«Η νέα διοίκηση να οδηγήσει τον αθλητισμό ένα βήμα πιο πέρα»

Tην πρώτη του μεγάλη συνέντευξη ως γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μανώλης Κολυμπάδης.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Μανώλη Κολυμπάδη στο ΑΠΕ – ΜΠΕ

ΕΡ: Κύριε γενικέ, μετά το Φεβρουάριο και όσα διαδραματίστηκαν μετά τις εκλογές της ΕΟΕ, στο Ολυμπιακό Κίνημα υπήρχε μεγάλη κρίση κι έγιναν πολλά πράγματα που δεν τιμούν τον ελληνικό αθλητισμό. Ποια είναι η άποψή σας;

«Δεν θα διαφωνήσω μαζί σου με τον χαρακτηρισμό ότι όσα διαδραματίστηκαν δεν τιμούν τον ελληνικό αθλητισμό. Είναι αλήθεια πως αυτά τα οποία έγιναν δυσφήμησαν διεθνώς τη χώρα. Όμως, όπως είχα προβλέψει και είχα πει σε μία παλαιότερη συνέντευξή μου, θα βρισκόταν μία λύση και όλοι στο τέλος θα καθόμασταν σε ένα τραπέζι και θα βρίσκαμε τρόπο να συνεργαστούμε. Κι αυτό θα συνέβαινε, επειδή τα μέλη του αθλητικού κινήματος της χώρας δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα. Κάτι που τελικά έγινε, μιας και ήταν κοινή διαπίστωση, ότι δεν πήγαινε άλλο. Η ζημιά για την πατρίδα, το Ολυμπιακό κίνημα και τον ελληνικό αθλητισμό θα ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Ετσι λοιπόν με αμοιβαίες υποχωρήσεις, συναίνεση και πνεύμα συνεργασίας καθήσαμε στο ίδιο τραπέζι και εκλέξαμε μια διοίκηση, η οποία πρέπει να ανασκουμπωθεί, να σηκώσει μανίκια και όχι μόνο να καλύψει το κενό που έχει χαθεί, αλλά να οδηγήσει και τον ελληνικό αθλητισμό ένα βήμα πιο πέρα. Προσωπικά είμαι αισιόδοξος, ότι όλα όσα προηγήθηκαν έχουν μείνει πίσω και από εδώ και πέρα όλα θα πάνε καλά».

ΕΡ: Για εσάς φαντάζομαι ότι είναι η μεγαλύτερη τιμή που σας έχει γίνει στην αθλητική σας σταδιοδρομία; Όταν σχεδόν όλο το Σώμα σας εμπιστεύτηκε για γενικό γραμματέα…

«Στα στελέχη διοίκησης του αθλητισμού, που προσφέρουν εθελοντικές υπηρεσίες, οι φιλοδοξίες ?αν μπορούμε να το πούμε έτσι- δεν είναι η κατάληψη θέσεων. Η φιλοδοξία είναι να μπορέσεις να δικαιωθείς από το έργο σου και να προσφέρεις όσα περισσότερα μπορείς, από το κάθε πόστο που θα σε εντάξει η αθλητική οικογένεια. Στη διάρκεια της διαδρομής μου στον ελληνικό αθλητισμό, έτυχα δύο πολύ μεγάλων διακρίσεων, που θεωρώ ότι είναι μέγιστη τιμή για μένα. Η πρώτη ήταν όταν η ολομέλεια το 2004 με εμπιστεύτηκε για την υπαρχηγία της ελληνικής αποστολής, με αποτέλεσμα να εισέλθω πρώτος στο Ολυμπιακό Στάδιο της χώρας και το δεύτερο είναι αυτές τις ημέρες. Όταν η ολομέλεια μου εμπιστεύτηκε τη θέση του γενικού γραμματέα. Αυτές οι δύο τιμές, είναι που με δικαιώνουν και νιώθω ότι η πορεία μου στον ελληνικό αθλητισμού, δεν ήταν χωρίς αντίκρισμα. Αλλά αναγνωρίστηκε και τιμήθηκε δεόντως. Αυτό είναι κάτι που με συγκινεί αφενός, αλλά αφετέρου, μου αυξάνει τις ευθύνες. Διότι όχι μόνο η θέση του γενικού γραμματέα, αλλά και όσα προηγήθηκαν, έχουν ως αποτέλεσμα, η προσπάθεια μας να πρέπει να είναι υπερδιπλάσια από το κανονικό, για να μπορέσουμε να καλύψουμε και το χαμένο χρόνο και να πάμε την ΕΟΕ ένα βήμα πιο μπροστά».

