Λεωνίδας Κόκας

Ολυμπιακά Μετάλλια
1S
Άρση Βαρών

Αργυρό Μετάλλιο, 27 Ιουλίου 1996, Λεωνίδας Κόκας Κατ. 91κ. Ατλάντα 1996

Τον Οκτώβριο του 1995, ο Λεωνίδας Κόκας είχε υποβληθεί σε σοβαρή εγχείρηση στη μέση και ήταν πολύ φυσικό ακόμα και ο ίδιος να έχει μια κάποια αγωνία για το αγωνιστικό του αποτέλεσμα στην Ατλάντα παρά την επιμονή του προπονητή του Χρήστου Ιακώβου ότι όλα θα πάνε καλά. Το χρυσό μετάλλιο κρίθηκε από το αρασέ, όταν ο Ρώσος Αλεξέι Πετρόφ πέτυχε νέο παγκόσμιο ρεκόρ 187.5κ και πήρε διαφορά δέκα κιλών από τον Τούρκο Μπουλούτ και 12.5κ από τους Κόκα και Καρούζο (Γερμανία). Ήταν ολοφάνερο πια, ότι η μάχη θα δινόταν για τις άλλες δύο θέσεις του βάθρου. Ο Έλληνας πρωταθλητής είχε ένα πλεονέκτημα και ο Ιακώβου φρόντισε να το εκμεταλλευτεί στο έπακρο με την τακτική του. Ήταν ελαφρύτερος σε σωματικό βάρος και από τους δύο αντιπάλους του και πραγματικά εκεί κρίθηκαν όλα. Στη τελευταία του προσπάθεια στο ζετέ, αν σήκωνε τα 175κ θα έπαιρνε το ασημένιο μετάλλιο, αν τα έχανε θα έμενε απλά πέμπτος.

Ο Ιακώβου του είπε: «αν χάσεις τα κιλά θα σε σκοτώσω…» και ο Κόκας ανέβηκε στο πλατό με ψυχή. Σήκωσε τη μπάρα, συμπλήρωσε 390κ σύνολο και το ασημένιο μετάλλιο ταξίδεψε για την Ελλάδα. Τα ίδια ακριβώς κιλά, 390κ, σήκωσαν και οι Καρούζο και Μπουλούτ με τον τελευταίο να μένει τέταρτος καθόσον ήταν βαρύτερος όλων. Η κατάταξη Πετρόφ (Ρωσία) 402.5 Κόκας (Ελλάς) 390 Καρούζο (Γερμανία) 390 Μπουλούτ (Τουρκία) 390 Αλεξέγιεφ (Ρωσία) 387.5 Ερνάντες (Κούβα) 382.5 Τσουμάκ (Ουκρανία) 380 Μπρατόιτσεφ (Βουλγαρία) 380

Τι είπε..

«Πήρα εκδίκηση για τα χαμένα μετάλλια του Τζελίλη (4η θέση) και του Μήτρου (4η θέση). Τώρα το δωμάτιο μας έχει ένα χρυσό και ένα ασημένιο μετάλλιο (έμενε μαζί με τον Πύρρο Δήμα). Στη τελευταία προσπάθεια στο ζετέ πέρασαν πολλές εικόνες από το μυαλό μου αλλά εγώ κράτησα εκείνη μου με έδειχνε στο βάθρο των νικητών. Ένα όνειρο έγινε πραγματικότητα για μένα. Ήξερα ότι μπορούσα να τα καταφέρω αλλά ήξερα ακόμα ότι τίποτα δεν θα ήταν εύκολο. Έχουμε την καλύτερη ομοσπονδία στον κόσμο. Τράβηξα πολλά για να φθάσω μέχρι εδώ αλλά τώρα όλα είναι διαφορετικά. Όλα για την Ελλάδα, όλα για την πατρίδα.»

27 Ιουλίου 1996

backtotop