Ακάκιος Καχιασβίλης

Ολυμπιακά Μετάλλια
2G
Άρση Βαρών

Χρυσό Μετάλλιο, 28 Ιουλίου 1996, Ακάκιος Καχιασβίλης, Κατ. 99κ. Ατλάντα 1996

Ο Ακάκιος Καχιασβίλης ταξίδεψε στην Ατλάντα με στόχο το δεύτερο του χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο, αυτή τη φορά με τα χρώματα της Ελλάδος. Το 1992 είχε κερδίσει στη Βαρκελώνη στη κατηγορία 90κ με τα χρώματα της Ενωμένης Ομάδος. Το 1996 μετείχε στη κατηγορία 99 κιλών και κύριους αντιπάλους του είχε τον έμπειρο Ανατόλι Χράπατι από το Καζακστάν, κάτοχο του παγκοσμίου ρεκόρ στο ζετέ με 228κ και τον Ντένις Γκότφριντ από την Ουκρανία. Η μάχη στο αρασέ έδειχνε ότι το χρυσό μετάλλιο θα κρινόταν στις λεπτομέρειες. Ο Χράπατι και ο Γκότφριντ με 187.5κ είχαν πάρει διαφορά 2.5κ από τον Καχιασβίλη που είχε μείνει στα 185κ. Όλοι όμως, Έλληνες και ξένοι, γνώριζαν τη δύναμη του Ακάκιου στο ζετέ και πίστευαν ότι ο αγώνας δεν είχε τελειώσει ακόμα. Ο Έλληνας πρωταθλητής ξεκίνησε με 220κ τη παρτίδα στο ζετέ και ο Χράπατι απάντησε με 222.5κ κρατώντας τη πρωτοπορία ενώ νωρίτερα, ο Γκότφριντ είχε τεθεί νοκ – αουτ μένοντας στα 215κ. Ο Ακάκιος συνέχισε πετυχημένα και εύκολα με 225κ ενώ ο Χράπατι ολοκλήρωσε με αποτυχημένη προσπάθεια στα 227.5κ. Ο Καχιασβίλης ήταν χρυσός νικητής με ισοβαθμία, επειδή ήταν ελαφρύτερος σε σωματικό βάρος. Είχε όμως μία ακόμα προσπάθεια και ήθελε να δείξει σε όλους την ανωτερότητα του. Αντί να ζητήσει να μπει η μπάρα στα 228.5κ για νέο παγκόσμιο ρεκόρ, ανέβασε τα κιλά στα 235 και οι φίλαθλοι στη σάλα τρελάθηκαν από τον ενθουσιασμό τους. Ο Έλληνας πρωταθλητής, σήκωσε και τα 235κ και έγινε κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στο ζετέ αλλά και στο σύνολο με 420κ. Η κατάταξη Καχιασβίλης (Ελλάς) 420κ Χράπατι (Καζακστάν) 410 Γκότφριντ (Ουκρανία) 402.5 Ριμπαλτσένκο (Ουκρανία) 395 Ρούμπιν (Ρωσία) 390 Σμιρνόφ (Ρωσία) 390 Σάντικοφ (Γερμανία) 385 Γκριγκοριάν (Αρμενία) 380.

 

