Σοφία Μπεκατώρου

Ολυμπιακά Μετάλλια
1G 1B
Ιστιοπλοΐα

Χρυσό Μετάλλιο, 21 Αυγούστου 2004, Σοφία Μπεκατώρου – Αιμιλία Τσουλφά, Κατ. 470. Αθήνα 2004

Τα δύο κορίτσια ήταν το μεγάλο φαβορί για τη νίκη στη κατηγορία σκαφών 470 και φρόντισαν νωρίς – νωρίς μάλιστα να επιβεβαιώσουν τα προγνωστικά. Και όμως, ο τραυματισμός και η αποθεραπεία στη μέση της Σοφίας Μπεκατώρου έμοιαζε για εφιάλτη. Κανείς δεν μπορούσε να υποστηρίξει με σιγουριά ότι ο κίνδυνος μιας υποτροπής είχε εξαφανιστεί παντελώς. Με ελλιπή λοιπόν προετοιμασία αλλά με τρομερή εμπειρία και αυτοπεποίθηση, το ελληνικό σκάφος πήρε το χρυσό μετάλλιο και οι τέσσερις φορές παγκόσμιες πρωταθλήτριες έδειξαν και πάλι την σπουδαία αξία τους. Μάλιστα δεν χρειάστηκε να φθάσουν μέχρι την τελευταία ιστιοδρομία για να μάθουν την τελική τους θέση. Πήραν το χρυσό μετάλλιο από την παραμονή της ολοκλήρωσης της κατηγορίας 470. Η κατάταξη Ελλάς (Μπεκατώρου – Τσουλφά) 38 βαθμοί Ισπανία (Ντουφρένθε – Αθον) 62 Σουηδία (Τόργκερσον – Ζάτρισον) 63 Σλοβενία (Ντέκλεβα – Μάουτσετς) 65 ΗΠΑ (Μακ Ντάουελ – Κίλσολουιγκ) 84 Δανία (Βάρμτ – Μέεμαν) 89 Βρετανία (Μπάσαντοουν – Χόμπσον) 91 Ρωσία (Ιλιένκο – Γκαπάνοβιτς) 94.

Χάλκινο Μετάλλιο, 17 Αυγούστου 2008, Σοφία Μπεκατώρου – Σοφία Παπαδοπούλου – Βιργινία Κραβαριώτη, Κατ. Ινγκλινγκ. Πεκίνο 2008

Η Σοφία Μπεκατώρου, ύστερα από το αντίο της Αιμιλίας Τσουλφά αποφάσισε να τρέξει στα Ινγκλινγκ με τις Σοφία Παπαδοπούλου και Βιργινία Κραβαριώτη. Πολύ γρήγορα οι ελληνίδες πρωταθλήτριες βρήκαν τη χημεία της συνεργασίας τους και παρά τα αντίθετα προγνωστικά πήραν απόλυτα δίκαια το χάλκινο μετάλλιο. Μια διάκριση που μέχρι την τελευταία ιστιοδρομία, την 7η, ήταν διεκδικήσιμη και από άλλα πληρώματα. Τα κορίτσια με φοβερό πείσμα και θέληση διατηρήθηκαν στη τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο. H κατάταξη Μ.Βρετανία (Αιτον, Γουέμπ, Γουίλσον) 24 βαθμοί Ολλανδία (Μούλντερ, Μπες, Βίτεβεν) 31 Ελλάς (Μπεκατώρου, Παπαδοπούλου, Κραβαριώτη) 48 Γερμανία (Σούμαν, Χέπφνερ, Μπλέκ) 56 Γαλλία (Ιέ, Λεπεσάντ, Ζερέστ) 56 Ρωσία (Σκούντινα, Κρούτσκιχ, Ιβανοβα) 56 ΗΠΑ (Μπάρκοου, Χάουι, Καπότσι) 61 Κίνα (Σόνγκ, Γιού, Λι) 63

Τι είπε..

«Τα αποτελέσματα μιλούν από μόνα τους. Ήμασταν οι καλύτερες σε αυτούς τους αγώνες. Το χρυσό μετάλλιο δεν είναι αποτέλεσμα σκληρής δουλειάς μόνο τεσσάρων χρόνων. Υπήρξαν και άλλα τέσσερα χρόνια πριν το Σίδνεϊ, αλλά εκεί δεν καταφέραμε να φθάσουμε στη διάκριση. Μετά τον τραυματισμό της Σοφίας, δουλέψαμε πολύ για τρεις μήνες, αποκτήσαμε περισσότερες τεχνικές γνώσεις και όλα αυτά μας ένωσαν ακόμα περισσότερο».

21 Αυγούστου 2004

 

« Πριν από τρία χρόνια δεν μας ήξερε κανείς. Ωστόσο η σκληρή και ομαδική δουλειά καθώς και η προετοιμασία μας για αυτούς τους αγώνες, έκαναν τη διαφορά και συνετέλεσαν τα μέγιστα στην επιτυχία μας. Η πίστη μας βοήθησε να φθάσουμε τόσο ψηλά. Ευχαριστούμε όλους όσους μας υποστήριξαν και πίστεψαν σε μας».

17 Αυγούστου 2008

backtotop