Εθνικός ΓΣ (1896)

Ολυμπιακά Μετάλλια
1B
Γυμναστική

 Χάλκινο Μετάλλιο, 9 Απριλίου 1896, Εθνικός ΓΣ, Δίζυγο ομαδικό. Αθήνα 1896

Πρόκειται για ένα αγώνισμα που χάρισε τη δεύτερη και τρίτη θέση στην Ελλάδα αλλά καλύπτεται από πέπλο μυστηρίου όσον αφορά τους συμμετέχοντες αθλητές.
Συνολικά μετείχαν τρεις ομάδες, η Γερμανία και δύο ελληνικές, που αποτελούνταν ουσιαστικά, η μία από αθλητές του Πανελληνίου ΓΣ και η άλλη από αθλητές και μάλιστα έφηβους του Εθνικού ΓΣ.
Η γερμανική ομάδα ήταν σαφώς καλύτερη από τις δύο ελληνικές και αποθεώθηκε από τους φιλάθλους σε ένδειξη αναγνώρισης της αξίας της.
Ο Πανελλήνιος ΓΣ κατέλαβε την δεύτερη θέση και ο Εθνικός ΓΣ την τρίτη.
Το μυστήριο που πλανάται στη σύνθεση των δύο ελληνικών ομάδων δεν έχει βρει ακόμα λύση παρά την έρευνα που έχουν διεξάγει διάφοροι Έλληνες συγγραφείς και ιστορικοί του αθλητισμού.
Όλοι τους συμφωνούν μόνο σε λίγα ονόματα αν και οι πηγές αναφέρουν πώς ο Πανελλήνιος παρέταξε συνολικά 35 γυμναστές και ο Εθνικός 18.

Από την ομάδα του Πανελληνίου ΓΣ γνωρίζουμε (σύμφωνα με τον συγγραφέα Ντέιβιντ Ουαλεσίνσκι) ότι μετείχαν οι Νίκος Ανδριακόπουλος, Πέτρος Περσάκης, Σωτήρης Αθανασόπουλος, ενώ από την ομάδα του Εθνικού οι Γιάννης Χρυσάφης, Θωμάς Ξενάκης Γιάννης Μητρόπουλος, Φίλιππος Καρβελάς και Δημήτρης Λούνδρας.
Ο τελευταίος ήταν τότε μόλις 10 χρονών και κατέχει ακόμα και σήμερα το ρεκόρ του μικρότερου σε ηλικία αθλητή στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων που κατέκτησε Ολυμπιακό μετάλλιο.
Πρώτη ξεκίνησε τις προσπάθειες της η ομάδα του Εθνικού ΓΣ, ακολούθησε η γερμανική και τελευταία πήρε μέρος η ομάδα του Πανελληνίου ΓΣ.
Η κατάταξη: Γερμανία, Ελλάς (Πανελλήνιος ΓΣ), Ελλάς (Εθνικός ΓΣ).

Τι είπε..

Γιάννης Χρυσάφης (για την ομάδα του ΠΓΣ): «Η εκτέλεση ήταν ακριβής, κανονική και εύτονος, επειδή όλοι είχαν υπερβεί την εφηβική ηλικία και είχαν ανδρική εμφάνιση. Προκρίθηκαν από την ομάδα του ΕΓΣ η οποία αποτελείτο όλη από νεαρούς μαθητές γυμνασίων και έλαβον το δεύτερο βραβείο ενώ το πρώτο δόθηκε στην γερμανική ομάδα.»

9 Απριλίου 1896

backtotop