Αλέξανδρος Νικολαΐδης

Ολυμπιακά Μετάλλια
2S
Ταεκβοντό

Αργυρό Μετάλλιο, 29 Αυγούστου 2004, Αλέξανδρος Νικολαΐδης, Κατ.+80κ. Αθήνα 2004

Το 2000 στο Σίδνεϋ, ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης, έσπασε το πόδι του και έχασε την ευκαιρία να διεκδικήσει ένα Ολυμπιακό μετάλλιο. Τα κατάφερε στην Αθήνα, όπου στην κατηγορία +80 κιλών κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, αν και ο ίδιος ήταν αποφασισμένος να παλέψει για την πρώτη θέση. Ο δίμετρος πρωταθλητής έφθασε στον τελικό με τρείς νίκες, που ήρθαν μάλιστα με εξυπνάδα και άνεση. Εναντίον του γνώρισαν την ήττα οι Ριβέρα (Κολομβία) 7-3, Ζρούρι (Μαρόκο) 5-2 και Καμάλ (Ιορδανία) 6-3. Αντίπαλος του στον τελικό ο Νοτιοκορεάτης Ντάε Μούν, ένας αθλητής που γνώριζε το παιχνίδι του Έλληνα πρωταθλητή. Στο ξεκίνημα του αγώνα τους, ο Νικολαΐδης σε μια επίθεση του δέχθηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από τον Μούν και με νοκ – άουτ έμεινε στην δεύτερη θέση, μια τεράστια επιτυχία. Η κατάταξη Μούν (Ν.Κορέα) Νικολαΐδης (Ελλάς) Ζεντίλ (Γαλλία) Καμάλ (Ιορδανία) Ζρούρι (Μαρόκο) Σαγκιντίκοφ (Καζακστάν) Ριβέρα (Κολομβία) Γκαρθία (Ισπανία)

 

Αργυρό Μετάλλιο, 23 Αυγούστου 2008, Αλέξανδρος Νικολαΐδης Κατ. +80κ. Πεκίνο 2008

Στη τρίτη του συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, ο Έλληνας πρωταθλητής από τη Θεσσαλονίκη ανέβηκε για δεύτερη φορά στο βάθρο των νικητών. Κατέκτησε και πάλι το ασημένιο μετάλλιο ύστερα από την ήττα του στον τελικό με 5-4 στα σημεία, από τον Νοτιοκορεάτη Ντονγκ Μιν Τσα, αν και οι ειδικοί τόνιζαν ότι θα μπορούσε να είχε φθάσει και στο χρυσό. Στη πορεία του κέρδισε τους Τσιλμάνοφ (Καζαχστάν) με 4-3 σημεία, Ζρούρι (Μαρόκο) με 5-4 και Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία) με 3-2. Η κατάταξη: Τσα (Ν. Κορέα) Νικολαΐδης (Ελλάς) Τσιλμάνοφ (Καζαχστάν) Τσουκουμερίτζε (Νιγηρία) Ιργκασεβ (Ουζμπεκιστάν) Μόιτλαντ (Κόστα Ρίκα) Ζρούρι (Μαρόκο).

 

Ο Αλέξανδρος Νικολαΐδης  θα χάσει απρόσμενα τη μάχη της ζωής από μια σπάνια ασθένεια στις 14 Οκτωβρίου 2022, σε ηλικία 42 ετών σκορπίζοντας τη θλίψη στην ελληνική αθλητική και Ολυμπιακή οικογένεια. Πέρα από τις εκπληκτικές αθλητικές του ικανότητες, ξεχώρισε με το χαρακτήρα και το ήθος του.

Τι είπε..

«Όταν μπήκα στον τελικό είχα στο μυαλό μου έντονη την επιθυμία να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο. Επίσης στο πίσω μέρος του μυαλού μου, υπήρχε η σκέψη ότι μπορεί να αδικηθώ από την διαιτησία. Δεν μπορώ να πω ότι με αδίκησε ο διαιτητής αλλά δεν μου δόθηκε ένα σημείο, κάτι που με εκνεύρισε και αυτό ήταν λάθος. Είμαι χαρούμενος από το ασημένιο μου μετάλλιο αλλά θα ήταν ψέμα να πω ότι είμαι απόλυτα ικανοποιημένος αφού ήθελα το χρυσό. Από τώρα σκέφτομαι το Πεκίνο το 2008».

29 Αυγούστου 2004

 

«Ίσως δικαιούμουν κάτι παραπάνω στον τελικό. Κάποια σημεία υπέρ μου ή κάποιες ποινές για τον αντίπαλο μου. Δεν είμαι αχάριστος, σίγουρα το ασημένιο μετάλλιο είναι επιτυχία αλλά μου αφήνει μια γλυκόπικρη γεύση. Για έναν αθλητή σαν εμένα που έχει μάθει να παλεύει για να είναι πρώτος, η δεύτερη θέση δεν με γεμίζει απόλυτα».

23 Αυγούστου 2008

backtotop