Χρυσό Μετάλλιο, 24 Σεπτεμβρίου 2000, Ακάκιος Καχιασβίλης Κατ. 94κ. Σίδνεϊ 2000

Ο αγώνας της κατηγορίας 94 κιλών ήταν συγκλονιστικός, μοναδικός στην ιστορία για την εξέλιξη του και με χίλια – δύο απρόοπτα, ασυνήθιστα στο παρελθόν. Ο Ακάκιος Καχιασβίλης ετοιμαζόταν να κατακτήσει το τρίτο του σερί χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο και να ισοφαρίσει τον Ναίμ Σουλειμάνογλου και τον Πύρρο Δήμα σε αυτό το μοναδικό ρεκόρ. Το μόνο του πρόβλημα ήταν οι ενοχλήσεις από θλάση στο πόδι, γεγονός που οπωσδήποτε δημιουργούσε μια κάποια ανασφάλεια. Στη κίνηση του αρασέ, ο Ελληνας πρωταθλητής σήκωσε 185κ, έχασε τα 187.5κ , που θα του έδιναν σημαντικό προβάδισμα αλλά έστω και έτσι πήρε μια διαφορά δυόμισι κιλών από τον νεαρό Πολωνό Σιμόν Κολέτσκι και πέντε κιλών από τον Ρώσο Αλεξέι Πετρόφ, χρυσό Ολυμπιονίκη στα 91κ , το 1996 στην Ατλάντα. Μπροστά του βρέθηκε με 187.5κ ο Ιρανός Κουρούς Μπαγκέρι αλλά όλοι οι ειδικοί γνώριζαν ότι δεν μπορεί να φθάσει ψηλά στο ζετέ, όπως και έγινε, μένοντας στα 215κ. Ο Ακάκιος που ένοιωθε πόνους στο πόδι, ξεκίνησε το ζετέ με 220κ και στη συνέχεια αφέθηκε στην στρατηγική του Χρήστου Ιακώβου που διέλυσε τους αντίπαλους προπονητές στη παρτίδα της τακτικής. Κανείς δεν κατάλαβε ότι ο Ακάκιος πονάει, κάτι που κατάφερε ο Ιακώβου με χίλια τρικ στο ζέσταμα. Ο ίδιος κατάλαβε όμως αμέσως ότι ο Κολέτσκι που σήκωσε 222.5κ στο ξεκίνημα, τραυματίστηκε επίσης στο πόδι και έκρινε ότι θα ήταν αδύνατο να σηκώσει περισσότερα κιλά. Ετσι αποφάσισε να περιμένει,να οδηγήσει τον αθλητή του σε αγώνα αναμονής με δεδομένο ότι ο Καχιασβίλης ήταν ελαφρύτερος τόσο από τον Κολέτσκι όσο και από τον Πετρόφ. Ανέβασε λοιπόν τη μπάρα στα 227.5κ και εκμεταλλεύτηκε το παρελθόν του Ακάκιου. Όλοι γνώριζαν πόσο δυνατός είναι στο ζετέ , έτσι η επιλογή του να δοκιμάσει στα 227.5κ, κρίθηκε φυσιολογική από όλους. Ο Κολέτσκι δοκίμασε ανεπιτυχώς μόνο μία φορά, ο Πετρόφ απέτυχε άλλη μία και ο Καχιασβίλης δεν χρειάστηκε ποτέ να δοκιμάσει σε αυτό το βάρος. Ήταν ήδη χρυσός Ολυμπιονίκης με ισοβαθμία, καθόσον ελαφρύτερος του νεαρού Πολωνού. Ποτέ πριν στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, ένα χρυσό μετάλλιο δεν έχει κριθεί με μόλις μία προσπάθεια στο ζετέ. Η κατάταξη Καχιασβίλης (Ελλάς) 405κ Κολέτσκι (Πολωνία) 405 Πετρόφ (Ρωσία) 402.5 Μπαγκέρι (Ιράν) 402.5 Βάκαρτσιουκ (Μολδαβία) 397.5 Κόβατς (Ουγγαρία) 397.5 Σουντάς (Τουρκία) 392.5 Λούνα (Βενεζουέλα) 392.5.

Τι είπε..

«Ο αγώνας ήταν πολύ δύσκολος γιατί ο Χράπατι είναι πολύ έμπειρος αθλητής. Ξέραμε περίπου ποια θα είναι η τακτική του και ήμουνα έτοιμος να αντιμετωπίσω κάθε κίνηση του. Ήταν σαν μια παρτίδα σκάκι. Χαρίζω τη νίκη μου στην Ελλάδα και στους Έλληνες και περιμένω με αγωνία τη στιγμή που θα επιστρέψουμε στη πατρίδα για να χαρώ το μετάλλιο μου μαζί τους. Τώρα βέβαια χρειάζομαι ξεκούραση γιατί τόσο καιρό δουλεύουμε σκληρά, πρωί, βράδυ, ολόκληρη η ομάδα και έχουμε ξεχάσει κάθε τι που έχει σχέση με τη προσωπική μας ζωή. Οι θυσίες μας ήταν πολλές αλλά η χαρά μας τώρα πολύ μεγάλη».

28 Ιουλίου 1996

 

«Δεν έμεινα ευχαριστημένος από την επίδοση μου στο αρασέ ενώ στο ζετέ είχα πρόβλημα τραυματισμού. Ο Πολωνός προσπάθησε να μας μπερδέψει αλλά δεν τα κατάφερε, είναι όμως νεαρός και μεγάλο ταλέντο. Αξίζει σεβασμό και αν θέλω να τον αντιμετωπίζω επάξια στο μέλλον δεν πρέπει να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια. Είναι αλήθεια πώς πρώτη φορά σηκώθηκαν τόσο λίγα κιλά στη κατηγορία. Αν ο Κολέτσκι σήκωνε τα 227.5κ τότε θα προσπαθούσε και εγώ στα ίδια, έστω και με πόνους. Θα ήταν μεγάλο ρίσκο για μένα αλλά δεν θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά. Νοιώθω χαρούμενος και περήφανος με τα μετάλλια μου και ξέρω ότι και όλοι οι Έλληνες είναι σήμερα ευτυχισμένοι»

24 Σεπτεμβρίου 2000

backtotop