Νίκος Κακλαμανάκης

Ολυμπιακά Μετάλλια
1G 1S
Ιστιοπλοΐα

Χρυσό μετάλλιο, 29 Ιουλίου 1996, Ιστιοσανίδα. Ατλάντα 1996

Ο Νίκος Κακλαμανάκης είχε προετοιμαστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα στη Σαβάνα, στο χώρο διεξαγωγής της ιστιοπλοΐας των Ολυμπιακών Αγώνων της Ατλάντα. Γνώριζε αρκετά καλά τα νερά και είχε δουλέψει μάλιστα πολύ σκληρά. Φυσικά είχε και τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή την ίδια χρονιά, γεγονός που τον κατέτασσε στη λίστα των φαβορί. Ωστόσο, η ιστιοπλοΐα αλλά και το αγώνισμα της ιστιοσανίδας κρύβει πάντα πολλές εκπλήξεις και απρόοπτα. Τίποτα όμως από όλα αυτά δεν συνέβη στον Έλληνα πρωταθλητή που ήταν καταπληκτικός σε όλη τη διάρκεια των αγώνων. Ξεκίνησε με μία 5η θέση στη πρώτη ιστιοδρομία αλλά στις επόμενες δύο συνέχισε με μία πρώτη και μία δεύτερη, κάτι που τον έστειλε απευθείας στη κορυφή της κατάταξης.  Ποτέ δεν έπεσε από εκεί μέχρι το τέλος, πάντα ήταν μπροστά, κατακτώντας άλλες τρεις πρωτιές (5η, 7η, 8η ιστιοδρομία). Ήταν φανερό ότι με την απόδοση του μπορούσε να αντέχει στη γλυκιά μοναξιά της κορυφής. Με την ολοκλήρωση της 8ης ιστιοδρομίας, ο Νίκος Κακλαμανάκης είχε ήδη εξασφαλίσει το χρυσό μετάλλιο, ανεξάρτητα τι θέση θα έπαιρνε στην ένατη και τελευταία. Με 17 βαθμούς ποινής, υπερίσχυσε των Εσπινόλα (Αργεντινή) 21 β. και Φρίντμαν (Ισραήλ) 21 β. Η κατάταξη Κακλαμανάκης (Ελλάς) 17 βαθμοί Εσπινόλα (Αργεντινή) 19 Φρίντμαν (Ισραήλ) 21 Μάκιντος (Ν. Ζηλανδία) 27 Σαβινί (Γαλλία) 37 Γκέμπχαρντ (ΗΠΑ) 41 Ροντρίγκες (Πορτογαλία) 42 Τόντ (Αυστραλία) 48

 

Ασημένιο Μετάλλιο, 25 Αυγούστου 2004, Ιστιοσανίδα. Αθήνα 2004

Η ψυχή του Έλληνα πρωταθλητή της ιστιοπλοΐας Νίκου Κακλαμανάκη είναι δυσεύρετη. Οκτώ χρόνια μετά τους αγώνες της Ατλάντα, ο έμπειρος ιστιοπλόος ήθελε και πάλι να βρεθεί στο βάθρο και παρά τα προβλήματα στην αρχή των αγώνων(ακύρωση της πρώτης ιστιοδρομίας), στο τέλος τα κατάφερε. Συνεχώς βρισκόταν σε τροχιά μεταλλίου στα Μιστράλ , που όμως μια πλησίαζε, μια απομακρυνόταν από το στήθος του Κακλαμανάκη. Τελικά, ήταν φανερό ότι όλα θα κρινόταν στην τελευταία ιστιοδρομία, κάτι που έγινε και γεγονός. Στην προτελευταία σημαδούρα , ο 36χρονος Έλληνας πρωταθλητής ήταν στην 17η θέση, πολύ πίσω και μακριά από το βάθρο των νικητών. Τότε μίλησε η ψυχή του. Τα έδωσε όλα και με φρενήρη ρυθμό των χεριών του προωθήθηκε στην 10η θέση και στο ασημένιο μετάλλιο. Ο Νίκος Κακλαμανάκης ήταν τελευταίος λαμπαδηδρόμος στην τελετή έναρξης και ο αθλητής που άναψε τον βωμό στο Ολυμπιακό στάδιο. Η κατάταξη Φριντμαν (Ισραήλ) 42 βαθμοί Κακλαμανάκης (Ελλάς) 52 Ντεμπσι (Μ.Βρετανία) 53 Σάντος (Βραζιλία) 54 Μιαρσίνσκι (Πολωνία) 73 Ροντριγκες (Πορτογαλία) 78 Ζιού (Κίνα) 84 Κλέπιχ (Αυστραλία) 84.

Τι είπε..

“Είμαι τυχερός που… επιβίωσα. Ήταν οι πιο δύσκολοι αγώνες που πήρα μέρος, ταλαιπωρήθηκα τόσες ώρες κάτω από τον ήλιο, κάποιες ημέρες δεν είχα σκάφος, μετά ήταν η παλίρροια που πότε ανέβαινε και πότε κατέβαινε. Κάποιες άλλες φορές αναγκάστηκα να κάνω τον μηχανικό με τα τόσα προβλήματα που είχα. Σήμερα όμως γιορτάζουμε. Θέλω να μοιραστώ αυτό το μετάλλιο με όλους όσους με βοήθησαν και πίστεψαν σε μένα, και είναι πολλοί αυτοί, θέλω να το μοιραστώ με όλους τους Έλληνες.”

29 Ιουλίου 1996

 

“Η τελευταία κούρσα ήταν μια από τις δυσκολότερες της καριέρας μου. Ευτυχώς στο τέλος δεν με πρόδωσε η ψυχή μου. Ήθελα το χρυσό μετάλλιο αλλά καλό είναι και το ασημένιο. Στις περισσότερες ιστιοδρομίες οι συνθήκες δεν ήταν ευνοϊκές για μένα. Ευτυχώς η αγάπη του κόσμου πάντα βοηθάει.”

25 Αυγούστου 2004

backtotop