ΕΡ: Είναι η δεύτερη φορά που χρησιμοποιείτε την έκφραση να πάμε την ΕΟΕ ένα βήμα πιο μπροστά. Ποιος είναι ο προσωπικός σας στόχος ως γενικός γραμματέας;

«Κατά κοινή διαπίστωση η ελληνική Ολυμπιακή επιτροπή, είναι η μόνη επιτροπή στον κόσμο που διαθέτει ένα καταστατικό απαρχαιωμένο και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ούτε του αθλητισμού, ούτε του Ολυμπιακού κινήματος. Ο πρώτος στόχος και η πρώτη προτεραιότητα είναι να εκσυγχρονιστεί το καταστατικό. Αυτό, πλέον είναι και απαίτηση της ΔΟΕ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγονται κρούσματα και φαινόμενα σαν αυτά που προηγήθηκαν. Και θα έχει σαν αποτέλεσμα ο ελληνικός αθλητισμός να δουλέψει καλύτερα. Ο πρώτος στόχος είναι η ΕΟΕ να μην έχει τον τίτλο του δημοσίου, να γίνει ένα πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου, το οποίο θα κινείται με ευελιξία, με έλεγχο και να κινείται ελεύθερα για να κάνει όσα θέλει να προσφέρει. Εχει γίνει αρκετά μεγάλη προετοιμασία, προκειμένου το καταστατικό να κατατεθεί στο υπουργείο Αθλητισμού και στη ΔΟΕ, για να λάβει έγκριση».

ΕΡ: Παρά το χαμένο έδαφος, έχετε δουλέψει το πρόγραμμα «υιοθετήστε έναν αθλητή». Έχετε σκεφτεί άλλους τρόπους για να βοηθήσετε τους αθλητές;

«Ο πρόεδρος Σπύρος Καπράλος, ούτε μια στιγμή από το κενό που δημιουργήθηκε, δεν σταμάτησε να εργάζεται προς την κατεύθυνση αυτή. Η επιτροπή μάρκετινγκ της ΕΟΕ και ο ίδιος προσωπικά, όλο αυτό το χρονικό διάστημα εργάστηκαν σκληρά. Το πρόγραμμα δεν έχει σταματήσει και υπάρχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα και καλές ενδείξεις. Σύντομα θα ολοκληρωθεί και θα αποδώσει τους καρπούς προς όφελος των αθλητών. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό σημείο και εκφράζω την αισιοδοξία μου για το πρόγραμμα και τα αποτελέσματα θα είναι πολύ εντυπωσιακά».

ΕΡ: Ένα από τα θέματα που πληγώνουν τον ελληνικό αθλητισμό είναι ότι η χώρα μας δεν έχει εκπροσώπηση στη ΔΟΕ. Θα θέλαμε το δικό σας σχόλιο…

«Αυτό είναι ένα θέμα που πονάει. Αυτό είναι ένα αληθινό GREXIT και όχι αυτά τα οποία λέμε στην καθομιλουμένη. Είναι ένα «κατόρθωμα»» δικό μας. Νομίζω ότι με την εικόνα μας σαν ΕΟΕ θα πείσει και τη ΔΟΕ και το Διεθνές Ολυμπιακό Κίνημα, ότι η Ελλάδα είναι άξια, πλέον και πρέπει να έχει τον απαιτούμενο σεβασμό από όλα τα μέλη. Πρέπει να γίνει κοινά αποδεκτό ότι η Ελλάδα δεν εκλιπαρεί για μια θέση στη ΔΟΕ, δικαιούται ως η αρχαιότερη ολυμπιακή επιτροπή στον κόσμο να έχει την ανάλογη εκπροσώπηση στη ΔΟΕ. Είναι ένα θέμα, που όπως είπα πονάει και μας απασχολεί όλους. Ανεξαρτήτων προσώπων η Ελλάδα πρέπει να εκπροσωπηθεί πάρα πολύ σύντομα».

