Γιώργος Ζαΐμης

Ολυμπιακά Μετάλλια
1G
Ιστιοπλοΐα

Χρυσό Μετάλλιο, 7 Σεπτεμβρίου 1960, Διάδοχος Κωνσταντίνος, Οδυσσέας Εσκιτζόγλου, Γιώργος Ζαϊμης, Κατ. Ντράγκον. Ρώμη 1960

Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και οι Γιώργος Ζαϊμης και Οδυσσέας Εσκιτζόγλου είχαν προετοιμαστεί πολύ σκληρά την Ολυμπιακή χρονιά και ιδιαίτερα τους τρείς τελευταίους μήνες, πριν τους αγώνες. Το σκάφος τους έφερε την ονομασία «Νηρεύς» και ήταν ένα από τα 27 που συνολικά πήραν μέρος στον αγώνα. Η ιστιοπλοΐα διεξαγόταν στη Νάπολη. Η θαλάσσια περιοχή σύμφωνα με τους Έλληνες ιστιοπλόους είχε πολλά κοινά χαρακτηριστικά με τον κόλπο του Φαλήρου και αυτό βοήθησε τα μέγιστα. Η χειρότερη κατάταξη του ελληνικού σκάφους ήταν μία 10η θέση σε ιστιοδρομία που τελικά βγήκε από τη βαθμολογία , όπως προέβλεπαν οι κανονισμοί. Δύο κούρσες πριν το τέλος, η Ελλάδα είχε εξασφαλίσει ένα από τα τρία μετάλλια και όλη η προσπάθεια στράφηκε στο χρυσό. Η νέα τακτική να μένουν κοντά στο σκάφος της Αργεντινής απέδωσε καρπούς και το χρυσό μετάλλιο ταξίδεψε για την Ελλάδα.

Η κατάταξη Ελλάς (Κωνσταντίνος, Ζαίμης, Εσκιτζόγλου) 6733 Αργεντινή (Τσάβες, Καλιγκάρις, Ντελ Ρίο) 5715 Ιταλία (Κοσεντίνο, Τσιτσιλιάνο, Ντε Στέφανο) 5704 Νορβηγία (Κρίστενσεν, Αμουντσεν, Σβάε) 5403 Καναδάς (Μακ Ντόναλντ, Γουότερς, Νόρτον) 5177 Δανία (Μπίρχ, Γιέργκενσεν, Μάρκουσεν) 4715 Μ.Βρεττανία (Μάν, Τζάνσον, Χάναι) 4604 Δ.Γερμανία (Ράβενμποργκ, Μπένεκε, Ράμπιαν) 4329.

Τι είπε..

Οδυσσέας Εσκιτζόγλου: «Κερδίσαμε ένα χρυσό μετάλλιο για την Ελλάδα πάνω από όλα και στη συνέχεια για τον εαυτό μας.»
Γιώργος Ζαϊμης: «Το σκάφος μας ήταν καλό και σε κάθε ιστιοδρομία πηγαίναμε ολοένα και καλύτερα. Θυμάμαι ότι οι συνθήκες ήταν καλές, μας βοήθησαν και ύστερα από σκληρό συναγωνισμό με την Αργεντινή και Ιταλία φθάσαμε στην μεγάλη επιτυχία.»

7 Σεπτεμβρίου 1960

backtotop