθησαν 101.799 θεατές.
Η Ελλάδα είχε συνολικά καλή παρουσία με τη κατάκτηση και δυο μεταλλίων, αμφότερα από την ελληνορωμαική πάλη, με τους Δημήτρη Θανόπουλο (ασημένιο) και Μπάμπη Χολίδη (χάλκινο).
Μόσχα 1980
Στους Ολυμπιακούς αγώνες του 1980 εξήντα κράτη απείχαν ακολουθώντας το παράδειγμα των Η.Π.Α. επί προεδρίας Τζίμι Κάρτερ, οι οποίες αρνήθηκαν να συμμετάσχουν ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την εισβολή των Σοβιετικών στο Αφγανιστάν τον Δεκέμβριο του 1979. Για μια ακόμη φορά οι πολιτικές διαφορές και οι αντιθέσεις στάθηκαν αφορμή για εκδήλωση προβλημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων. Ωστόσο υπήρξαν και περιπτώσεις όπου οι Ολυμπιακές Επιτροπής ορισμένων κρατών άφησαν το ελεύθερο στους αθλητές τους να μετάσχουν μεμονωμένα αν το επιθυμούν, κάτι που στη πράξη συνέβη από την Μ.Βρετανία και την Αυστραλία.
Η Ελλάδα δεν μπήκε ποτέ σε δίλημμα και μετείχε κανονικά και σύμφωνα με τη παράδοση στη διοργάνωση.
Οι αγώνες ξεκίνησαν στις 19 Ιουλίου και τελείωσαν στις 3 Αυγούστου με τη μειωμένη συμμετοχή αθλητών από 80 χώρες. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε ο Σοβιετικός Vladimir Salnikov, που έγινε ο πρώτος κολυμβητής που έσπασε το φράγμα των 15 λεπτών στα 1500μ. (14.58.27) ελεύθερο και ο Κουβανός πυγμάχος Τεόφιλο Στίβενσον που κέρδισε το τρίτο του σερί χρυσό μετάλλιο στην ίδια μάλιστα κατηγορία σωματικού βάρους. Από ελληνικής πλευράς είχαμε τρία μετάλλια, το χρυσό μετάλλιο του Στέλιου Μυγιάκη στην ελληνορωμαϊκή πάλη, το αργυρό του Γιώργου Χατζηιωαννίδη στην ελευθέρα πάλη και το χάλκινο των Μπουντούρη, Γαβρίλη και Ραπανάκη στην ιστιοπλοϊα με σκάφη “Soling”
Μόντρεαλ 1976
Στην πόλη του Μόντρεαλ χτίστηκαν ολυμπιακές εγκαταστάσεις που αποτέλεσαν πρότυπα αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Ωστόσο κόστισαν πελώρια ποσά και ο Καναδάς αποπλήρωνε για πολλά χρόνια ένα τεράστιο οικονομικό χρέος. Μεγάλο μέρος των εξόδων κόστισαν τα σκληρά μέτρα ασφαλείας ύστερα από τα γεγονότα του Μονάχου. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες εισήλθαν σε μία άλλη εποχή στον τομέα αυτό. Οι αγώνες διήρκεσαν από τις 17 Ιουλίου μέχρι την 1η Αυγούστου και η συμμετοχή αθλητών ξεπέρασε τις 6000 από 92 χώρες. Ωστόσο είχαμε και μποϊκοτάζ με πρωτοβουλία της Τανζανίας επειδή μία ομάδα ράγκμπι της Ν. Ζηλανδίας, μη Ολυμπιακό άθλημα, έδωσε φιλικό παιχνίδι στην Νότιο Αφρική που ήταν τιμωρημένη λόγω ρατσιστικής πολιτικής.
Τελικά παρά τις προσπάθειες, οι Αφρικανοί δεν έκαναν πίσω και αποχώρησαν από τους αγώνες 22 χώρες. Για πρώτη φορά εμφανίστηκε το μπάσκετ, το χάντμπολ και η κωπηλασία γυναικών.
Η ομάδα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Γερμανίας κέρδισε τα 11 από τα 13 χρυσά μετάλλια στις γυναίκες με 21 παγκόσμια ρεκόρ σε σύνολο 26 ενώ οι ΗΠΑ επικράτησαν στα 12 από τα 13 αγωνίσματα ανδρών. Στη πάλη, η Σοβ. Ένωση κέρδισε 18 στα 20 μετάλλια από τα οποία τα 12 χρυσά. Στη γυμναστική έλαμψε το άστρο της Ρουμάνας Νάντια Κομανέτσι που εντυπωσίασε ολόκληρο τον κόσμο. Η 14χρονη πρωταθλήτρια κέρδισε πέντε μετάλλια, τα τρία χρυσά και πέτυχε τα πρώτα 10άρια στη βαθμολογία στην ιστορία του αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες και παγκόσμια πρωταθλήματα.
Η ελληνική ομάδα δεν τα κατάφερε στο σύνολό της και σαν καλύτερη διάκριση είχε την 4η θέση του Νίκου Ηλιάδη στην άρση βαρών και την 6η θέση του Τάσου Μπουντούρη στην ιστιοπλοΐα.
Μόναχο 1972
Οι αγώνες του Μονάχου αμαυρώθηκαν από τα γεγονότα της 5ης Σεπτεμβρίου, όταν οκτώ Παλαιστίνιοι της οργάνωσης “Μαύρος Σεπτέμβρης” εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και στο κτίριο όπου διέμενε η αποστολή του Ισραήλ. Δύο ισραηλινοί αντιστάθηκαν και σκοτώθηκαν αμέσως ενώ εννιά βρέθηκαν όμηροι. Ένας κύκλος διαπραγματεύσεων ξεκίνησε αμέσως με την κυβέρνηση του Ισραήλ να αρνείται εξ αρχής να ικανοποιήσει το αίτημα των εισβολέων για απελευθέρωση 200 κρατουμένων στις ισραηλινές φυλακές. Όμηροι και τρομοκράτες μεταφέρθηκαν με ελικόπτερα σε γειτονικό αεροδρόμιο αλλά η επέμβαση της αστυνομίας επέφερε το θάνατο των εννιά Ισραηλινών, πέντε παλαιστινίων και ενός αστυνομικού. Οι αγώνες προς στιγμήν διακόπηκαν και τελικά συνεχίστηκαν και πάλι μετά από 34 ώρες. Έλαβαν μέρος 7123 αθλητές από 121 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 195 αγωνίσματα. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε η μορφή του Αμερικανού κολυμβητή Mark Spitz ο οποίος κατάφερε να κερδίσει επτά χρυσά μετάλλια.
Μετά από 52 χρόνια επανεμφανίστηκε στο αγωνιστικό πρόγραμμα η τοξοβολία και μετά από 36 το χάντμπολ.
Μεγάλη έκπληξη αποτέλεσε η ήττα των ΗΠΑ από την Σοβ. Ένωση στον τελικό του μπάσκετ με 51-50 σε νεκρό χρόνο ύστερα από ένα σερί 62 νικών σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Αμερικανοί διαμαρτυρήθηκαν, υπέβαλαν ένσταση που απορρίφθηκε και τελικά αρνήθηκαν να παραλάβουν τα ασημένια μετάλλια τους.
Η Ελλάδα τα πήγε περίφημα με τη κατάκτηση δύο ασημένιων μεταλλίων. Τα κέρδισαν ο Ηλίας Χατζηπαυλής στη κατηγορία σκαφών Φιν της ιστιοπλοΐας και ο Πέτρος Γαλακτόπουλος στην ελληνορωμαϊκή πάλη.
Μέξικο Σίτι 1968
Η γεωγραφική θέση της πόλης με το μεγάλο υψόμετρο της ήταν προβλήματα τα οποία ομολογουμένως δημιουργούσαν πολλά προβλήματα στους αθλητές, τουλάχιστον των αγωνισμάτων που απαιτούσαν παρατεταμένη προσπάθεια. Οι μετρήσεις έδειχναν ότι στην ατμόσφαιρα υπήρχε 30% λιγότερο οξυγόνο. Ο νικητής στα 5000μ πέτυχε την πιο αργή επίδοση των τελευταίων 16 χρόνων σε Ολυμπιακούς Αγώνες και ο νικητής στα 10.000μ τη χειρότερη τα τελευταία 20 χρόνια. Η οργανωτική επιτροπή για το λόγο αυτό και προκειμένου να προσαρμοστούν οι αθλητές στις συνθήκες αυτές διοργάνωσε το 1965, 1966 και 1967 Ολυμπιακές εβδομάδες και κάλεσε τις ξένες αποστολές δύο εβδομάδες πριν τους αγώνες προκειμένου να προσαρμοστούν καλύτερα οι αθλητές τους. Τελικά στους αγώνες έλαβαν μέρος 5330 αθλητές και αθλήτριες από 112 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 170 αγωνίσματα. Οι αγώνες διεξήχθησαν από τις 12 Δεκεμβρίου έως τις 27 Δεκεμβρίου. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε ο Αμερικανός άλτης του μήκους Bob Beamon με το απίστευτο για την εποχή του άλμα στα 8.90μ. Παγκόσμιο ρεκόρ που κράτησε μέχρι το παγκόσμιο πρωτάθλημα στίβου στο Τόκιο το 1991.
Εκπληκτικές επιδόσεις σημειώθηκαν όμως και σε άλλα αγωνίσματα στίβου όπως στα 400μ με 43.86, στο τριπλούν όπου καταρρίφθηκε τρείς σερί φορές το παγκόσμιο ρεκόρ, στα 200μ με 19.83.
Ο Αμερικανός δισκοβόλος Άλ Έρτερ κέρδισε πέτυχε το 4Χ4 στα χρυσά του Ολυμπιακά μετάλλια (1956, 1960, 1964, 1968), ο πρώτος που πέτυχε κάτι ανάλογο στο ίδιο αγώνισμα.
Ο συμπατριώτης του Ντικ Φόσμπερι υπερέβη τον πήχη με τη πλάτη στο άλμα εις ύψος και αμέσως γεννήθηκε μια νέα τεχνική που ακολουθείται πλέον πιστά μέχρι τις ημέρες μας.
Για πρώτη φορά καθιερώθηκε έλεγχος φύλου των αθλητριών και παράλληλα είχαμε το πρώτο κρούσμα ντόπινγκ από χρήση αλκοόλ από τον Σουηδό Χανς Γκούναρ Λίλιενβαλ (μοντέρνο πένταθλο).