ΕΡ: Για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ενωμένοι…

«Θα πρέπει να αποδείξουμε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της όλα όσα την πλήγωσαν. Εχετε δίκαιο πρέπει να το αποδείξουμε και νομίζω ότι θα το αποδείξουμε και πολύ σύντομα θα έχουμε εκπροσώπηση».

ΕΡ: Επομένως θεωρείτε ότι η ζημιά που έχει γίνει δεν είναι …ανεπανόρθωτη;

«Τη ζημιά την έχει κάνει ήδη. Είμαστε τόσο καιρό απ? έξω και δεν ξέρω πόσο ακόμη θα χρειαστεί. Πλέον αυτό καθίσταται πρώτης προτεραιότητας θέμα και πρέπει να γίνουν τα πάντα, για να πειστεί η ΔΟΕ και όλη η Ολυμπιακή κοινότητα, ότι η Ελλάδα πρέπει να πάρει τη θέση που της ανήκει.».

ΕΡ: Ποιον θεωρείτε ως καταλληλότερο να αναλάβει την πρώτη τουλάχιστον θέση;

«Δεν θα μπω στην ονοματολογία. Ολος ο κόσμος μπορεί να κρίνει. Ξέρει την προσφορά του καθενός. Θα πρέπει αυτή τη φορά να αποφευχθούν ζητήματα που έχουν να κάνουν με το έλλειμμα αυτογνωσίας. Η Ελλάδα να εκπροσωπηθεί από προσωπικότητες που έχουν αληθινή διαδρομή στον αθλητισμό και προσφορά στο χώρο. Δεν έχουμε ανάγκη από πρόσωπα που είναι μόνο ονόματα, χωρίς προσφορά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από άτομα που έχουν γνώση κι έχουν αθλητική διαδρομή και προσφορά στον τόπο. Με βάση αυτές τις προδιαγραφές, είναι προφανές, ότι καποιοι έχουν αυτά τα προσόντα και κάποιοι δεν τα έχουν. Ο κόσμος μπορεί να τα κρίνει».

ΕΡ: Οι ομοσπονδίες ματώνουν και οι ενδείξεις που έχουμε δεν είναι ευοίωνες για τη νέα χρονιά. Εχετε σκεφτεί ένα εναλλακτικό σχέδιο;

«Δεν ματώνουν μόνο οι ομοσπονδίες. Ματώνει όλος ο ελληνικός λαός. Τίποτα δεν είναι ίδιο, όπως ήταν πριν μερικά χρόνια ή όπως ήταν χθες! Το πρόβλημα είναι σοβαρό. Ο ελληνικός αθλητισμός πλέον, δεν μπορεί να προχωρήσει με βήματα αποτελεσματικά. Ο υψηλός αθλητισμός και η αθλητική παραγωγή θέλει στήριξη. Δεν γίνεται διαφορετικά. Εχει πέσει στα χέρια των γονέων, με παρενέργειες και παράπλευρες απώλειες. Κάτι πρέπει να γίνει. Ολες οι ομοσπονδίες θα πρέπει να εξορθολογήσουμε τις δαπάνες μας και τις δραστηριότητες μας. Να βάλουμε στόχους και να μπορέσουμε να πορευτούμε με τα δεδομένα της σημερινής εποχής.Ομως, εκείνο που θα πρέπει να καταλάβει κυρίως η πολιτεία, και νομίζω ότι το έχει καταλάβει, να υπάρξει μια προσεκτική μελέτη, ως προς την χρηματοδότηση των αθλητικών ομοσπονδιών. Παράλληλα να υπάρχει έλεγχος όσον αφορά την κατεύθυνση των χρημάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό. Με αυτές τις προϋποθέσεις πιστεύω ότι θα πάμε λίγο καλύτερα. Τα δεδομένα της εποχή δεν είναι αυτά που θα θέλαμε, αλλά αν κάνουμε αυτά τα πράγματα νομίζω θα βελτιωθεί. Νομίζω ότι ειδικά ο υπουργός ο κ. Βασιλειάδης έχει πλήρη εικόνα της κατάστασης και ανεξάρτητα αν οι προϋπολογισμοί είναι μειωμένοι ή αυξημένοι, νομίζω ότι θα πρέπει να καλύψουν τις βασικές ανάγκες, που αποσκοπούν κυρίως στην παραγωγή. Κι όχι στα διοικητικά έξοδα των ομοσπονδιών. Υπάρχουν πάρα πολλές ενέργειες που μπορούν να γίνουν για να εξοικονομήσουμε χρήματα. Αυτές τις ενέργειες περιμένω να τις δω».

