Στάθης Χωραφάς

Ολυμπιακά Μετάλλια
1S 2B
Υγρός Στίβος

Χάλκινο Μετάλλιο, 11 Απριλίου 1896, 500μ. ελεύθερο. Αθήνα 1896

Αποτέλεσε την αρχή του σημερινού αγωνίσματος των 400μ ελεύθερο. Μετείχαν μόλις τρεις αθλητές από δύο χώρες, Αυστρία και Ελλάδα. Ο καιρός και η απόσταση δεν επέτρεψε προφανώς μεγαλύτερη συμμετοχή. Τη νίκη κατέκτησε ο Αυστριακός Πάουλ Νόιμαν με επίδοση 8.12.6 και αρκετά πίσω του ακολούθησαν οι δύο Έλληνες, ο Αντώνης Πέπανος της Γυμναστικής Εταιρείας Πατρών με 9.57.6 και ο Στάθης Χωραφάς από την Κεφαλονιά. Ο Χωραφάς είχε αγωνιστεί προηγουμένως στα 100μ. ελεύθερο. Επίδοση για τον Χωραφά δεν υπάρχει και αυτό διότι στους Ολυμπιακούς του 1896 υπήρχαν μόνο δύο μετάλλια – ασημένιο και χάλκινο – για τον πρώτο και δεύτερο κάθε αγωνίσματος Όλα τα αγωνίσματα κολύμβησης ολοκληρώθηκαν την ίδια ημέρα. Ο τελικός Νόιμαν (Αυστρία) 8.12.6 Πεπάνος (Ελλάς) 9.57.6 Χωραφάς (Ελλάς).

 

Χάλκινο Μετάλλιο, 11 Απριλίου 1896, 1200μ. ελεύθερο. Αθήνα 1896

Στο αγώνισμα πήραν μέρος 9 κολυμβητές από τέσσερις χώρες και όλοι τους συνάντησαν σημαντικά εμπόδια τόσο από το κρύο όσο και από τον κυματισμό της θάλασσας. Ο Ούγγρος Αλφρεντ Χάγιος έδειξε και πάλι το πλούσιο ταλέντο του και πραγματικά ήταν ασυναγώνιστος για τους αντιπάλους του. Κέρδισε μια διαφορά ασφαλείας από την αρχή και δεν απειλήθηκε ποτέ μέχρι τον τερματισμό. Ο χρόνος του ήταν 18.22.1, περίπου τρία λεπτά καλύτερος από την επίδοση του δεύτερου νικητή, του Έλληνα Γιάννη Ανδρέου (21.03.4). Ο πρωταθλητής μας ήταν μέλος του Ομίλου Πεζοπόρων Πειραιώς. Μέσα σε δύσκολες πραγματικά καιρικές συνθήκες, ο Στάθης Χωραφάς κατάφερε να πάρει τη τρίτη θέση στο αγώνισμα αν και βρέθηκε αρκετά μακριά από τους δύο πρώτους αθλητές. Σύμφωνα με ξένες πηγές, όπως για παράδειγμα τους συγγραφείς Φόλκερ Κλούγκε και Ντέιβιντ Ουαλεσίνσκι, ο Στάθης Χωραφάς μνημονεύεται απλά ως μετέχων αλλά όχι ως τρίτος νικητής. Άγνωστη παραμένει και η επίδοση του. Ο τελικός Χάγιος (Ουγγαρία) 18.22.1 Ανδρέου (Ελλάς) 21.03.4 Χωραφάς (Ελλάς).

 

Αργυρό Μετάλλιο, 11 Απριλίου 1896, 100μ. ελεύθερο. Αθήνα 1896

Είναι το πρώτο αγώνισμα κολύμβησης στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων. Ο αγώνας, όπως και οι υπόλοιποι, έγιναν στη θάλασσα, στο λιμανάκι της Ζέας, στον Πειραιά και οι Έλληνες φίλαθλοι επέδειξαν τρομερό ενδιαφέρον. Μαζεύτηκαν εκεί περίπου 20.000 άνθρωποι και μάλιστα πολύ πριν το μεσημέρι που ξεκίνησαν τα αγωνίσματα. Ο καιρός κάθε άλλο παρά ευνοϊκός ήταν, αφού επικρατούσε κρύο ενώ δεν έλλειπαν και τα μικρά κύματα που σίγουρα εμπόδιζαν σημαντικά τις προσπάθειες των κολυμβητών. Συνολικά, στον αγώνα δήλωσαν συμμετοχή 10 αθλητές από τέσσερις χώρες, Ελλάδα, Ουγγαρία, Γερμανία και Αυστρία. Όλοι τους μπορούσαν να κολυμπήσουν με όποιο τρόπο ήθελαν, δεν υπήρχαν περιορισμοί. Νικητής αναδείχθηκε ο Ούγγρος Αλφρεντ Χάγιος από τη Βουδαπέστη με χρόνο 1.22.2 και στη δεύτερη θέση βρέθηκε ο Έλληνας Στάθης Χωραφάς με επίδοση 1.23.0. Ωστόσο, είναι ένα από τα αγωνίσματα, όπου υπάρχουν και άλλες γνώμες για τον δεύτερο νικητή. Ο τελικός Χάγιος (Ουγγαρία) 1.22.2 Χωραφάς (Ελλάς) 1.23.0 Χέρτσμαν (Αυστρία) .

backtotop