
Καπράλος: «Είμαστε συνεχώς στο πλευρό των ομοσπονδιών και των αθλητών»
Διαβάστε τη συνέντευξη του Πρέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου στην εφημερίδα Ελεύθερος Τύπος
Μεθαύριο αρχίζουν στο Μπακού οι πρώτοι Ευρωπαϊκοί Αγώνες και ήρθε η ώρα να… γνωριστούμε μαζί τους. Τις πρώτες συστάσεις αναλαμβάνει να κάνει ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής, Σπύρος Καπράλος, ο οποίος ως πρόεδρος της συντονιστικής επιτροπής των αγώνων εξηγεί μιλώντας στον «Ε.Τ.» τι ακριβώς είναι αυτή η διοργάνωση και γιατί δημιουργήθηκε. Μιλά ωστόσο και για τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού.
«Οι Ευρωπαϊκοί Αγώνες είναι ένα πείραμα που κάνει η ευρωπαϊκή ένωση των ολυμπιακών επιτροπών. Θα λάβουν μέρος περίπου 6000 αθλητές σε 20 αθλήματα, ολυμπιακά και μη. Από ελληνικής πλευράς έχουν πάρει την πρόκριση 137 αθλητές. Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε καλή παρουσία».
– Ποιοι λόγοι υπαγόρευσαν τη δημιουργία αυτής της διοργάνωσης;
«Έρευνες που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια δείχνουν ότι ο ευρωπαϊκός αθλητισμός φθίνει από πλευράς απόδοσης και μεταλλίων στις μεγάλες διοργανώσεις. Οι αθλητές από τις άλλες ηπείρους αφήνουν πίσω τους Ευρωπαίους. Επιπλέον, σε όλες τις άλλες ηπείρους διεξάγονται τέτοιου είδους αγώνες, εκτός από την Ευρώπη. Επομένως μια τέτοια διοργάνωση αποσκοπεί στην ενίσχυση της διεθνούς παρουσίας του ευρωπαϊκού αθλητισμού. Και η ΔΟΕ, που τους έχει αγκαλιάσει από την πρώτη στιγμή, τους χρησιμοποιεί ως κριτήριο πρόκρισης στους Ολυμπιακούς Αγώνες, τουλάχιστον στα περισσότερα αθλήματα».
– Άρα δεν είναι τυχαίο ότι διοργανώνονται ένα χρόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες…
«Καθόλου. Σε κάποια από τα αθλήματα των Ευρωπαϊκών Αγώνων, όπως το τρίαθλο και η σκοποβολή, οι νικητές θα πάρουν απ’ ευθείας πρόκριση για το Ρίο. Σε άλλα τα αποτελέσματα θα προσμετρηθούν στην παγκόσμια κατάταξη, βάσει της οποίας κερδίζονται οι προκρίσεις. Αυτό εγγυάται την παρουσία στο Μπακού των καλύτερων αθλητών».
– Είστε ικανοποιημένοι από το βαθμό ανταπόκρισης των διεθνών ΜΜΕ στους αγώνες;
«Μια καινούρια διοργάνωση είναι δύσκολο να γίνει αμέσως γνωστή στο ευρύτερο κοινό. Παρ’ όλα αυτά το Αζερμπαϊτζάν δούλεψε πολύ καλά και νομίζω θα υπάρχει μεγάλη τηλεοπτική κάλυψη όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και στον υπόλοιπο κόσμο. Η προβολή θα είναι μεγάλη».
– Η οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη δεν είναι καλή. Πώς μπορεί να αντέξει μια καινούρια μεγάλη διοργάνωση;
«Η φιλοσοφία των Ευρωπαϊκών Αγώνων είναι εναρμονισμένη με τις μεταρρυθμίσεις που προσπαθεί να περάσει στη ΔΟΕ ο κ. Μπαχ. Δεν ζητάμε από τους διοργανωτές να χτίσουν καινούριες αθλητικές εγκαταστάσεις ή να μπουν σε υπέρμετρα έξοδα. Επιπλέον το πρόγραμμα των αγώνων καταρτίζεται και με βάση το τι εγκαταστάσεις διαθέτει ή ποια αθλήματα θα ήθελε να φιλοξενήσει ο ίδιος ο διοργανωτής. Γι’ αυτό θα δείτε στην επόμενη έκδοση των Ευρωπαϊκών Αγώνων ότι θα υπάρχουν διαφορετικά αθλήματα. Σήμερα ένας από τους λόγους που ο αθλητισμός στην Ευρώπη υποφέρει είναι το ότι οι μεγάλες διοργανώσεις συνεπάγονται μεγάλο οικονομικό βάρος».
