
Κούβελος: «Το κράτος δεν δικαιούται να νομοθετεί εν αγνοία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής»
Ο Ισίδωρος Κούβελος έστειλε το δικό του μήνυμα προς την πολιτεία, λίγες ημέρες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Mιλώντας στον Κόσμο των Σπορ στην ΕΡΤ 3, αναφέρθηκε σε κάποιες από τις αλλαγές που θα επιχειρήσει να επιφέρει στον ελληνικό αθλητισμό, θέλοντας να αναδείξει τον ρόλο των ομοσπονδιών και των σωματείων, καθώς και τον θεσμικό ρόλο της ΕΟΕ, ιδιαίτερα στο ζήτημα της νομοθέτησης.
«Δεν μου αρέσει η λέξη δικαίωση, πάντα πρέπει να υπάρχει μια αλλαγή, με φρέσκες ιδέες, με νέα ομάδα, ξέρετε υπάρχει κορεσμός σε μια μακροχρόνια θητεία. Εδώ και καιρό γνώριζα πως ο απερχόμενος πρόεδρος ο κύριος Καπράλος δεν θα ήταν ξανά υποψήφιος, άρχισα να μιλώ με τις ομοσπονδίες και σε συνεργασία μαζί τους καταφέραμε να προτείνουν ικανούς, νέους ανθρώπους, ώστε να υπάρχει ένα νέο πνεύμα, καθώς η ολυμπιακή επιτροπή πρέπει να πάει σε νέα εποχή» τόνισε αρχικά ο Ισίδωρος Κούβελος.
Μιλώντας για τις αλλαγές που θα επιχείρησε στην ΕΟΕ ο κ. Κούβελος είπε: «Είναι πολλά πράγματα που πρέπει να αλλάξουν το θεσμικό ρόλο της ολυμπιακής επιτροπής. Xαρακτηριστικά να αναφέρω κάποια παραδείγματα. Νομίζω το τελευταίο διάστημα ο θεσμικός της ρόλος δεν ήταν αυτός που της άρμοζε. Ο αθλητισμός στην Ελλάδα, βάσει συντάγματος, είναι σωματειακός, αυτό σημαίνει ότι το κύτταρο είναι το σωματείο κι ακολουθεί η ομοσπονδία.
Βέβαια οι αθλητές και οι ολυμιονίκες μας είναι το επίκεντρο, αλλά για να φθάσει κάποιος εκεί και να τον τιμήσουμε, προηγείται το σωματείο και η ομοσπονδία, από εκεί αναδεικνεύεται.
Πρωταρχικά πρέπει να αναδειχθεί ο ρόλος των ομοσπονδιών, που δεν ήταν αυτός που τους άξιζε τα προηγούμενα χρόνια, όχι πως ήταν λάθος που επικεντρώθηκαν στους αθλητές, αλλά αυτό αδικούσε τον ρόλο των ομοσπονδιών, που είναι κυρίαρχος.
Ο θεσμικός ρόλος της ΕΟΕ είναι πολύ σημαντικός όσο αφορά και τη νομοθέτηση, διότι το κράτος δεν δικαιούται να νομοθετεί για τον αθλητισμό εν αγνοία της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής.
Υπάρχουν κράτη όπως η Ιταλία, όπου δεν μπορεί να περάσει νόμος για τον αθλητισμό αν δεν υπάρχει η υπογραφή της ολυμπιακής της επιτροπής, της CONI, η οποία είναι πανίσχυρη.
Εδώ εμείς φεύγαμε για τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι και μέσα στο αεροπλάνο μάθαμε ότι άλλαξε ο νόμος με νέους όρους, που ήταν ιδιαίτερα άδικοι και τιμωρητικοί, χωρίς να έχει ζητηθεί η γνώμη της ΕΟΕ.
Αυτό πρέπει να αλλάξει, δεν θέλω να πω ότι εμείς θα νομοθετούμε, το κράτος νομοθετεί, αυτό είναι βέβαιο, όμως ο λόγος μας θα πρέπει να είναι σεβαστός, ξέρετε πολλές φορές αυτοί που νομοθετούν, δεν γνωρίζουν από αθλητισμό, ο αθλητισμός δεν είναι κάτι απλό, δεν είναι συνδικαλισμός.
Πριν από κάποια χρόνια καταργήθηκαν τα προνόμια των αθλητών, αυτό ήταν καταδικαστικό για τους αθλητές, τις ομοσπονδίες, τη χώρα.
Τα τελευταία χρόνια η ΕΟΕ είναι ο αποκλειστικός χορηγός των αθλητών, η ΕΟΕ στηρίζει με δικά της χρήματα, γιατί αυτή τη στιγμή το κράτος για ολυμπιακή προετοιμασία δεν δίνει ούτε ευρώ. Στηρίζουμε με προγράμματα από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή και από ιδιωτικές πρωτοβουλίες, όπως το πρόγραμμα “Υιοθετήστε έναν αθλητή”».