Γιώργος Ορφανίδης
Χρυσό, Αργυρό Μετάλλιο, 11 Απριλίου 1896, Γιάννης Φραγκούδης – Γιώργος Ορφανίδης, Αυτόματο πιστόλι, 25μ. Αθήνα 1896
Ξεκίνησαν τον αγώνα τέσσερις αθλητές και ολοκλήρωσαν τις προσπάθειες τους οι τρεις αφού εγκατέλειψε ο Βρετανός Σίντνει Μέρλιν.
Νικητής αναδείχθηκε ο Γιάννης Φραγκούδης, λοχαγός του πυροβολικού που συγκέντρωσε 344 βαθμούς σε 30 βολές.
Μια άνετη πραγματικά νίκη αφού ξεχώρισε νωρίς από τον κύριο αντίπαλο του, τον δικηγόρο Γιώργο Ορφανίδη από την Αθήνα (249 βαθμοί).
Η κατάταξη: Φραγκούδης (Ελλάς) 344 Ορφανίδης (Ελλάς) 249 Νίλσεν (Δανία)
Αργυρό Μετάλλιο, 12 Απριλίου 1896, Γιώργος Ορφανίδης, Ιωάννης Φραγκούδης, Ελεύθερο τυφέκιο, 300μ. Αθήνα 1896
Ο αγώνας ολοκληρώθηκε σε δύο μέρες εξαιτίας ενός ασυνήθιστου γεγονότος.
Στη διάρκεια του, εμφανίστηκαν στο σκοπευτήριο κάποιοι νέοι σκοπευτές που ζήτησαν να πάρουν μέρος, κάτι που αποδέχθηκε η ελλανόδικος επιτροπή με σεβασμό στο αθλητικό πνεύμα.
Ο Γιάννης Φραγκούδης που προηγείτο, δεν έφερε αντίρρηση και τελικά η ολοκλήρωση του τελικού μεταφέρθηκε για την επομένη μέρα, 12 Απριλίου.
Στον αγώνα μετείχαν 20 αθλητές από τρεις χώρες αλλά το χρυσό μετάλλιο έμεινε στην Ελλάδα, χάρις στον 35χρονο δικηγόρο Γιώργο Ορφανίδη που ξεπέρασε τον Φραγκούδη τη δεύτερη μέρα.
Στη τρίτη θέση του αγωνίσματος, που ήταν και το τελευταίο της σκοποβολής, βρέθηκε ο Δανός Βίγκο Γιένσεν.
ΕΙΠΕ:
Η κατάταξη: Ορφανίδης (Ελλάς) 1583 Φραγκούδης (Ελλάς) 1312 Γιένσεν (Δανία) 1305 Μεταξάς (Ελλάς) 1102 Καρασεβδάς (Ελλάς) 1039
Τι είπε..
«Πάντοτε αγαπούσα το κυνήγι και την εξοχή. Και στο πιστόλι έχω εξασκηθεί και ήλπιζα σε αυτό το αγώνισμα επιτυχία. Στο όπλο μάουζερ μόλις πριν δέκα μέρες άρχισα να εξασκούμαι, ποτέ πριν δεν το είχα χειριστεί»