– Στην Ελλάδα ο αθλητισμός υποφέρει από τις συνεχόμενες περικοπές των κρατικών επιχορηγήσεων. Πώς μπορεί να γίνει ολυμπιακή προετοιμασία υπό αυτές τις συνθήκες;
«Η χώρα βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, άρα ήταν επόμενο να πληγεί και ο αθλητισμός. Για καθαρή ολυμπιακή προετοιμασία το κράτος έχει σταματήσει να δίνει χρήματα από το 2009. Φέτος οι ομοσπονδίες δεν έχουν πάρει ούτε ένα Ευρώ από την Πολιτεία. Άρα όλες βρίσκονται σε οικονομική ασφυξία με αποτέλεσμα να μην μπορούν να αντεπεξέλθουν ούτε στις πιο βασικές τους ανάγκες. Είναι δύσκολα τα πράματα, ειδικά για τον υψηλό αθλητισμό, αλλά εμείς σαν ολυμπιακή επιτροπή έχουμε χρέος να βοηθήσουμε και τις ομοσπονδίες και τους αθλητές στην προσπάθειά τους να λάβουν μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Άλλωστε είναι κοινό μυστικό ότι τα μόνα χρήματα που έχουν πάρει οι ομοσπονδίες φέτος είναι από την ΕΟΕ. Το ίδιο έχουμε προσπαθήσει και τα προηγούμενα χρόνια, είμαστε συνεχώς στο πλευρό των ομοσπονδιών και των αθλητών, τους ενισχύουμε, όχι μόνο με τα δικά μας διαθέσιμα, τα οποία δεν προέρχονται από το κράτος-και το τονίζω αυτό με μεγάλα γράμματα-αλλά προέρχονται από μια σειρά προγραμμάτων μέσω των οποίων έχουν δημιουργηθεί νέες πηγές εσόδων. Προγράμματα ειδικά για αθλητές, όπως το πρωτοποριακό “Υιοθετήστε έναν αθλητή”, ή οι 21 αθλητικές υποτροφίες 1000 δολαρίων μηνιαίως για κάθε δικαιούχο αθλητή, που εξασφαλίσαμε από τη ΔΟΕ».
– Στον αθλητικό νόμο, που σκοπεύει να φέρει προς ψήφιση η κυβέρνηση, ακούγεται ότι προωθούνται αλλαγές στον τρόπο οργάνωσης και διοίκησης των ομοσπονδιών. Σας βρίσκει σύμφωνο κάτι τέτοιο;
«Η ΕΟΕ είναι σύμφωνη με αυτά που λέει ο καταστατικός χάρτης της ΔΟΕ και τα καταστατικά των διεθνών ομοσπονδιών. Εφόσον δεν παραβιάζονται αυτά, εμείς δεν έχουμε καμία αντίρρηση. Βεβαίως ένα προσχέδιο που είχε έρθει από τον κ. Ανδριανό έλεγε και πράγματα ανεφάρμοστα, τα οποία ενείχαν κίνδυνο αποβολής της χώρας από τα διεθνή fora. Οπωσδήποτε χρειάζεται ανανέωση στους παράγοντες των ομοσπονδιών, όσο κι αν η εμπειρία των σημερινών είναι χρήσιμη. Χρειάζεται επίσης έλεγχος στα οικονομικά των ομοσπονδιών από το κράτος. Είναι απαραίτητο αυτός που δίνει τα χρήματα να ελέγχει πού πηγαίνουν. Δυστυχώς όμως έτσι όπως έχουν μειωθεί οι επιχορηγήσεις, το 80% των χρημάτων που δίνει η Πολιτεία δεν καταλήγουν στον αθλητισμό. Σήμερα στον αθλητισμό χορηγός του αθλητισμού είναι ουσιαστικά ο γονέας, γιατί αυτός πληρώνει για να μπορεί να προπονηθεί το παιδί του και να πάρει μέρος στους αγώνες. Αλλά αυτό είναι στρεβλό. Θα έπρεπε να βρεθεί ένας τρόπος να μειωθούν τα πάγια έξοδα των ομοσπονδιών».
– Και μια λύση στο πρόβλημα της γραφειοκρατίας προφανώς…
«Δυστυχώς το καταστατικό της ΕΟΕ παραμένει στον Μεσαίωνα. Η Επιτροπή εξακολουθεί να είναι νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου κι αυτό παρουσιάζει πολλές δυσκολίες. Προσπαθήσαμε να το αλλάξουμε μέσω μιας τροπολογίας που δεν θα υπέβαλλε τα έσοδα της ΕΟΕ, τα οποία θα προορίζονταν για την ολυμπιακή προετοιμασία, στις χρονοβόρες διαδικασίες του Δημοσίου. Ηταν μια τροπολογία που είχε ζητήσει ακόμα και ο τότε πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς. Αλλά δεν κατατέθηκε ποτέ προς ψήφιση. Κι αυτό συνιστά μία ακόμα γελοιότητα του ελληνικού κράτους».