Φυσικά, κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει κυρίως την τελετή απονομής των 200μ όταν οι Αμερικανοί Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος εμφανίστηκαν ξυπόλητοι και ύψωσαν μαυροφορεμένη τη γροθιά ως ένδειξη δύναμης της οργάνωσης «Μαύροι Πάνθηρες». Εξεδιώχθησαν αμέσως από το Ολυμπιακό Χωριό και τιμωρήθηκαν από την Ολυμπιακή Επιτροπή των ΗΠΑ.
Η Ελλάδα κατάφερε να κατακτήσει ένα χάλκινο μετάλλιο μετά από συγκλονιστικούς αγώνες του Πέτρου Γαλακτόπουλου στην ελληνορωμαική πάλη.
Τόκιο 1964
Ήταν η πρώτη φορά που χώρα της Ασίας αναλάμβανε την διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Η οργανωτική επιτροπή των αγώνων έκανε εξαιρετική δουλειά από πλευράς υποδομής. Στους αγώνες που ξεκίνησαν στις 10 Οκτωβρίου και τελείωσαν στις 24 Οκτωβρίου, έλαβαν μέρος 5140 αθλητές από 93 χώρες οι οποίοι συμμετείχαν σε 163 αγωνίσματα. Ωστόσο υπήρξε πρόβλημα απουσίας δυο χωρών, της Νοτίου Αφρικής για τη ρατσιστική πολιτική της και της Ινδονησίας που αρνήθηκε να δεχθεί ως διοργανώτρια χώρα των πανασιατικών αγώνων το Ισραήλ και την Ταιβάν. Το τζούντο και το βόλεϊ ήταν τα δύο νέα αθλήματα του προγράμματος. Ο Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα αναδείχθηκε για δεύτερη σερί φορά νικητής στον μαραθώνιο δρόμο αυτή τη φορά με αθλητικά παπούτσια. Η Ουγγαρία έχασε μετά από 40 χρόνια το ομαδικό στη σπάθη ξιφασκίας αλλά κέρδισε μετά από 52 χρόνια το ομαδικό στο ξίφος μονομαχίας. Δεν υπήρξε καλή εμφάνιση από πλευράς των Ελλήνων αθλητών.
Ρώμη 1960
Οι αγώνες συνδυάστηκαν πλήρως με τον πολιτισμικό χαρακτήρα της πόλης και οι οργανωτές φρόντισαν ώστε να παράσχουν σύγχρονες αθλητικές εγκαταστάσεις προηγμένης τεχνολογίας ενώ παράλληλα πέτυχαν να βελτιώσουν την πολεοδομική εικόνα της πόλης τους. Για τον λόγο αυτό χρησιμοποίησαν και αρκετούς αρχαιολογικούς χώρους για τη φιλοξενία αθλημάτων όπως για παράδειγμα τα περίφημα Λουτρά Καρακάλα για την γυμναστική και την αψίδα του αυτοκράτορα Κωνσταντίνου για τον τερματισμό του μαραθωνίου δρόμου. Το αγώνισμα, που για πρώτη φορά έγινε βράδυ και επικράτησε ο ξυπόλυτος Αιθίοπας Αμπέμπε Μπικίλα. Η συμμετοχή των κρατών ξεπέρασε κάθε προσδοκία με τους αθλητές να ξεπερνάνε τους 5300 από 83 κράτη. Πρωτοεμφανίστηκε και χρίστηκε μάλιστα Ολυμπιονίκης ο Αμερικανός Mοhammad Ali, ο πυγμάχος που αργότερα έγραψε ιστορία στο άθλημα ως Cassius Clay.
Η Ελλάδα κατέκτησε ένα μετάλλιο αλλά χρυσό. Ολυμπιονίκης αναδείχθηκε στη κατηγορία σκαφών Ντράγκον της ιστιοπλοίας ο διάδοχος του θρόνου Κωνσταντίνος με πλήρωμα τους πρωταθλητές Οδυσσέα Εσκιτζόγλου και Γιώργο Ζαίμη.
Μελβούρνη 1956
Ήταν η πρώτη φορά που η Ωκεανία αναλάμβανε διοργάνωση Ολυμπιακών Αγώνων. Η διοργάνωση φιλοξενήθηκε στη Μελβούρνη πιο αργά παρά ποτέ χρονικά λόγω διαφορετικής εποχής και συγκεκριμένα από τις 22 Νοεμβρίου έως 8 Δεκεμβρίου. Πολλά προβλήματα προέκυψαν όπως το κλείσιμο της Διώρυγας του Σουέζ, η εισβολή της Σοβ.Ένωσης στην Ουγγαρία, αλλά και το θέμα της ιππασίας με την απαγόρευση της χώρας στην είσοδο αλόγων από άλλη ήπειρο από τον φόβο μεταφοράς αγνώστων στην ήπειρο τους μικροβίων. Τελικά, μετά το αδιέξοδο η Σουηδία προσφέρθηκε να αναλάβει την διοργάνωση των ιππικών αγωνισμάτων που διεξήχθησαν στη Στοκχόλμη τον Ιούνιο της ίδιας χρονιάς και μάλιστα ειδικά για την περίσταση υπήρξε νέα αφή Ολυμπιακής Φλόγας. Από τη διοργάνωση απείχαν τελικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την σοβιετική εισβολή οι χώρες Ισπανία, Ολλανδία, Ελβετία ενώ για τα γεγονότα του Σουέζ με την κρατικοποίηση της διώρυγας και την επέμβαση συμμαχικών δυνάμεων προχώρησαν σε μποικοτάζ οι Αίγυπτος, Ιράκ και Λίβανος. Η Ελλάδα κατέκτησε στη Μελβούρνη ένα χάλκινο μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ χάρις στον Γιώργο Ρουμπάνη που έγινε δεκτός με τιμές ήρωα από τους Έλληνες ομογενείς αρχικά και στη συνέχεια από τους Έλληνες φιλάθλους κατά την άφιξη του στην Αθήνα. Στις καινοτομίες είχαμε την εφαρμογή μιας ιδέας από έναν νεαρό φοιτητή που έγινε αποδεκτή από την ΔΟΕ, τον Ίαν Γουάνγκ που είχε προτείνει σε ένδειξη ενότητας να εισέρχονται στη τελετή λήξης όλοι οι αθλητές μαζί χωρίς σημαίες κρατών.
Ελσίνκι 1952
Οι αγώνες διήρκεσαν από 19 Ιουλίου έως τις 3 Αυγούστου. Έλαβαν μέρος 4925 αθλητές από 69 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 149 αγωνίσματα. Για πρώτη φορά συμμετείχε η τότε Σοβιετική Ένωση με πολυμελή αποστολή που μάλιστα κατέλαβε στη πρεμιέρα της τη δεύτερη θέση στον πίνακα μεταλλίων μετά τις ΗΠΑ. Επίσης μετείχε για πρώτη φορά μεταπολεμικά και η Γερμανία ως ενωμένη ομάδα. Στο αγωνιστικό μέρος ξεχώρισε η συμμετοχή του Emil Zatopek από την Τσεχοσλοβακία που κατέπληξε τους πάντες με τις επιτυχίες του στους δρόμους αντοχής. Κέρδισε τα χρυσά μετάλλια στα 5.000μ, 10.000μ και μαραθώνιο δρόμο, όπου πήρε μέρος για πρώτη φορά στη καριέρα του. Ακόμα και σήμερα παραμένει ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία του θεσμού με τρία χρυσά στα τρία αυτά αγωνίσματα. Ενδιάμεσα, η σύζυγος του Ντάνα Ζατοπέκοβα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στον ακοντισμό.
Το κοινό υπήρξε θαυμάσιο, Κατέκλυσε μαζικά τις αθλητικές εγκαταστάσεις, γνώριζε λεπτομέρειες για κάθε άθλημα και αγώνισμα και χειροκρότησε όλους τους αθλητές σε σημείο που προκάλεσε πελώρια εντύπωση στους αθλητές όλου του κόσμου.
Η Ελλάδα παρέλασε στην τελετή έναρξης για πρώτη φορά στην ιστορία της με τραγιάσκες, κομμάτι του αθλητικού εξοπλισμού των αθλητών μας, που είχε προμηθευτεί η ΕΟΕ για να αντιμετωπίσει πιθανό κρύο τα βράδια.
Στη διοργάνωση πήρε μέρος σε μια προκριματική φάση που έγινε στο Ελσίνκι και η εθνική ομάδα μπάσκετ αλλά σύμφωνα με την διεθνή ομοσπονδία μπάσκετ (FIBA) επί της ουσίας επρόκειτο για προολυμπιακό τουρνουά και ουδέποτε εισήλθε στο Ολυμπιακό πρόγραμμα των αγώνων.
Αντίθετα, η διεθνής ομοσπονδία ποδοσφαίρου (FIFA) θεωρεί ότι η Ελλάδα, παρά το ένα και μοναδικό παιχνίδι της καθώς και την ήττα – αποκλεισμό της, δύναται να ισχυρίζεται ότι μετείχε κανονικά στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Λονδίνο 1948
Οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες ανατέθηκαν στο Λονδίνο το 1948 το οποίο βρισκόταν ουσιαστικά υπό ανοικοδόμηση ύστερα από τις ζημιές που είχαν προκαλέσει οι βομβαρδισμοί των ναζί στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Ουσιαστικά έμειναν στην ιστορία ως οι αγώνες στέρησης αλλά το κλίμα ενθουσιασμού φιλάθλων και αθλητών από το τέλος του πολέμου ήταν έντονο. Οι αθλητές έμεναν σε παλιά στρατόπεδα και οι αθλήτριες σε ξενοδοχεία και σχολικούς ξενώνες. Οι αγώνες διήρκεσαν από τις 29 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου και έλαβαν μέρος 4099 αθλητές από 59 χώρες, νέο ρεκόρ συμμετοχής, οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 136 αγωνίσματα. Η Γερμανία και η Ιαπωνία, ηττημένες του πολέμου ήταν οι μόνες χώρες οι οποίες δεν προσκλήθηκαν από τους διοργανωτές.
Υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση αλλά βέβαια ελάχιστα σπίτια τότε διέθεταν τηλεοράσεις.
