Αμιράν Καρντάνοφ

Ολυμπιακά Μετάλλια
1B
Πάλη

Χάλκινο Μετάλλιο, 28 Σεπτεμβρίου 2000, Αμιράν Καρντάνοφ Κατ. 54κ ελευθέρα πάλη. Σίδνεϊ 2000

Ύστερα από 12 ολόκληρα χρόνια, η ελληνική πάλη, επέστρεψε στα μετάλλια χάρις στον Αμιράν Καρντάνοφ που αγωνίστηκε στη κατηγορία 54 κιλών . Το 1988 στη Σεούλ είχε πάρει το χάλκινο μετάλλιο στην ελληνορωμαϊκή ο Μπάμπης Χολίδης ενώ το τελευταίο και μοναδικό μέχρι τότε της ελευθέρας πάλης είχε κατακτήσει ο Γιώργος Χατζηιωαννίδης το 1980 στη Μόσχα. Ο Καρντάνοφ, ξεκίνησε τους αγώνες του με τρεις πολύ σημαντικές νίκες, που ουσιαστικά του άνοιξαν και το δρόμο στη διάκριση. Κέρδισε κατά σειρά τους Βιτάλι Ραιλέαν (Μολδαβία) με 4-1 σημεία, Μπάχμαν Ταγιεμπί Κερμάνι από το Ιράν με 7-0 σημεία και Ζουνουμπαγιάν Τουμεντεμπερέλ (Μογγολία) με 10-0 σημεία. Ο επόμενος αγώνας, στα ημιτελικά, έκρινε τη θέση για τον τελικό αλλά ο Ναμίκ Αμπντουλάεφ από το Αζερμπαιτζάν αποδείχθηκε πολύ δύσκολος αντίπαλος. Ο Έλληνας παλαιστής έχασε πολύ δύσκολα στα σημεία με 5-3 ύστερα από σκληρή μάχη. Το κέρδος του ήταν η συμμετοχή του στον μικρό τελικό, όπου τον περίμενε ο Λευκορώσος Χέρμαν Κοντόεφ. Το παιχνίδι τους έσπασε καρδιές, ήταν αμφίρροπο και τελικά κρίθηκε στις λεπτομέρειες με 5-4 στα σημεία. Ο Καρντάνοφ κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο πανάξια και οι άνθρωποι της πάλης στο Σίδνεϋ δεν μπορούσαν να συγκρατήσουν τα δάκρυα της συγκίνησης τους.

Η κατάταξη : Αμπντουλάεβ (Αζερμπαιτζάν) Χένσον (ΗΠΑ) Καρντάνοφ (Ελλάς) Κοντόεφ (Λευκορωσία) Ζάχαρουκ (Ουκρανία) Μαμίροφ (Καζακστάν) Ραιλεάν (Μολδαβία) Ασίλοφ (Ουζμπεκιστάν).

Τι είπε..

«Είμαι ευχαριστημένος από το χάλκινο μετάλλιο. Από εδώ και πέρα στόχος μου είναι οι Ολυμπιακοί της Αθήνας. Πρέπει να δουλέψω πολύ σκληρά για να κατακτήσω το χρυσό μετάλλιο».

28 Σεπτεμβρίου 2000

backtotop