H συμμετοχή της ΕΟΕ στην έκθεση «Ολυμπισμός: Μια Σύγχρονη εφεύρεση, μια Αρχαία κληρονομιά» στο Λούβρο

Στο πλαίσιο των πολιτιστικών εκδηλώσεων των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, το Μουσείο του Λούβρου σε συνεργασία με τη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών, διοργανώνει για πρώτη φορά στην ιστορία του σύγχρονου Ολυμπιακού Κινήματος, μια σπουδαία έκθεση με τίτλο  «Ολυμπισμός: Μια Σύγχρονη εφεύρεση, μια Αρχαία κληρονομιά». Η έκθεση αυτή περιλαμβάνει 106 εκθέματα και είναι μοναδική, καθώς αναδεικνύονται εντελώς άγνωστες πτυχές των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και της Μεσολυμπιάδας του 1906 μέσα από την αρχαιολογία, την ιστορία, την τέχνη, τα τεχνουργήματα και τα πρόσωπα που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων.

Ειδικότερα στην έκθεση αυτή, διερευνώνται πτυχές των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων, θέτοντας στο επίκεντρο το επίσημο εικονογραφικό πρόγραμμα της διοργάνωσης του 1896 και του 1906, έτσι όπως αναπτύχθηκε από τη γραφίδα του αρχαιολογικού καλλιτέχνη Émile Gilliéron (Αιμίλιου Ζιλλιερόν), το αρχείο του οποίου έχει κατατεθεί στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή Αθηνών από το 2015.        Ο Ζιλλιερόν πρωτοπόρος στη συντήρηση και αντιγραφή πρωτότυπων αρχαιοτήτων στην Ελλάδα, μαζί με εξέχοντα πρόσωπα της σύγχρονης ολυμπιακής ιστορίας που συνδέονται με την Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων (Κουμπερτέν, Βικέλα, Μπρεάλ κ.ά.), αλλά και κορυφαίους αρχαιολόγους της εποχής του (Σλήμαν, Έβανς, Καββαδία), δημιουργεί σπουδαία αρχαιολογικά και ολυμπιακά τεχνουργήματα. Είναι η πρώτη φορά που αυτά εκτίθενται ενιαία σε μια μεγάλη προσπάθεια που έκαναν οι διοργανωτές της έκθεσης του Λούβρου να συγκεντρώσουν το υλικό και να μας αποκαλύψουν όψεις άγνωστες μέχρι τώρα για τη διασύνδεση της αρχαιολογίας και των Ολυμπιακών Αγώνων.

Σε αυτή λοιπόν την έκθεση συμμετέχει και η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή με ένα αναμνηστικό τρόπαιο του 1906. Πρόκειται για ένα σημαντικό δημιούργημα του Ζιλλιερόν. Ένα αναμνηστικό κύπελλο της Μεσολυμπιάδας, το οποίο για πρώτη φορά εκτίθεται σε διεθνές περιβάλλον. Το κύπελλο αυτό αποτελεί τμήμα της συλλογής του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία Ολυμπία. Το κύπελλο είναι πιστό αντίγραφο χρυσής μυκηναϊκής κύλικας  από τον Μυκηναϊκό Ταφικό Κύκλο Α΄. Τα διακριτικά στοιχεία του κυπέλου επιβεβαιώνουν την αυθεντικότητά του ως πρωτότυπου έργου. Το κύπελο της ΕΟΕ προσφέρει υλική μαρτυρία για τη στενή συνεργασία της Οργανωτικής Επιτροπής των Ολυμπιακών Αγώνων της Μεσολυμπιάδας 1906, με το εργαστήριο Ζιλλιερόν και την προσωπική σχέση του καλλιτέχνη με τον τότε Γενικό Γραμματέα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων, Σπυρίδωνα Λάμπρο.

Την έκθεση στο Λούβρο επιμελήθηκαν τρεις κορυφαίοι επιστήμονες που κατέβαλαν τεράστια προσπάθεια έρευνας, τεκμηρίωσης και συλλογής του υλικού. Πρόκειται για τον Alexandre Farnoux,  Καθηγητή της Ελληνικής Αρχαιολογίας και Ιστορίας της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης, την Violaine Jeammet, Ανώτερη Επιμελήτρια στο Τμήμα Ελληνικών, Ετρουσκικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου και τη Χριστίνα Μητσοπούλου, Αρχαιολόγο στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και μέλος της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής Αθηνών.  

Με αφορμή λοιπόν την έκθεση στο Λούβρο αναδεικνύεται  ο πολύτιμος ρόλος της συλλογής του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στη διαφύλαξη της ολυμπιακής ιστορίας, καθώς επιτεύχθηκε η ταύτιση και ένταξη του κυπέλλου αυτού στο εργαστήριο Ζιλλιερόν.  Η έκθεση αυτή εμπλουτίζει την ιστορία της ελληνικής αρχαιολογίας, επανατροφοδοτεί τη σχέση της με την αναβίωση των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων και δημιουργεί συγγένειες μεταξύ ολυμπιακών και πολιτιστικών φορέων.

backtotop