Μεγάλη πρωταγωνίστρια αναδείχθηκε η Ολλανδέζα Φάνι Μπλάνκερς Κοεν που κέρδισε στα 18 της χρόνια τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100μ, 200, 4Χ100 και 80μ με εμπόδια. Μοναδική ελληνική διάκριση ήταν η 6η θέση του Γιώργου Πετμεζά στην ελληνορωμαϊκή πάλη.
Βερολίνο 1936
Στην 29η σύνοδο της Δ.Ο.Ε. το 1931, η διοργάνωση του 1936 ανατέθηκε στο Βερολίνο παρόλο το κλίμα που διαμορφωνόταν με την άνοδο του Ναζισμού στη Γερμανία. Οι Γάλλοι εξέφρασαν την δυσαρέσκειά τους και απείλησαν ότι θα απέχουν, ενώ παρόμοια στάση τήρησαν και οι Αμερικάνοι. Τελικά όλοι συμμετείχαν στους αγώνες μετά από διαβεβαιώσεις των διοργανωτών ότι δεν θα υπάρξουν φυλετικές διακρίσεις. Οι αγώνες διήρκεσαν από την 1η Αυγούστου έως τις 16 Αυγούστου και έλαβαν μέρος 4069 αθλητές από 49 χώρες. Για πρώτη φορά πραγματοποιήθηκε αφή της Ολυμπιακής Φλόγας στην αρχαία Ολυμπία με πρώτο λαμπαδηδρόμο των διπλωματικό υπάλληλο Κωνσταντίνο Κονδύλη. Για πρώτη φορά ακολούθησε και Ολυμπιακή λαμπαδηδρομία που έφερε το Ολυμπακό Φως στο Βερολίνο. Επίσης για πρώτη φορά υπήρξε τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων εντός Γερμανίας με μεταδόσεις που παρακολούθησαν χιλιάδες φίλαθλοι σε 25 γιγαντοοθόνες που είχαν στηθεί σε κεντρικά σημεία του Βερολίνου. Δημιουργήθηκε για πρώτη φορά και επίσημο φιλμ των Ολυμπιακών Αγώνων από την διάσημη σκηνοθέτιδα Λένι Ραιφενσταλ. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν για πρώτη φορά το μπάσκετ, το χαντμπολ και το κανόε καγιάκ. Τα δυο πρώτα διεξήχθησαν σε χωμάτινο έδαφος. Από ελληνικής πλευράς είχαμε την εμφάνιση του περίφημου Σπύρου Λούη στη τελετή έναρξης όπου παρέλασε με έναν κλάδο ελαίας στα χέρια και βέβαια τη πρώτη εμφάνιση ελληνίδας αθλήτριας στον στίβο που ήταν η Δομνίτσα Λανίτου Καβουνίδου. Στα 400μ εμπόδια, ο Στέλιος Μάντικας κατέλαβε την έκτη θέση. Μεγάλος πρωταγωνιστής ήταν ο Αμερικανός Jesse Owens ο οποίος κέρδισε τέσσερα χρυσά μετάλλια στα 100μ, 200μ, 4Χ100μ και μήκος.
Λος Άντζελες 1932
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1932 φιλοξενήθηκαν στο Λος Άντζελες παρά τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από το οικονομικό κραχ του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης τρία χρόνια νωρίτερα. Οι αγώνες διήρκεσαν από τις 30 Ιουλίου έως τις 14 Αυγούστου και συνολικά έλαβαν μέρος 1408 αθλητές από 37 χώρες σε 116 αγωνίσματα. Οι Αμερικάνοι καινοτόμησαν σε πολλούς τομείς στους αγώνες αυτούς και τράβηξαν το ενδιαφέρον αθλητών και θεατών. Για πρώτη φορά χτίστηκε Ολυμπιακό χωριό ενώ οι αθλητικές εγκαταστάσεις ήταν ιδιαίτερα σύγχρονες και εξαιρετικής ποιότητας. Οι αθλήτριες έμεναν σε ξενοδοχεία πολυτελείας. Στη τελετή έναρξης παραβρέθηκαν 100.000 θεατές ενώ η διοργάνωση στο σύνολο της απέφερε κέρδη 1.000.000 δολαρίων. Στο αγωνιστικό μέρος σημειώθηκαν πολλές υψηλές επιδόσεις. Λειτούργησε φωτοφίνις ενώ λόγω έλλειψης ενδιαφέροντος και εξαιτίας της μεγάλης απόστασης από την Ευρώπη, ματαιώθηκαν οι αγώνες ποδοσφαίρου.
Άμστερνταμ 1928
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1928 διήρκεσαν από τις 17 Μαϊου μέχρι τις 12 Αυγούστου και συνολικά έλαβαν μέρος 3014 αθλητές από 46 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 109 αγωνίσματα. Στη τελετή έναρξης η Ελλάδα παρέλασε πρώτη μπροστά από όλες τις χώρες για πρώτη φορά στο θεσμό ύστερα από απόφαση των Ολλανδών διοργανωτών σε ένδειξη τιμής και αναγνώρισης στη γέννηση των Ολυμπιακών Αγώνων. Η απόφαση τους επικυρώθηκε και από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή. Παράλληλα αποφασίστηκε η εκάστοτε διοργανώτρια χώρα να παρελαύνει τελευταία. Στο αγωνιστικό πρόγραμμα εμφανίστηκαν αθλήτριες στον στίβο και στη γυμναστική για πρώτη φορά αλλά η υπερβολική κούραση των αθλητριών στα όρια της κατάρρευσης μάλιστα στη κούρσα των 800μ οδήγησε την ΔΟΕ στην εισήγηση να «κοπούν» τα αγωνίσματα γυναικών, κάτι που δεν δέχθηκε επ ουδενί όμως η διεθνής ομοσπονδία στίβου.
Τελικά βρέθηκε μια μέση λύση που επέτρεπε στις γυναίκες, όσον αφορά τα αγωνίσματα δρόμων, να μετέχουν αποκλειστικά σε αποστάσεις μέχρι 200μ.
Απόφαση που διατηρήθηκε επί 32 χρόνια.
Αξιοσημείωτο στο Άμστερνταμ ήταν το γεγονός ότι 28 χώρες κατέκτησαν τουλάχιστον από ένα χρυσό μετάλλιο, ρεκόρ που άντεξε 40 χρόνια.
Παρίσι 1924
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1924 έλαβαν μέρος 3700 αθλητές από 44 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 126 αγωνίσματα. Στη διοργάνωση ακούστηκε για πρώτη φορά το ρητό Citius Altius Fortius, ιδέα του Γάλλου R.P. Didon, που προκάλεσε μεγάλη εντύπωση. Στο αγωνιστικό μέρος μεγάλο ενδιαφέρον παρουσίασαν τα αγωνίσματα του στίβου στα οποία σημειώθηκαν 15 Ολυμπιακές και 9 Παγκόσμιες επιδόσεις.
Μεγάλος πρωταγωνιστής στον κλασικό αθλητισμό υπήρξε ο Φινλανδός Πάαβο Νούρμι με πέντε χρυσά μετάλλια, όλα σε δρόμους αντοχής.
Στη κολύμβηση εμφανίστηκε ο Αμερικανός Τζόνι Βαισμίλερ με δύο χρυσά μετάλλια, ο μετέπειτα πασίγνωστος Ταρζάν στις ταινίες του Χόλιγουντ.
Στη τελετή λήξης εμφανίστηκαν η σημαία της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, η σημαία της διοργανώτριας χώρας και η σημαία της επόμενης διοργανώτριας χώρας των Ολυμπιακών Αγώνων.
Η ελληνική ομάδα διακρίθηκε μόνο στο πολιτιστικό μέρος της διοργάνωσης με τον Κωνσταντίνο Δημητριάδη να κερδίζει τον διαγωνισμό της Γλυπτικής.
Αμβέρσα 1920
Μετά την λήξη του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου η Δ.Ο.Ε. ανέθεσε στην Αμβέρσα του Βελγίου τη διεξαγωγή των Αγώνων του 1920. Δεν προσκλήθηκαν να λάβουν μέρος οι χώρες που ηττήθηκαν στον πόλεμο παρά τις αντιρρήσεις του Πιερ ντε Κουμπερτέν. Έτσι οι Γερμανία, Αυστρία, Ουγγαρία, Τουρκία και Βουλγαρία έμειναν εκτός θεσμού. Για πρώτη φορά έγινε έπαρση της Ολυμπιακής Σημαίας και για πρώτη φορά επίσης δόθηκε ο Ολυμπιακός Όρκος του αθλητή τον οποίο εκφώνησε ο Victor Boin, παλαίμαχος αθλητής της ξιφασκίας. Στο αγωνιστικό μέρος οι Φινλανδοί διακρίθηκαν στους δρόμους αντοχής ενώ σημειώθηκαν και πολλά ιδιότυπα ρεκόρ, όπως οι νίκες του 73χρονου σουηδού σκοπευτή Oscar Swahn και της 13χρονης αμερικανίδας καταδύτριας Aileen Riggin.
Ο Αμερικανός Eagan έγινε και παραμένει μέχρι και σήμερα ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε χρυσά μετάλλια σε θερινούς και χειμερινούς αγώνες. Το 1920 κέρδισε στη πυγμαχία και 12 χρόνια αργότερα στο μπόμπσλεϊ.
Στην Αμβέρσα παίχθηκε για πρώτη και τελευταία φορά χόκει επί πάγου σε θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.
Η Ελλάδα, σε δύσκολα χρόνια, κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό σκοποβολής.
Στοκχόλμη 1912
Για πρώτη φορά χρησιμοποιήθηκε μιας μορφής ηλεκτρονικό χρονόμετρο έστω και δοκιμαστικά ενώ ακόμα οι δρομείς στίβου έτρεξαν για πρώτη φορά σε διαδρόμους του σταδίου. Μια επιπλέον καινοτομία των αγώνων αυτών ήταν η εισαγωγή ενός νέου αθλήματος, του μοντέρνου πένταθλου όπου μάλιστα έλαβε μέρος και ο Αμερικανός υπολοχαγός Τζόρτζ Πάτον, μετέπειτα διάσημος στρατηγός στη διάρκεια του Β΄ παγκοσμίου πολέμου. Οι Σουηδοί διοργανωτές αρνήθηκαν να εισάγουν στο αγωνιστικό πρόγραμμα την πυγμαχία με την αιτιολογία ότι πρόκειται περί ενός βιαίου αθλήματος. Στην πάλη και με βάση τους κανονισμούς της εποχής ο Φινλανδός Άλφρεντ Ασικάινεν αγωνίστηκε επί 11 ώρες προκειμένου να φθάσει στη νίκη στα ημιτελικά επί του Εσθονού Μάρτιν Κλάιν.