ΕΡ: Εχετε δηλώσει ότι η συνεργασία σας με τον κ. Βασιλειάδη είναι πολύ στενή. Μπορείτε να μας πείτε μερικές από τις προτάσεις που του έχετε καταθέσει;

«Η σχέση μου με τον υπουργό είναι άριστη, αλλά όπως διαπιστώνω είναι άριστη η σχέση του υπουργού με όλους τους προέδρους των αθλητικών ομοσπονδιών. Κι αυτό είναι η μεγάλη επιτυχία του υπουργού. Ότι το γραφείο του είναι πάντα ανοιχτό, για τους προέδρους. Βεβαίως έχω κάνει τις προτάσεις μου στον υπουργό. Μερικές από αυτές στην παρούσα φάση δεν είναι δυνατόν να γίνουν, άλλες, όμως, μπορούν να γίνουν και είναι αυτές που θα επιφέρουν εξοικονόμηση χρημάτων. Ένα παράδειγμα να σας πω ότι η στέγαση των ομοσπονδιών σε όλο το λεκανοπέδιο και με την αύξηση των λειτουργικών δαπανών από μετακινήσεις, χρήση μηχανημάτων και άλλα έξοδα, είναι απαράδεκτη και πρέπει να τελειώσει. Κάποια στιγμή θα πρέπει να βάλουμε μπροστά το σχέδιο για την συστέγαση όλων των ομοσπονδιών. Αυτή είναι μια ενέργεια που θα εξασφαλίσει πάρα πολλά χρήματα, προς όφελος της αθλητικής παραγωγής. Είναι μια ιστορία που έχει ξεκινήσει πάρα πολλά χρόνια. Δυστυχώς ενώ άρχισαν μελέτες για να ολοκληρωθεί, κανένας υπουργός δεν πρόλαβε. Αυτό πρέπει, όμως, να γίνει γιατί είναι το Α και το Ω. Επίσης ο προγραμματισμός των αποστολών στο εξωτερικό, είναι μια πρόταση που θα πρέπει να μελετηθεί κι οπωσδήποτε πρέπει να γίνουν ενέργειες οικονομίας κλίματος. Αν μπορέσουμε να κάνουμε τα αυτονόητα, τότε θα πάνε όλα καλά, ειδάλλως τότε θα παλέψουμε με τη μιζέρια μας».

ΕΡ: Είπατε ότι δεν πρόλαβε καμία διοίκηση να ολοκληρώσει την συστέγαση των ομοσπονδιών. Θα πρέπει κατά την γνώμη σας να υπάρχει μια μόνιμη διοίκηση που να «τρέχει» τα σημαντικά θέματα στα κενά ηγεσίας;

«Εχετε απόλυτο δίκαιο. Αυτό είναι το αυτονόητο και συμβαίνει σε όλα τα προηγμένα κράτη του κόσμου. Πάντοτε υπάρχει μια διοίκηση από τους τεχνοκράτες και ο εκάστοτε υπουργός υλοποιεί το κυβερνητικό πρόγραμμα. Αυτό περιλαμβάνεται σε όλα τα κυβερνητικά προγράμματα. Δεν γίνεται κάθε φορά που έρχεται ένας νέος υπουργός να αλλάζονται όλα. Νομίζω ότι στα μεγάλα θέματα της δημόσιας ζωής, όπως παιδεία, υγεία, αθλητισμός, να γίνετε αυτό που μόλις είπατε. Η χώρα χρειάζεται μια σταθερή πορεία και μόνιμες πολιτικές, που είναι γενικά αποδεκτές και θα πάνε την Ελλάδα μπροστά»

backtotop