Τηλέμαχος Καράκαλος

Ολυμπιακά Μετάλλια
1S
Ξιφασκία

Αργυρό Μετάλλιο, 8 Απριλίου 1896, Τηλέμαχος Καράκαλος, σπαθασκία φιλάθλων. Αθήνα 1896

Το αγώνισμα έγινε την τέταρτη μέρα των αγώνων στις 8 Απριλίου στο Ζάππειο μέγαρο, συμμετείχαν πέντε αθλητές δύο ξένοι και τρεις Έλληνες, αγωνίστηκαν όλοι εναντίον όλων με τον Καράκαλο να νικά τρεις αντιπάλους και χάνοντας μόνο από τον Γεωργιάδη που κατέκτησε το χρυσό αήττητος.

Στη σπάθη νίκησε διαδοχικά τον Αυστριακό Άντολφ Σμαλ με 3-0, τον Δανό Χόλγκερ Νίλσεν με 3-2 και τον Έλληνα Γιώργο Ιατρίδη με 3-0. Στο τέλος βρέθηκε αντιμέτωπος με τον άλλο σπουδαίο Έλληνα αθλητή της σπαθασκίας, Ιωάννη Γεωργιάδη. Η μονομαχία αυτή ήταν από τις πιο συγκλονιστικές στη διοργάνωση, καθώς οι δύο αθλητές ήταν ισάξιοι και το αθηναϊκό κοινό αδυνατούσε να ταχθεί υπέρ του ενός ή του άλλου. Αγωνιούσε και για τους δύο, χειροκροτούσε κάθε φορά την προσπάθεια και των δύο.

Για αρκετή ώρα το σκορ ήταν ισόπαλο, όμως κάποια στιγμή ο Γεωργιάδης πέτυχε το καθοριστικό χτύπημα, νίκησε 3-2 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο. Στη σπάθη ίσχυε το σύστημα της βαθμολογίας κι αυτή ήταν η μοναδική ήττα που γνώρισε ο Καράκαλος, οπότε πήρε το αργυρό μετάλλιο. Η τρίτη θέση πήγε στον Δανό σπαθομάχο Νίλσεν, καθώς είχε 2 νίκες και 2 ήττες.

backtotop