Δημήτρης Θανόπουλος

Ολυμπιακά Μετάλλια
1S
Πάλη

Ασημένιο Μετάλλιο, 3 Αυγούστου 1984, Δημήτρης Θανόπουλος Κατ. 82κ. Λος Άντζελες 1984

Στον αγώνα της κατηγορίας 82κ μετείχαν 15 παλαιστές και ελάχιστοι πίστευαν ότι ο Έλληνας Δημήτρης Θανόπουλος θα μπορούσε να κερδίσει ένα μετάλλιο. Ο ίδιος το πίστευε αλλά το κρατούσε κρυφό μυστικό. Ξεκίνησε τους αγώνες του με νίκες επί των Μοριγιάμα (Ιαπωνία), Ρατσίνο (Ιταλία) και Ζάιπολντ (Δ.Γερμανία). Η επικράτηση επί του Δυτικογερμανού του χάρισε καλύτερη ψυχολογία και έτσι παρά την ήττα από τον Φινλανδό Όβερμαρκ ήξερε πώς μια νίκη επί του Γιουγκοσλάβου Μομίρ Πέτκοβιτς θα τον έστελνε στον μεγάλο τελικό. Θα εξασφάλιζε το ασημένιο μετάλλιο και θα πάλευε για το χρυσό. Έδωσε τον αγώνα της ζωής του και πέτυχε τη νίκη που ήθελε και το δικαίωμα στο όνειρο. Αντίπαλος του για την πρώτη θέση ο περίφημος Ρουμάνος Ιον Ντράικα, το μεγάλο φαβορί. Και όμως, ο Θανόπουλος τον αιφνιδίασε και προηγήθηκε με 2-0 σημεία. Η αντίδραση του Ντράικα ήταν άμεση , το σκορ πήγε 2-4 και τελικά 3-4 με τον Θανόπουλο να πανηγυρίζει το ασημένιο μετάλλιο και στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τη Στεμνίτσα Αρκαδίας, οι συμπατριώτες του να έχουν βγει στους δρόμους από χαρά. Απέναντι σε ανώτερο αντίπαλο, πάλεψε υπέροχα.

Η κατάταξη Ντράικα (Ρουμανία) Θανόπουλος (Ελλάς) Κλάεσον (Σουηδία) Πέτκοβιτς (Γιουγκ.) Όβερμαρκ (Φινλανδία) Ελ Ασράμ (Αίγυπτος) Σαντέρ (Καναδάς) Κιού (Ν. Κορέα)

Τι είπε..

«Κανείς δεν περίμενε ότι θα μπορούσα να πάρω μετάλλιο και αυτό νομίζω ότι μου έκανε καλό, δεν είχα άγχος. Είχα γυμναστεί σκληρά και μετά από κάθε αγώνα, η πίστη μου μεγάλωνε. Όταν κέρδισα τον Πέτκοβιτς δεν πανηγύρισα γιατί με περίμενε ο τελικός κόντρα σε ένα μεγάλο αθλητή. Ξεπέρασα τον εαυτό μου αλλά ο Ντράικα νίκησε δίκαια. Είχα μέσα μου ένα αίσθημα ικανοποίησης, θυσίες 12 χρόνων δικαιώθηκαν. Το βράδυ μετά τον αγώνα θυμάμαι ότι δεν γιόρτασα το μετάλλιο μου γιατί ένοιωθα εξαντλημένος από την υπερβολική κούραση»

3 Αυγούστου 1984

backtotop