Ο Αμερικανός Τζιμ Θόρπ κέρδισε στο πένταθλο και στο δέκαθλο στίβου αλλά λίγο αργότερα έχασε από την ΔΟΕ τα χρυσά του μετάλλια επειδή θεωρήθηκε επαγγελματίας όταν εισέπραξε μια μικρή αμοιβή για τη συμμετοχή του σε έναν αγώνα ραγκμπι. Δικαιώθηκε μετά θάνατον όταν ο γιός του Μπιλ έλαβε πίσω, το 1984, τα δυο μετάλλια του πατέρα του.
Φανταστείτε ότι στο δέκαθλο ήταν τέτοιες οι επιδόσεις του Θόρπ που βελτιώθηκαν από τον δεύτερο νικητή των αγώνων του 1948.
Στο ποδόσφαιρο, ο Γερμανός Γκότφριντ Φουκς πέτυχε δέκα γκολ σε βάρος της Ρωσίας.
Ο Κωστής Τσικλητήρας επανήλθε δριμύτερος τέσσερα χρόνια μετά το Λονδίνο και στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Τα νέα προκάλεσαν ντελίριο ενθουσιασμού στην Ελλάδα. Ο Έλληνας πρωταθλητής κέρδισε και το χάλκινο μετάλλιο στο ύψος άνευ φοράς με ένα σύνολο τεσσάρων μεταλλίων σε δύο σερί διοργανώσεις.
Λονδίνο 1908
Για πρώτη φορά στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων υπήρξε παρέλαση των ομάδων με σημαιοφόρο στη τελετή έναρξης.
Η Ελλάδα εμφανίστηκε επίσης για πρώτη φορά με ομοιόμορφη ενδυμασία των αθλητών, με άσπρη φανέλα και άσπρο σορτς που έφερε στα πλάγια μπλέ ρίγες μαιάνδρους.
Σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής ήταν ο πρωταθλητής στίβου Νικόλαος Γεωργαντάς.
Η διοργάνωση αρχικά επρόκειτο να διεξαχθεί στη Ρώμη αλλά η έκρηξη του ηφαιστείου Βεζούβιος προκάλεσε πελώρια οικονομικά και οργανωτικά προβλήματα στην Ιταλία.
Οι αγώνες σημείωσαν μεγάλη επιτυχία. Στη κολύμβηση επιτεύχθηκαν παγκόσμια ρεκόρ σε πέντε από τα έξι αγωνίσματα του προγράμματος.
Επίσης είχαμε τη πρώτη εμφάνιση στο θεσμό των καταδύσεων και το χόκει.
Στα αξιοσημείωτα συγκαταλέγεται η κατάρρευση ελάχιστα μέτρα πριν από τον τερματισμό του Ιταλού μαραθωνοδρόμου Ντοράντο Πιέτρι που τελικά τερμάτισε πρώτος υποβασταζόμενος από τους κριτές. Ακυρώθηκε όπως προβλέπουν ακόμα και σήμερα οι κανονισμοί αλλά η προσπάθεια του μνημονεύεται ακόμα και σήμερα.
Επίσης, ο Δανός Σόφους Νίλσεν πέτυχε δέκα γκολ στον αγώνα ποδοσφαίρου ενάντια στην Γαλλία Β΄ (17-1).
Πετυχημένη ήταν η εμφάνιση της Ελλάδας με τη κατάκτηση τεσσάρων μεταλλίων, τριών από τον στίβο και ενός από την σκοποβολή.
Ήταν μάλιστα η απαρχή της λαμπρής αλλά σύντομης καριέρας του μεγάλου Έλληνα Ολυμπιονίκη Κωστή Τσικλητήρα που κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια στο άλμα εις ύψος άνευ φοράς και στο άλμα εις μήκος άνευ φοράς.
Σεντ Λιούις 1904
Η μεγάλη απόσταση των ΗΠΑ από την Ευρώπη και το υψηλό κόστος της μετάβασης οδήγησε σε μικρή συμμετοχή ξένων αθλητών, κυρίως βέβαια ευρωπαίων. Από τα 84 αγωνίσματα του προγράμματος μόνον τα 42 παρουσίασαν αθλητές και εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών. Ως εκ τούτου υπήρξαν πολλά οργανωτικά προβλήματα που επηρέασαν σημαντικά και τον συναγωνισμό.
Οι αγώνες διήρκεσαν από τον Ιούλιο μέχρι τον Νοέμβριο. Η Ελλάδα έστειλε μόλις δυο αθλητές στο Σεντ Λούις αλλά αμφότεροι, οι Περικλής Κακούσης (άρση βαρών) και Νικόλαος Γεωργαντάς (στίβος, δισκοβολία) κατέκτησαν μετάλλια, χρυσό και χάλκινο αντίστοιχα. Μετείχαν και λίγοι Έλληνες ομογενείς στην Αμερική, κυρίως στον μαραθώνιο δρόμο αλλά χωρίς επιτυχία.
Στο αγωνιστικό πρόγραμμα εισήλθαν η πυγμαχία και η ελευθέρα πάλη.
Για πρώτη φορά απονεμήθηκαν χρυσά, ασημένια και χάλκινα μετάλλια.
Παρίσι 1900
Οι επόμενοι Ολυμπιακοί Αγώνες φιλοξενήθηκαν στο Παρίσι το 1900. Αν και δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι ξένοι που διατύπωσαν την άποψη μετά την επιτυχία του 1896 για μόνιμη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα. Στη διοργάνωση που ουσιαστικά αναμείχθηκε με τις εκδηλώσεις διεθνούς έκθεσης εμπορίου έλαβαν μέρος 1225 αθλητές από 19 χώρες οι οποίοι διαγωνίστηκαν σε 88 αγωνίσματα. Οι αγώνες διήρκεσαν από τον Μάϊο έως τον Οκτώβριο του 1900. Για πρώτη φορά εμφανίστηκαν γυναίκες στο αγωνιστικό πρόγραμμα. Ιστορικά λοιπόν η πρώτη γυναίκα που μετείχε στο θεσμό ήταν η Μπρόχι Οντερ στο άθλημα κροκέτ και πρώτη Ολυμπιονίκης η Βρετανίδα Σαρλότ Κούπερ στο γκολφ.
Ορισμένοι αθλητές από τις ΗΠΑ αρνήθηκαν να αγωνιστούν ημέρα Κυριακή για θρησκευτικούς λόγους. Στους περισσότερους νικητές απονεμήθηκαν κύπελλα αντί μεταλλίων ενώ σε κάποιους άλλους διάφορα έπαθλα.
Η ελληνική αποστολή δεν παρουσίασε τίποτε το αξιόλογο.
Αθήνα 1896
Στη μικρή και φτωχή τότε Ελλάδα ο ενθουσιασμός για την ανάληψη των Αγώνων είχε φτάσει στα όρια του εθνικού παραληρήματος. Όλοι εργάζονταν για την επιτυχία της διοργάνωσης που τη θεωρούσαν εθνική υπόθεση. Με χρήματα που διατέθηκαν από την κληρονομιά του εθνικού ευεργέτη Γεωργίου Αβέρωφ, ξαναχτίστηκε από την αρχή και όλο με μάρμαρο ένα αρχαίο στάδιο που βρισκόταν στους πρόποδες του Λόφου Αρδηττού. Είναι το γνωστό σήμερα σε όλον τον κόσμο και μοναδικό για την ομορφιά του Παναθηναϊκό Στάδιο ή «Καλλιμάρμαρο». Οι αγώνες ξεκίνησαν με το νέο ημερολόγιο στις 6 Απριλίου ή ανήμερα της εθνικής μας εορτής 25 Μαρτίου με το παλιό ημερολόγιο. Στο Καλλιμάρμαρο στάδιο έγιναν τα αγωνίσματα του στίβου, η γυμναστική, η άρση βαρών, η πάλη, η τελετή έναρξης και λήξης των Αγώνων, καθώς και ο τερματισμός του Μαραθωνίου δρόμου. Στο Ζάππειο (ξιφασκία), στη Ζέα (κολύμβηση), στο Ποδηλατοδρόμιο (σημερινό Kαραϊσκάκη ποδηλασία) και στο Γουδί (σκοποβολή)
Κάθε μέρα γέμιζε το στάδιο και οι άλλοι αγωνιστικοί χώροι. Το αυθόρμητο χειροκρότημά του κοινού σε νικητές και ηττημένους, αυτή η βαθιά πράξη ενστίκτου να αναγνωρίζει και να επιβραβεύει την τίμια αθλητική προσπάθεια και την άμιλλα, οι αρχαίες καταβολές του για την άθληση και την ιδέα του αθλητισμού, χαρακτήρισαν ιστορικά το θεσμό. Ήταν, μάλιστα, τόσο μεγάλη η επιτυχία από αυτήν την πλευρά, το τόνισαν και όλες οι ξένες ανταποκρίσεις άλλωστε ώστε ο διάδοχος Κωνσταντίνος, πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής, στην ομιλία του κατά την τελετή λήξης ζήτησε επίσημα να γίνονται μόνιμα στην Ελλάδα οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτό όμως ήταν αντίθετο με την ιδρυτική διακήρυξη των Ολυμπιακών Αγώνων που όριζε πως κάθε φορά θα διοργανώνονται και από διαφορετική χώρα. Απόσπασε, ωστόσο, την υπόσχεση του Κουμπερτέν πως η Ελλάδα θα διοργάνωνε στο μεσοδιάστημα τη μεσολυμπιάδα, πράγμα που συνέβη απλά μια φορά, το 1906, πριν εγκαταλειφθεί σαν ιδέα στα χρόνια του Α΄ παγκοσμίου πολέμου. Στις 6 Απριλίου 1896 στέφεται ο πρώτος Ολυμπιονίκης. Ήταν ο 27χρονος τότε Αμερικανός Τζέιμς Μπρένταν Κόνολι, που νίκησε στο άλμα τριπλούν με 13μ71. Για να αναδειχθεί νικητής στην Ελληνορωμαϊκή πάλη το 1896 ο Καρλ Σούμαν και ο Γιώργος Τσίτας χρειάστηκε να παλεύουν… δύο μέρες! Ο Ιωάννης Μητρόπουλος με το χρυσό του μετάλλιο στους κρίκους (γυμναστική) στις 9 Απριλίου 1896 περνάει στην ιστορία σαν ο πρώτος Έλληνας Ολυμπιονίκης. Το ρεκόρ θεατών σε κολυμβητικούς Αγώνες , όσο και αν φαίνεται παράξενο, το κρατάει η Αθήνα. Περισσότεροι από 40.000 (!) θεατές παρακολούθησαν από την παραλία, από βάρκες και από πλοία, που βρισκόταν στο λιμάνι της Ζέας, τα 3 αγωνίσματα του Ολυμπιακού προγράμματος. Το νερό της θάλασσας την ώρα που διεξάγονταν τα κολυμβητικά αγωνίσματα είχε θερμοκρασία μόλις 13 βαθμών Κελσίου. Άλλο ένα ρεκόρ, λοιπόν, για την Αθήνα η χαμηλότερη θερμοκρασία υγρού στίβου σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Στην πρώτη αυτή διοργάνωση δε μετείχαν οι χώρες με επίσημες ομάδες. Η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και πήραν μέρος αθλητικοί σύλλογοι και άτομα που είχαν φτάσει στην Αθήνα με δικά τους έξοδα. Μάλιστα, πολλοί από αυτούς δεν ήταν ούτε επίσημοι αθλητές, αλλά τους είχε συγκινήσει η ιδέα των Ολυμπιακών Αγώνων. Έγιναν μόνον 43 αγωνίσματα μόνον για άνδρες. Ήρωας της διοργάνωσης αναδείχθηκε ο νερουλάς από το Μαρούσι Σπύρος Λούης. Για την ακρίβεια δεν υπήρξε ποτέ αθλητής. Κι όμως ο 24χρονος τότε Mαρoυσιώτης έγινε με τη νίκη του σύμβολο του μαραθωνίου δρόμου και ο πιο γνωστός στα πέρατα του κόσμου.
Στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1896 που άλλαξαν τη μορφή της Αθήνας, που έφεραν σε κυκλοφορία τα πρώτα Ολυμπιακά γραμματόσημο, που δημιούργησαν αποκλειστικά ένα Ολυμπιακό στάδιο και που πρόσφεραν στον πρώτο νικητή ασημένιο μετάλλιο και στον δεύτερο ένα χάλκινο, όλα κρίθηκαν από τα διεθνή ΜΜΕ και τους αθλητές ως πετυχημένα. Η Ελλάδα και η Αθήνα δεν αναβίωσαν απλά τους αγώνες αλλά άνοιξαν και ένα νέο δρόμο στη καθιέρωσή τους.
Μετάλλια
Τεντόγλου Μίλτος
Στίβος
Χρήστου Απόστολος
Κολύμβηση
Πετρούνιας Λευτέρης
Γυμναστική
Τσελίδης Θεόδωρος
Τζούντο
Καραλής Εμμανουήλ
Στίβος
Γκαϊδατζής Πέτρος
Κωπηλασία
Παπακωνσταντίνου Αντώνης
Κωπηλασία
Κουρουγκλίεφ Νταουρέν
Πάλη
Κοντού Μιλένα
Κωπηλασία
Φίτσιου Ζωή
Κωπηλασία
Ντούσκος Στέφανος
Κωπηλασία
Πετρούνιας Λευτέρης
Γυμναστική
Τεντόγλου Μίλτος
Στίβος
Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίρισης Ανδρών (2020)
Υγρός Στίβος
Γιαννιώτης Σπύρος
Υγρός Στίβος
Καγιαλής Παύλος
Ιστιοπλοΐα
Κορακάκη Άννα
Σκοποβολή
Μάντης Παναγιώτης
Ιστιοπλοΐα
Πετρούνιας Λευτέρης
Γυμναστική
Στεφανίδη Κατερίνα
Στίβος
Γιαζιτζίδου Χριστίνα
Κωπηλασία
Ηλιάδης Ηλίας
Τζούντο
Τσιάβου Αλεξάνδρα
Κωπηλασία
Κραβαριώτη Βιργινία
Ιστιοπλοΐα
Μούγιος Δημήτρης
Κωπηλασία
Μπεκατώρου Σοφία
Ιστιοπλοΐα
Νικολαΐδης Αλέξανδρος
Ταεκβοντό
Παπαδοπούλου Σοφία
Ιστιοπλοΐα
Πολύμερος Βασίλης
Κωπηλασία
Δεβετζή Πηγή
Στίβος
Δήμας Πύρρος
Άρση Βαρών
Ηλιάδης Ηλίας
Τζούντο
Κακλαμανάκης Νίκος
Ιστιοπλοΐα
Κελεσίδου Τασούλα
Στίβος
Κιουρεγκιάν Αρτιόμ
Πάλη
Μανιάνι Μιρέλα
Στίβος
Μπεκατώρου Σοφία
Ιστιοπλοΐα
Μπίμης Θωμάς
Υγρός Στίβος
Μυστακίδου Έλλη
Ταεκβοντό
Νικολαΐδης Αλέξανδρος
Ταεκβοντό
Πολύμερος Βασίλης
Κωπηλασία
Σκιαθίτης Νίκος
Κωπηλασία
Συρανίδης Νίκος
Υγρός Στίβος
Ταμπάκος Δημοσθένης
Γυμναστική
Τσουλφά Αιμιλία
Ιστιοπλοΐα
Τσουμελέκα Αθανασία
Στίβος
Χαλκιά Φανή
Στίβος
Εθνική Ομάδα Υδατοσφαίριση Γυναικών (2004)
Υγρός Στίβος
Δήμας Πύρρος
Άρση Βαρών
Θάνου Κατερίνα
Στίβος
Καρντάνοφ Αμιράν
Πάλη
Καχιασβίλης Ακάκιος
Άρση Βαρών
Κελεσίδου Τασούλα
Στίβος
Κεντέρης Κώστας
Στίβος
Μανιάνι Μιρέλα
Στίβος
Μήτρου Βίκτωρας
Άρση Βαρών
Μουρούτσος Μιχάλης
Ταεκβοντό
Σαμπάνης Λεωνίδας
Άρση Βαρών
Ταμπάκος Δημοσθένης
Γυμναστική
Χατζηιωάννου Ιωάννα
Άρση Βαρών
Εθνική Ομάδα Ανσάμπλ (2000)
Γυμναστική
Δήμας Πύρρος
Άρση Βαρών
Κακλαμανάκης Νίκος
Ιστιοπλοΐα
Καχιασβίλης Ακάκιος
Άρση Βαρών
Κόκας Λεωνίδας
Άρση Βαρών
Λεωνίδης Βαλέριος
Άρση Βαρών
Μελισσανίδης Ιωάννης
Γυμναστική
Μπακογιάννη Νίκη
Στίβος
Σαμπάνης Λεωνίδας
Άρση Βαρών
Δήμας Πύρρος
Άρση Βαρών
Πατουλίδου Βούλα
Στίβος
Χολίδης Μπάμπης
Πάλη
Θανόπουλος Δημήτρης
Πάλη
Χολίδης Μπάμπης
Πάλη
Γαβρίλης Τάσος
Ιστιοπλοΐα
Μπουντούρης Τάσος
Ιστιοπλοΐα
Μυγιάκης Στέλιος
Πάλη
Ραπανάκης Αριστείδης
Ιστιοπλοΐα
Χατζηιωαννίδης Γιώργος
Πάλη
Γαλακτόπουλος Πέτρος
Πάλη
Χατζηπαυλής Ηλίας
Ιστιοπλοΐα
Γαλακτόπουλος Πέτρος
Πάλη
Εσκιτζόγλου Οδυσσέας
Ιστιοπλοΐα
Ζαΐμης Γιώργος
Ιστιοπλοΐα
Διάδοχος Κωνσταντίνος
Ιστιοπλοΐα
Ρουμπάνης Γιώργος
Στίβος
Βρασιβανόπουλος Αλέξανδρος
Σκοποβολή
Θεοφυλάκης Γιάννης
Σκοποβολή
Θεοφυλάκης Αλέξανδρος
Σκοποβολή
Μωραϊτίνης Γιώργος
Σκοποβολή
Σαππάς Ιάσων
Σκοποβολή
Τσικλητήρας Κωνσταντίνος
Στίβος
Τσικλητήρας Κωνσταντίνος
Στίβος
Δώριζας Μιχάλης
Στίβος
Μεταξάς Αναστάσιος
Σκοποβολή
Κακούσης Περικλής
Άρση Βαρών
Γεωργαντάς Νικόλαος
Στίβος
Ακρατόπουλος Αριστείδης
Αντισφαίριση
Ακρατόπουλος Κώστας
Αντισφαίριση
Ανδρέου Γιάννης
Υγρός Στίβος
Ανδριακόπουλος Νίκος
Γυμναστική
Βασιλάκος Χαρίλαος
Στίβος
Βερσής Σωτήρης
Άρση Βαρών
Γεωργιάδης Γιάννης
Ξιφασκία
Γολέμης Δημήτρης
Στίβος
Γούσκος Μιλτιάδης
Στίβος
Δαμάσκος Γεώργιος
Στίβος
Δρίβας Δημήτρης
Υγρός Στίβος
Εθνικός ΓΣ (1896)
Γυμναστική
Θεοδωρόπουλος Γιάννης
Στίβος
Καράκαλος Τηλέμαχος
Ξιφασκία
Καρασεβδάς Παντελής
Σκοποβολή
Κάσδαγλης Διονύσης
Αντισφαίριση
Κωλέττης Γιώργος
Ποδηλασία
Κωνσταντινίδης Αριστείδης
Ποδηλασία
Λούης Σπυρίδων
Στίβος
Μαλοκίνης Γιάννης
Υγρός Στίβος
Μητρόπουλος Γιάννης
Γυμναστική
Μωράκης Νίκος
Σκοποβολή
Νικολόπουλος Αλέξανδρος
Άρση Βαρών
Νικολόπουλος Σταμάτης
Ποδηλασία
Ξενάκης Θωμάς
Γυμναστική
Ορφανίδης Γιώργος
Σκοποβολή
Πανελλήνιος ΓΣ (1896)
Γυμναστική
Παπασιδέρης Γιώργος
Στίβος
Παρασκευόπουλος Γιώργος
Ποδηλασία
Παρασκευόπουλος Παναγιώτης
Στίβος
Πασπάτης Κώστας
Αντισφαίριση
Παυλίδης Παύλος
Σκοποβολή
Πιερράκος Μαυρομιχάλης Περικλής
Ξιφασκία
Πεπανός Αντώνης
Υγρός Στίβος
Περσάκης Πέτρος
Γυμναστική
Πετμεζάς Αριστόβουλος
Γυμναστική
Πετροκόκκινος Δημήτρης
Αντισφαίριση
Πύργος Λέων
Ξιφασκία
Τρικούπης Νίκος
Σκοποβολή
Τσίτας Γιώργος
Πάλη
Φραγκούδης Γιάννης
Σκοποβολή
Χαζάπης Σπύρος
Υγρός Στίβος
Χριστόπουλος Στέφανος
Πάλη
Χωραφάς Στάθης
Υγρός Στίβος
- Πεκίνο 2022
- Πιονγκτσάνγκ 2018
- Σότσι 2014
- Βανκούβερ 2010
- Τορίνο 2006
- Σολτ Λέικ 2002
- Ναγκάνο 1998
- Λιλεχάμερ 1994
- Αλμπερβίλ 1992
- Κάλγκαρι 1988
- Σαράγεβο 1984
- Λέικ Πλάσιντ 1980
- Ινσμπρουκ 1976
- Σαπόρο 1972
- Γκρενόμπλ 1968
- Ινσμπρουκ 1964
- Σκουόου Βάλεϊ 1960
- Κορτίνα Ντ Αμπέτσο 1956
- Όσλο 1952
- Σεν Μόριτζ 1948
- Γκάρμις Παρτενκίρχεν 1936
- Λέικ Πλάσιντ 1932
- Σεν Μόριτζ 1928
- Σαμονί 1924
Πεκίνο 2022
Το Πεκίνο έγραψε ιστορία καθώς έγινε η πρώτη πόλη που έχει διοργανώσει Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι 25οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έλαβαν χώρα από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου 2022 σε δύσκολες συνθήκες εξαετίας της πανδημίας της Covid-19 που εξακολουθούσε να μαίνεται παγκοσμίως εκείνη την εποχή. Παρόλα τα εμπόδια, η Κίνα κατάφερε να πραγματοποιήσει μια άρτια διοργάνωση με μια σημαντική συμμετοχή αθλητών, σπουδαίες επιδόσεις και μεγάλες συγκινήσεις.
