Οι δράσεις της ΕΟΕ για Βιώσιμη Ανάπτυξη και Περιβαλλοντική Ευθύνη
Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή (ΕΟΕ), στο πλαίσιο της δέσμευσής της για βιωσιμότητα και προστασία του περιβάλλοντος, υπέγραψε το 2022 το «Sports for Climate Action Framework» των Ηνωμένων Εθνών, αναλαμβάνοντας να προωθήσει την περιβαλλοντική ευθύνη, να μειώσει την κλιματική της επίδραση, να εκπαιδεύσει για την κλιματική δράση και να ενθαρρύνει τη βιώσιμη κατανάλωση. Το 2023, με χρηματοδότηση της Ολυμπιακής Αλληλεγγύης, καταγράφηκε το ανθρακικό αποτύπωμα της ΕΟΕ και διαμορφώθηκε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο δράσεων βιωσιμότητας. Επίσης, καταρτίστηκε η πράσινη πολιτική προμηθειών και ένα εργαλείο αξιολόγησης προμηθευτών.
Στο πλαίσιο αυτών των δράσεων, η ΕΟΕ προχώρησε σε μια σειρά οικολογικών παρεμβάσεων στις εγκαταστάσεις της, ολοκληρώνοντας την εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικών κλιματιστικών και την αντικατάσταση του φωτισμού με λαμπτήρες χαμηλής κατανάλωσης. Πραγματοποιήθηκε επίσης ανακύκλωση παλαιών ηλεκτρονικών συσκευών, ενώ τοποθετήθηκαν φορτιστές αυτοκινήτων τόσο στο κτίριο της ΕΟΕ όσο και στις εγκαταστάσεις της στην Αρχαία Ολυμπία. To 2021, είχε γίνει αλλαγή στο φωτισμό του Παναθηναϊκού Σταδίου, με τον νέο φωτισμό να συμβάλλει στη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος, μειώνοντας τη φωτορύπανση και εξοικονομώντας σημαντικό ποσοστό ενέργειας. Όλες αυτές οι παρεμβάσεις συμβάλλουν καθοριστικά στη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης και του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των εγκαταστάσεων της ΕΟΕ.
Οι δράσεις αυτές αποτελούν μέρος του ευρύτερου προγράμματος της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος της ΕΟΕ, το οποίο στοχεύει στη σύνδεση του αθλητισμού με τη βιωσιμότητα και την ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον. Το 2024, στο Παρίσι, η ΕΟΕ, εκπροσωπούμενη από την Αλεξάνδρα Πάλλη, Πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητισμού και Περιβάλλοντος, υπέγραψε το «Sport for Nature Framework» (https://sportsfornature.org/), μια διεθνή συνεργασία των Ηνωμένων Εθνών, της ΔΟΕ και άλλων φορέων για την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, με δέσμευση την υποβολή απολογισμού των δράσεων της. Παράλληλα, η ΕΟΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση του ανθρακικού της αποτυπώματος κατά 40% έως το 2030, μέσα από τη συνεχή υιοθέτηση καινοτόμων δράσεων και βιώσιμων πρακτικών.
Μέσα από αυτές τις πρωτοβουλίες, η ΕΟΕ επιδιώκει να ενισχύσει τη συμβολή του αθλητισμού στη βιώσιμη ανάπτυξη, ενώ προωθεί το μήνυμα της υπεύθυνης οικολογικής συμπεριφοράς.