Δημοσθένης Ταμπάκος

Ολυμπιακά Μετάλλια
1G 1S
Γυμναστική

Αργυρό Μετάλλιο, 28 Σεπτεμβρίου 2000, Δημοσθένης Ταμπάκος, Κρίκοι. Σίδνεϊ 2000

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος ήταν καταπληκτικός στην εκτέλεση του προγράμματος του στους κρίκους αλλά έπρεπε να περιμένει. Είχε το μειονέκτημα να αγωνίζεται τρίτος στη σειρά και πριν τους κύριους αντιπάλους του. Ωστόσο, η βαθμολογία των κριτών ήταν πολύ υψηλή, 9.762, όση όμως και η αγωνία του μέχρι να ολοκληρώσουν και οι Ιβάνκοφ (Λευκορωσία), Γιόβτσεφ (Βουλγαρία) και Τσολάνι (Ουγγαρία). Τα λεπτά που απέμεναν μέχρι την ολοκλήρωση του τελικού στους κρίκους έμοιαζαν ατέλειωτα. Γιόβτσεφ και Ιβάνκοφ εκτέλεσαν τα προγράμματα τους αλλά δεν μπόρεσαν να απειλήσουν τον Έλληνα πρωταθλητή, που βρισκόταν πλέον μια ανάσα από το χρυσό μετάλλιο. Απέμενε μόνο ο Ούγγρος Σιλβέστερ Τσολάνι που ρίσκαρε και εκτέλεσε με επιτυχία ένα απίστευτα δύσκολο πρόγραμμα, που του χάρισε και τη νίκη. Η βαθμολογία των κριτών ήταν 9.850 έναντι 9.762 του Ταμπάκου και 9.737 του Γιόβτσεφ. Η κατάταξη Τσολάνι (Ουγγαρία) 9.850 Ταμπάκος (Ελλάς) 9.762 Γιόφτσεφ (Βουλγαρία) 9.737 Γιάνγκ (Κίνα) 9.712 Ιβάνκοφ (Λευκορωσία) 9.700 Τόμπα (Γερμανία) 9.675 Ιουάι (Ιαπωνία) 9.662 Ζοζούλια (Ουκρανία) 9.637.

 

Χρυσό Μετάλλιο, 22 Αυγούστου 2004, Δημοσθένης Ταμπάκος Κρίκοι. Αθήνα 2004

Ο Δημοσθένης Ταμπάκος ολοκλήρωσε στην Αθήνα τη συλλογή των χρυσών του μεταλλίων. Ύστερα από τις νίκες του στους κρίκους σε παγκόσμιο πρωτάθλημα και ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, ήρθε η ώρα και για το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών Αγώνων. Ήταν ανάμεσα στο φαβορί για τη νίκη και λογικά δύσκολα θα έμενε εκτός του βάθρου των νικητών. Στα προκριματικά πέτυχε την καλύτερη βαθμολογία με 9.850 και έδειξε σε όλους ότι βρίσκεται σε υπέροχη κατάσταση. Αν και αγωνίστηκε πρώτος στη σειρά, στον τελικό, ολοκλήρωσε τη προσπάθεια του με επίδοση 9.862 βαθμούς και πραγματικά ήταν πλέον πολύ δύσκολο για τους αντιπάλους του να ξεπεράσουν τον Έλληνα γυμναστή. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε ο χάλκινος Ολυμπιονίκης του Σίδνεϊ Βούλγαρος Γιόβτσεφ και το χάλκινο ο έμπειρος Ιταλός, Κέκι, χρυσός Ολυμπιονίκης το 1996. Η κατάταξη Ταμπάκος (Ελλάς) 9.862 Γιόβτσεφ (Βουλγαρία) 9.850 Κέκι (Ιταλία) 9.812 Τομίτα (Ιαπωνία) 9.800 Μοράντι (Ιταλία) 9.800 Μπενί (Γαλλία) 9.800 Σαφόσκιν (Ρωσία) 9.750 Σβάιτζερ (Ελβετία) 9.737.

Τι είπε..

«Το Ολυμπιακό μετάλλιο είναι βαρύ. Όταν βρισκόμουν εκεί ψηλά στους κρίκους ήμουν μόνο εγώ και ο Θεός και σε Αυτόν αφιερώνω το μετάλλιο. Στη συνέχεια το μοιράζομαι με όλους τους Έλληνες τους γονείς μου και τους ανθρώπους που με βοήθησαν να φτάσω μέχρι εδώ»

28 Σεπτεμβρίου 2000

 

«Είχα εκτελέσει το πρόγραμμα μου, είχα κάνει ότι έπρεπε και έτσι δεν ανησυχούσα, απλά περίμενα το τελικό αποτέλεσμα. Δεν είχα άγχος γιατί εκείνες τις στιγμές δεν περνούσε τίποτα από τα χέρια μου. Χαίρομαι που τέσσερα χρόνια μετά το Σίδνεϊ ανέβηκα και πάλι στο βάθρο, ειδικά τώρα που οι αγώνες έγιναν στην πατρίδα μου. Χρειάζεται να περάσουν τουλάχιστον δυο ώρες να φύγει η ένταση. Οι διαφορές των αθλητών ήταν μικρές. Βλέποντας τα προγράμματα των αντιπάλων του και γνωρίζοντας πώς εκτέλεσα το δικό μου, νομίζω ότι κέρδισα δίκαια. Ευχαριστώ τον Θεό που μου έδωσε μια τέτοια στιγμή και μοιράστηκα αυτή τη χαρά με τόσους ανθρώπους».

22 Αυγούστου 2004

backtotop