Η Ελλάδα μπήκε όπως πάντα, πρώτη στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων Πεκίνο 2022 με σημαιοφόρους τον Απόστολο Αγγέλη και την Μαρία Ντάνου.
Η Τeam Hellas, με αρχηγό αποστολής τον Δημοσθένη Γυρούση συμμετείχε με πέντε αθλητές και αθλήτριες. Ιωάννης Αντωνίου και Μαρία Ελένη Τσιόβολου πήραν μέρος στο αλπικό σκι, ενώ οι Απόστολος Αγγέλης, Μαρία Ντάνου και Νεφέλη Τίτα έλαβαν μέρος στο σκι δρόμων αντοχής.
Εξαιρετική εμφάνιση έκανε ο Γιάννης Αντωνίου στο αλπικό σκι σλάλομ ανδρών, τερματίζοντας στην 29η θέση σε συνολικά 84 αθλητές με συνολικό χρόνο 1:54:29 και έτσι συγκαταλέχθηκε ανάμεσα στους 30 κορυφαίους σκιέρ του κόσμου.
Πιονγκτσάνγκ 2018
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2018 έγιναν από τις 9 έως τις 25 Φεβρουαρίου 2018, στην πόλη Πιόνγκτσανγκ της επαρχίας Γκάνγουον, στην Νότια Κορέα. Ο Γιάννης Αντωνίου και η Σοφία Ράλλη από τα αλπικά, ο Απόστολος Αγγέλης και η Μαρία Ντάνου από τους δρόμους αντοχής, ήταν οι τέσσερις πρωταθλητές που εκπροσώπησαν την Ελλάδα. Σημαιοφόρος στην Τελετή Εναρξης ορίστηκε η Σοφία Ράλλη.
Σότσι 2014
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του 2014 έγιναν στο Σότσι της Ρωσίας από 7 έως 23 Φεβρουαρίου του 2014. Το Σότσι επιλέχθηκε ως η πόλη που θα φιλοξενήσει τους αγώνες τον Ιούλιο του 2007, κατά τη διάρκεια της 119ης συνόδου της ΔΟΕ. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Σότσι ήταν οι πρώτοι στην Ρωσία από τη διάλυση της ΕΣΣΔ το 1991. Συνολικά μετείχαν 89 χώρες με έξι από αυτές να κάνουν το ντεμπούτο τους στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες : η Δομινίκα, η Μάλτα, η Παραγουάη, το Ανατολικό Τιμόρ, το Τόγκο, οι Τόγκα και η Ζιμπάμπουε. Μετείχαν περισσότεροι από 2.800 αθλητές σε 98 αγωνίσματα από 15 χειμερινά αθλήματα. Στην παρέλαση των χωρών που συμμετέχουν στους Αγώνες,πρώτη μπήκε στο Ολυμπιακό Στάδιο η ελληνική αποστολή με σημαιοφόρο την Παναγιώτα Τσακίρη. Η 24χρονη αθλήτρια από τη Δράµα πριν από τέσσερα χρόνια αγωνίστηκε και στο Βανκούβερ, µαζί µε τον πατέρα της, Θανάση. Μάλιστα πρώτη φορά στην ιστορία του θεσµού, πατέρας και κόρη έλαβαν μέρος στους ίδιους Αγώνες. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε στο Σότσι από επτά συνολικά αθλητές και αθλήτριες. Πέρα από την Παναγιώτα Τσακίρη, την Εθνική οµάδα αποτελούσαν ακόµα οι Μασιµιλιάνο Βαλκαρέτζι (Αλπικό σκι), Κωσταντίνος Συκαράς (Αλπικό σκι), Σoφία Ράλλη (Αλπικό σκι), Απόστολος Αγγέλης (Δρόµος αντοχής, Δίαθλο), Νικόλας Πολυχρονίδης (Αλµα) και Αλέξανδρος Κεφάλας (Σκέλετον).
Αναλυτικά τα πλήρη αποτελέσματα της Ελληνικής ομάδας είναι:
ΟΝΟΜΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑ ΚΑΤΑΤΑΞΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΕΠΙΔΟΣΗ
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΓΓΕΛΗΣ Σκι Αντοχής, αγώνισμα ταχύτητας, ελεύθερη τεχνική 74 86 04:01.9
ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ ΤΣΑΚΙΡΗ Σκι Αντοχής, αγώνισμα ταχύτητας, ελεύθερη τεχνική 64 67 03:02.8
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ Αλμα σε μικρό βατήρα 58 61 85
ΝΙΚΟΛΑΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ Αλμα σε μεγάλο βατήρα 57 61 74.7
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΕΦΑΛΑΣ Σκέλετον 23 27 02:54.7
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΥΚΑΡΑΣ Αλπικό Σκι, υπεργιγαντιαία κατάβαση 51 63 01:26.3
ΜΑΣΣΙΜΟ ΒΑΛΚΑΡΕΤΖΙ Αλπικό Σκι, υπεργιγαντιαία κατάβαση ∅ 63 ΑΚΥΡΩΘΗΚΕ
ΣΟΦΙΑ ΡΑΛΛΗ Αλπικό Σκι, γιγαντιαία τεχνική κατάβαση 58 90 03.06.47
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΥΚΑΡΑΣ Αλπικό Σκι, γιγαντιαία τεχνική κατάβαση 52 109 03:02.33
ΜΑΣΣΙΜΟ ΒΑΛΚΑΡΕΤΖΙ Αλπικό Σκι, γιγαντιαία τεχνική κατάβαση 54 109 03:04.36
ΣΟΦΙΑ ΡΑΛΛΗ Αλπικό Σκι ,τεχνική κατάβαση 38 85 02:06.77
ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΥΚΑΡΑΣ Αλπικό Σκι, τεχνική κατάβαση 35 115 2:04.08
ΜΑΣΣΙΜΟ ΒΑΛΚΑΡΕΤΖΙ Αλπικό Σκι, τεχνική κατάβαση 37 115 02:05.72».
Βανκούβερ 2010
Το Βανκούβερ φιλοξένησε τους 21ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες από τις 12 έως τις 28 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή 2622 αθλητών και αθλητριών από 82 χώρες που πήραν μέρος σε 86 αγωνίσματα 15 Ολυμπιακών αθλημάτων. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν 7 άτομα.
Η Παναγιώτα Τσακίρη κατέλαβε την 86η θέση στα 7,5km Σπριντ Διάθλου και στα 15km Διάθλου, την 85η θέση. Ο πατέρας της Θανάσης Τσακίρης στα 20km Διάθλου κατέλαβε την 80η θέση.
Η Μαρία Ντάνου 73η στα 10km Ελεύθερης Τεχνικής των Δρόμων Αντοχής και ο Λευτέρης Φάφαλης ήταν 50ος στο Σπριντ Δρόμων Αντοχής. Ο Στέφανος Τσιμικάλης κατέλαβε την 65η θέση στο Γιγαντιαίο Σλάλομ και ο Βασίλης Δημητριάδης την 87η θέση στο ίδιο αγώνισμα. Ο ίδιος πάντως αθλητής έκανε την καλύτερη εμφάνιση από ελληνικής πλευράς με την 33η θέση στο σλάλομ του αλπικού σκι. Η Σοφία Ράλλη κατέλαβε την 53η θέση στο Γιγαντιαίο Σλάλομ και την 47η θέση στο Σλάλομ.
Τορίνο 2006
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες από τις 10 έως τις 26 Φεβρουαρίου 2006 στο Τορίνο έσπασαν όλα τα ρεκόρ συμμετοχών, με 2508 αθλητές από 80 χώρες. Επίσης για πρώτη φορά τα μετάλλια μοιράστηκαν σε 26 κράτη. Την ελληνική αποστολή αποτελούσαν στο αλπικό σκι, ο Βασίλης Δημητριάδης που ήταν 23ος στην τεχνική κατάβαση και η Μάγδα Καλομοίρου, η οποία τερμάτισε στην 39η θέση στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. Στο δίαθλο, ο Σταύρος Χριστοφορίδης ήταν 83ος στα 10 χλμ σπριντ και 87ος στα 20 χλμ, ενώ στους δρόμους αντοχής, ο Λευτέρης Φάφαλης ήταν 29ος στο σπριντ και η Παναγιώτα Τσακίρη 66η , επίσης στο σπριντ.
