Ιωάννης Μελισσανίδης

Ολυμπιακά Μετάλλια
1G
Γυμναστική

Χρυσό Μετάλλιο, 28 Ιουλίου 1996, Ιωάννης Μελισσανίδης Ασκήσεις εδάφους. Ατλάντα 1996

Στις ασκήσεις εδάφους υπήρχαν μεγάλα ονόματα της γυμναστικής και η παρουσία στον μεγάλο τελικό του Ιωάννη Μελισσανίδη, δεν προμήνυε ότι ο Έλληνας αθλητής θα μπορούσε να φθάσει στο χρυσό μετάλλιο. Ίσως στη καλύτερη του μέρα, να διεκδικούσε απλά ένα μετάλλιο. Ωστόσο, ο Ιωάννης ήταν καταπληκτικός και ας είχε μέχρι τότε στη συλλογή του, μόλις ένα ασημένιο μετάλλιο σε παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ήταν φανερό από την αρχή ότι ο ίδιος ήθελε να δείξει σε όλους ότι μπορεί η γυμναστική να δεχθεί στοιχεία χορού και να μη ξενίζει τους κριτές. Και ο Μελισσανίδης τα κατάφερε περίφημα, έστω και αν όλοι είχαν στραμμένη τη προσοχή τους στον Κινέζο Λι Χσιάο Ξουάγκ, στον Ρώσο Αλεκσέι Νέμοφ και στον Λευκορώσο Βιτάλι Σέρμπο. Κατέπληξε τους πάντες με τις ασκήσεις του στη διαγώνιο, που πάντα είναι δύσκολες αλλά και με τα σάλτο του στο αέρα. Οι κριτές δικαίωσαν τη συγκλονιστική προσπάθεια του, βαθμολογώντας τον με 9.850, βαθμοί που του απένειμαν το χρυσό μετάλλιο. Πίσω του, βρέθηκαν ο Κινέζος Χσιάο Σουάγκ με 9.837 και ο Ρώσος Νέμοφ με 9.800.

Η κατάταξη: Μελισσανίδης (Ελλάς) 9.850 Χσιάο Σουάνγκ (Κίνα) 9.837 Νέμοφ (Ρωσία) 9.800 Αιμές (Γαλλία) 9.750 Ιβάνοφ (Βουλγαρία) 9.750 Ποντγκόρνι (Ρωσία) 9.550 Σέρμπο (Λευκορωσία) 9.275 Μισούτιν (Ουκρανία) 9.100

Τι είπε..

«Είχα μόνο το χρυσό στο μυαλό μου. Βέβαια γνώριζα ότι και μόνο η είσοδος στην 8άδα αποτελεούσε επιτυχία. Είχα λοιπόν συμβιβαστεί με την ιδέα του Ολυμπιονίκη. Ο πρώτος όμως έχει την ευλογία να ακούσει τον Εθνικό Ύμνο και αυτό ήθελα να το ζήσω. Η Ελλάδα άξιζε μόνο το χρυσό. Τίποτα λιγότερο».

28 Ιουλίου 1996

backtotop