Σολτ Λέικ 2002
Στο Σολτ Λέικ το 2002 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί γιγαντώθηκαν με αγωνίσματα, στα οποία πήραν μέρος 2399 αθλητές από 79 χώρες. Η τελετή έναρξης έγινε στις 8 Φεβρουαρίου και η τελετή λήξης στις 24 του μηνός με το σκέλετον να επιστρέφει στο πρόγραμμα και να γίνεται για πρώτη φορά το μπόμπσλεϊ γυναικών. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν στο αλπικό σκι, στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση ο Βασίλης Δημητριάδης (43ος) και στην τεχνική κατάβαση η Κωνσταντίνα Κούτρα (37η). Στο δίαθλο, ο Σταύρος Χριστοφορίδης ήταν 85ος στα 10 χλμ σπριντ, όπως και στα 20 χλμ και η Δέσποινα Βαβάτση 68η στα 7,5 χλμ και 70η στα 15χλμ. Στο διπλό μπομπσλεϊ οι Τζον – Αντριου Καμπάνης και Γιάννης Λειβαδίτης ήταν 31οι και στους δρόμους αντοχής, ο Λευτέρης Φάφαλης ήταν 40ος στο σπριντ, 65ος στα 15 χλμ., 68ος στο πουρσουϊ και η Κατερίνα Μπαλκαμπά 57η στο σπριντ και 71ος στο πουρουϊ. Στο σκέλετον, ο Μιχάλης Βουδούρης ήταν 23ος και η Σύνθια Νίνου 13η.
Ναγκάνο 1998
Μετά από 26 χρόνια οι Ολυμπιακοί Αγώνες επέστρεψαν στην Ιαπωνία το 1998. Τόπος τέλεσης των Χειμερινών ήταν το Ναγκάνο από τις 7 Φεβρουαρίου έως τις 22, με το σνόουμπορντ να περιλαμβάνεται για πρώτη φορά στο πρόγραμμα. Οι αθλητές έφτασαν τους 2176 από 72 χώρες . Για την Ελλάδα η Μαρούσα Πάππου ήταν 21η στο γιγαντιαίο σλάλομ (σνόουμπορντ) και ο Μάρκος Χατζηκυριακάκης στο ίδιο αγώνισμα 27ος. Στο αλπικό σκι, η Σοφία Μυστριώτη ήταν 34η στο γιγαντιαίο σλάλομ και στο δίαθλο ο Θανάσης Τσακίρης ήταν 58ος στα 10 χιλιόμετρα σπριντ και 65ος στα 20 χιλιόμετρα και στο δίαθλο. Στο λουτζ ο Σπύρος Πίνας ήταν 24ος και στους δρόμους αντοχής, ο Λευτέρης Φάφαλης 86ος στα 10 χιλιόμετρα και η Κατερίνα Αναστασίου 79η στα 5 χιλιόμετρα. Στο διπλό μπόμπσλεϊ οι Γιάννης ΚαμπάνηςΓρηγόρης Ζέμπαλντ ήταν 30οι στο διπλό και στο τετραπλό , οι Γρηγόρης ΖέμπαλντΤάσος ΠαπακωνσταντίνουΠιτ Κολοτούρος και Τζον – Αντριου Καμπάνης πήραν την 31η θέση.
Λιλεχάμερ 1994
Πέρασαν μόνο δύο χρόνια για να γίνουν οι επόμενοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί, το 1994 στο Λιλεχάμερ της Νορβηγίας. Από τις 12 έως τις 27 Φεβρουαρίου 1737 αθλητές από 67 χώρες έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό. Από ελληνικής πλευράς η Θωμαή Λεφούση μετείχε στην τεχνική κατάβαση, στο δίαθλο ο Θανάσης Τσακίρης ήταν 37ος στα 20χλμ και 56ος στα 10χλμ σπριντ, ενώ για πρώτη φορά είχαμε εκπροσώπηση στο μπόμπσλεϊ, όπου στο διπλό οι Γρηγόρης Ζέμπαλντ και Μαρίνος Χριστόπουλος ήταν 34οι. Επίσης στο λουτζ ο Σπύρος Πίνας ήταν 34ος όπως και η Γκρέτα Ζέμπαλντ ενώ στους δρόμους αντοχής, στα 10 χλμ αγωνίστηκαν οι Νίκος Καλοφίρης (82ος), Χρήστος Τίτας (83ος), Νίκος Αναστασιάδης (86ος), στα 30 χλμ οι Νίκος Αναστασιάδης (68ος), Νίκος Καλοφίρης (70ος), Χρήστος Τίτας (71ος) και στο πουρσουϊ ο Νίκος Αναστασιάδης (73ος).
Αλμπερβίλ 1992
Το 1992 ήταν η τελευταία φορά που συνέπιπταν οι Θερινοί Ολυμπιακοί με τους Χειμερινούς καθώς η ΔΟΕ είχε αποφασίσει από το 1986, να μην ταυτίζονται χρονικά τα δύο κορυφαία αθλητικά γεγονότα, την ίδια χρονιά. Στην Αλμπερβίλ αγωνίστηκαν από τις 8 έως τις 23 Φεβρουαρίου, 1801 αθλητές από 64 χώρες , μεταξύ των οποίων και έξι Ελληνες Στο δρόμο αντοχής στα 10χλμ ο Γιάννης Μητρούλας ήταν 84ος, ο Τιμολέων Τσουρέκας 91ος, ο Δημήτρης Τσουρέκας 98ος και ο Νίκος Αναστασιάδης (99ος). Στα 30 χλμ ο Γιάννης Μητρούλας ήταν 74ος και ο Δημήτρης Τσουρέκας 76ος και στο πουρσουϊ ο Αναστασιάδης ήταν 82ος, ο Τιμολέων Τσουρέκας 88ος και ο Δημήτρης Τσουρέκας 91ος. Η Ελλάδα ήταν 16η στη σκυταλοδρομία 4 Χ10 χιλιόμετρα. Επίσης ο Θανασης Τσακίρης ήταν 42ος στο δίαθλο στα 20χλμ και ο Αναστασιάδης 92ος, ενώ στα 10χλμ σπριντ ο Τσακίρης πήρε την 79η θέση. Στο αλπικό σκι, η Θωμαή Λεφούση ήταν 42η στο γιγαντιαίο σλάλομ, ενώ στους άνδρες ο Γιάννης Καπράρας ήταν 71ος και ο Θωμάς Λεφούσης 73oς.
Κάλγκαρι 1988
Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 1988 στο Κάλγκαρι του Καναδά ήταν οι μεγαλύτεροι μέχρι τότε σε διάρκεια, καθώς κράτησαν 16 μέρες, από τις 13 έως τις 28 Φεβρουαρίου. Πήραν μέρος 1423 αθλητές από 57 χώρες , ενώ για πρώτη φορά η Ελλάδα έστειλε αθλήτρια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Πρόκειται για την 16χρονη Θωμαή Λεφούση που κατέλαβε την 25η θέση στο σλάλομ. Την ίδια θέση πήρε και ο Γιάννης Σταματίου στο σύνθετο, ενώ ήταν 49ος στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. Μία θέση πιο πίσω (50η) ο Γιάννης Καπράρας που ήταν και 46ος στη γιγαντιαία κατάβαση. Συμμετείχαν επίσης στους δρόμους αντοχής ο Νίκος Αναστασιάδης (82ος στα 30χλμ), ο Θανάσης Τσακίρης (72ος στα 15 χλμ., 76ος στα 30χλμ.) και ο Χρήστος Τίτας (66ος στα 15χλμ., 70ος στα 30χλμ) .
Σαράγεβο 1984
Το 1984 ήταν η σειρά του Σαράγεβο που τότε ανήκε στη Γιουγκοσλαβία, να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Από τις 8 έως τις 19 Φεβρουαρίου 49 χώρες έστειλαν 1272 αθλητές και αθλήτριες, ενώ αύξηση υπήρχε και στον αριθμό των Ελλήνων που έφτασαν τους 6. Ο Λάζαρος Αρχοντόπουλος ήταν 25ος στη τεχνική κατάβαση, 49ος στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση και 59ος στην ελεύθερη. Ο Γιάννης Τριανταφυλλίδης ήταν 28ος στην τεχνική κατάβαση και 50ος στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, ο Ανδρέας Παντελίδης 51ος στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση και 56ος στην ελεύθερη κατάβαση, ο Γιάννης Σταματίου 55ος τόσο στην ελεύθερη όσο και στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. Στα 15 χιλιόμετρα στο σκι αντοχής, ο Δημήτρης Μπιλιούρης ήταν 77ος και ο Λάζαρος Τοσουνίδης 78ος.
Λέικ Πλάσιντ 1980
Το 1980 για μία ακόμα φορά οι Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στις Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα στο Λέικ Πλάσιντ από τις 13 έως τις 24 Φεβρουαρίου. Πήραν μέρος 1072 αθλητές και αθλήτριες από 37 χώρες, ενώ υπήρχε και τριπλή ελληνική συμμετοχή. Ο Λάζαρος Αρχοντόπουλος ήταν 48ος στο σκι δρόμων αντοχής, ο Αρχοντίδης Σταματίου ήταν 51ος στο σκι δρόμων αντοχής και ο Γιάννης Σταματίου ήταν 52ος στο σκι, στην γιγαντιαία κατάβαση και 33ος στην τεχνική κατάβαση.
Ινσμπρουκ 1976
Το Ινσμπρουκ έγινε για δεύτερη φορά το 1976, τόπος τέλεσης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Στην αρχή η διοργάνωση είχε ανατεθεί στο Ντένβερ, αλλά οι κάτοικοι του Κολοράντο ψήφισαν να μην χρηματοδοτηθούν οι αγώνες από την Πολιτεία, με αποτέλεσμα η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ να μεταφέρει τους Ολυμπιακούς στην αυστριακή πόλη, που είχε και την εμπειρία αλλά και τις εγκαταστάσεις. Στο Ινσμπρουκ από τις 4 έως τις 15 Φεβρουαρίου πήγαν 1123 αθλητές από 37 χώρες, μεταξύ των οποίων και 4 Ελληνες. Ο Σπύρος Θεοδώρου ήταν 49ος στη γιγαντιαία κατάβαση και 66ος στην τεχνική κατάβαση, ο Θωμάς Καραδήμας ήταν 50ος στη γιγαντιαία κατάβαση και 65ος στην τεχνική κατάβαση, Στάθης Μπογδάνος ήταν 75ος στα 15 χιλιόμετρα στο σκι δρόμων αντοχής και ο Θανάσης Κουτσογιάννης 78ος στο ίδιο αγώνισμα. Επίσης ο Κουτσογιάννης τερμάτισε στην 67η θέση στα 30 χιλιόμετρα.
Σαπόρο 1972
Oι Χειμερινοί Ολυμπιακοί του 1972 στο Σαπόρο, ήταν οι πρώτοι που έγιναν εκτός Ευρώπης και Η.Π.Α. Από τις 3 έως τις 13 Φεβρουαρίου συγκέντρωσαν 1006 αθλητές από 35 κράτη ενώ για την Ελλάδα συμμετείχαν τρεις αθλητές στο γιγάντιο σλάλομ. Ο Σπύρος Θεοδώρου ήταν 39ος, ο Παναγιώτης Αλεξανδρής 41ος και ο Γιάννης Ταμπούρης ήταν 46ος.
Γκρενόμπλ 1968
Η Γκρενόμπλ της Γαλλίας πήρε τη σκυτάλη το 1968, συγκεντρώνοντας 1158 αθλητές από 37 χώρες, από τις 6 έως τις 18 Φεβρουαρίου. Για πρώτη φορά εφαρμόστηκε έλεγχος ντόπινγκ αλλά και φύλου. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Αθανάσιος Τσιμικάλης (70ος στην ελεύθερη και 78ος στη γιγαντιαία κατάβαση), ο Δημήτρης Πάππος (72ος στην ελεύθερη και 79ος στη γιγαντιαία κατάβαση) και ο Δημήτρης Ανδρεάδης που ήταν 68ος στα 15χλμ του δρόμου αντοχής.
Ινσμπρουκ 1964
Το Ινσμπρουκ της Αυστρίας διοργάνωσε το 1964 τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες το διάστημα 29 Ιανουαρίου – 9 Φεβρουαρίου. Ο ιδιαίτερα θερμός χειμώνας επηρέασε και τη διοργάνωση και επιστρατεύτηκε ο στρατός για να μεταφέρει παγοκολώνες και χιόνι στις πίστες. Για πρώτη φορά οι συμμετοχές ξεπέρασαν τις 1000 (1091) από 36 κράτη, ενώ την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Κωνσταντίνος Καρύδας που ήταν 73ος και στην ελεύθερη κατάβαση και στη γιγαντιαία κατάβαση και οι Δημήτρης Πάππος και Βασίλης Μακρίδης που τερμάτισαν αντίστοιχα 72ος και 78ος στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. Επίσης διεξήχθη για πρώτη φορά και επίσημα λαμπαδηδρομία για Χειμερινούς Ολυμπιακούς, από την Αρχαία Ολυμπία έως την Αθήνα, για να ταξιδέψει η Φλόγα αεροπορικώς στη Βιέννη και στη συνέχεια με δρομείς στο Ινσμπρουκ.
Σκουόου Βάλεϊ 1960
Το 1960 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί ξαναπέρασαν τον Ατλαντικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Για 11 ημέρες (18 Φεβρουαρίου – 28 Φεβρουαρίου) 665 αθλητές από 30 χώρες διεκδίκησαν τα μετάλλια, στη Σκουόου Βάλεϊ της Καλιφόρνια, χωρίς ελληνική συμμετοχή λόγω υψηλού κόστους και ελλιπούς προετοιμασίας των αθλητών μας, ενώ υπεύθυνος των Τελετών Έναρξης και Λήξης ήταν ο Γουόλτ Ντίσνεϊ.
Κορτίνα Ντ Αμπέτσο 1956
Το 1956 στην Κορτίνα Ντ’ Αμπέτσο έγιναν οι 7οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου η ιταλική πόλη φιλοξένησε όχι μόνο τους αγώνες, αλλά και την τηλεόραση, η οποία για πρώτη φορά μετέδωσε πρόγραμμα των Χειμερινών Αγώνων. Πρώτη εμφάνιση και για την ΕΣΣΔ, η οποία από την πρώτη στιγμή έκανε αισθητή την παρουσία της στα μετάλλια. Για την Ελλάδα ταξίδεψαν στην Ιταλία, ο Αρης Βατιμπέλας που ήταν 46ος και 85ος αντίστοιχα, στην ελεύθερη και στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση, ο Χρήστος Παπαγεωργίου στην ελεύθερη κατάβαση (47ος) και στη γιγαντιαία τεχνική ( 87ος) και ο Αλέξανδρος Βούξινος στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. Συνολικά μετείχαν 821 αθλητές και αθλήτριες από 32 χώρες.
Όσλο 1952
Από τις 14 έως τις 25 Φεβρουαρίου 1952, το Οσλο έγινε το κέντρο των χειμερινών σπορ. Συμμετείχαν 694 αθλητές και αθλήτριες από 30 χώρες σε 22 αγωνίσματα. Οι Νορβηγοί άναψαν μια φωτιά που τη μετέφεραν 94 σκιερ στο κέντρο της πόλης. Την Ελλάδα εκπροσώπησαν ο Αλέξανδρος Βούξινος που ήταν 72ος στην τεχνική κατάβαση, ο Αντώνιος Μιλιόρδος στην ελεύθερη και στην τεχνική κατάβαση και ο Αγγελος Λεμπέσης στην ελεύθερη κατάβαση.
Σεν Μόριτζ 1948
Για δεύτερη φορά σε σύντομο χρονικό διάστημα οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί έγιναν στο Σεν Μόριτζ, μετά από πολλές περιπέτειες. Το 1940 οι αγώνες είχαν οριστεί να γίνουν στο Σαπόρο, αλλά ο πόλεμος των Ιαπώνων με την Κίνα, τους ανάγκασε να παραδεχτούν το 1938 ότι δεν ήταν σε θέση να τους διοργανώσουν. Οι Γερμανοί πρόσφεραν ξανά το Γκάρμις – Παρτενκίρχεν τον Ιούλιο του 1939, αλλά τέσσερις μήνες αργότερα, ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν άφησε περιθώριο για αθλητικές διοργανώσεις. Μετά την καταστροφική λαίλαπα, οι πρώτοι μεταπολεμικοί αγώνες έγιναν και πάλι στην Ελβετία το 1948, από τις 30 Ιανουαρίου έως τις 8 Φεβρουαρίου. Στη Γερμανία και στην Ιαπωνία δεν επετράπη η συμμετοχή, αλλά και πάλι σημειώθηκε ρεκόρ με 669 αθλητές και αθλήτριες από 28 χώρες. Ελληνική εκπροσώπηση με τον Φώτη Μαυριπλή, ο οποίος ήταν 101ος στην ελεύθερη κατάβαση.
Γκάρμις Παρτενκίρχεν 1936
Το 1936 οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί επέστρεψαν στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στις βαυαρικές πόλεις Γκάρμις και Παρτενκίρχεν, από τις 6 έως τις 16 Φεβρουαρίου. Οι συμμετοχές των αθλητών και των αθλητριών υπερδιπλασιάστηκαν φτάνοντας τις 646 (80 γυναίκες, 566 άνδρες) από 28 κράτη που πήραν μέρος. Για πρώτη φορά στην ιστορία υπήρχε και ελληνική συμμετοχή, με τον Ελληνα του εξωτερικού Δημήτρη Νεγρεπόντη, που αγωνίστηκε στο αλπικό σκι στα αγωνίσματα της ελεύθερης κατάβασης και στο σλάλομ και στα 18χλμ στο δρόμο αντοχής, χωρίς όμως να τερματίσει.
Λέικ Πλάσιντ 1932
Οι 3οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που έγιναν στο Λέικ Πλάσιντ των Η.Π.Α. το 1932 αντιμετώπισαν πολλά προβλήματα. Εν μέσω της οικονομικής κρίσης που χτύπησε τότε, όχι μόνο τη διοργανώτρια χώρα, αλλά ολόκληρο τον πλανήτη, δεν υπήρχαν οικονομικοί πόροι για τη διεξαγωγή των αγώνων. Τελικά από τις 5 έως τις 14 Φεβρουαρίου όλα κύλησαν ομαλά για για τους 252 αθλητές από τις 17 χώρες. Η μικρότερη συμμετοχή σε σχέση με τη προηγούμενη διοργάνωση οφείλεται στην μακρινή απόσταση που έπρεπε να διανύσουν οι αθλητές της Ευρώπης για να φτάσουν στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Στην ιστορία έχει μείνει ο Αμερικανός Εντι Ιγκαν που είναι ο μοναδικός αθλητής στην ιστορία με χρυσά μετάλλια σε Θερινούς και Χειμερινούς Ολυμπιακούς. Το 1920 στην Αμβέρσα το κατέκτησε στην πυγμαχία και στο Λέικ Πλάσιντ στο τετραπλό μπόμπσλεϊ.
Δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή.
Σεν Μόριτζ 1928
Το Σεν Μόριτζ της Ελβετίας φιλοξένησε το 1928 τους 2ους Χειμερινούς Ολυμπιακούς από τις 11 Φεβρουαρίου έως τις 19 του ίδιου μήνα. Υπήρχε μεγάλη αύξηση στις συμμετοχές, με 25 χώρες και 464 αθλητές που συμμετείχαν σε 4 αθλήματα με 14 αγωνίσματα.
Δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή.
Σαμονί 1924
Oι πρώτοι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες έγιναν στο Σαμονί της Γαλλίας το 1924 από τις 25 Ιανουαρίου έως τις 5 Φεβρουαρίου. Τρία χρόνια νωρίτερα, η ΔΟΕ αποφάσισε να θέσει υπό την αιγίδα της την «Εβδομάδα Χειμερινών Σπορ» που τελικά πήρε τον τίτλο των πρώτων Χειμερινών, ένα χρόνο μετά την τέλεση! Συμμετείχαν 16 χώρες με 258 αγωνιζόμενους, από τους οποίους μόνο οι 11 ήταν γυναίκες. Το πρώτο αγώνισμα που έγινε ήταν τα 500 μέτρα στο πατινάζ ταχύτητας με νικητή τον Αμερικανό Τσαρλς Τζουτρόου.
Δεν υπήρχε ελληνική συμμετοχή.