H ομιλία του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου στην Τελετή Βραβεύσεων

Friday, May 6, 2022 - 10:02

Εξοχότατη Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας,

Θα ήθελα να απευθύνω ένα θερμό ευχαριστώ ειδικά σε εσάς, για την τιμή που μας κάνετε να βρίσκεστε σήμερα εδώ, γεγονός που δείχνει τη μεγάλη σας αγάπη για τον αθλητισμό.

Κάτι που μας έχετε άλλωστε αποδείξει έμπρακτα επανειλημμένως, τόσο με την παρουσία σας στην Αφή της Φλόγας, όσο και με τις τελετές ξεπροβοδίσματος και υποδοχής της Ολυμπιακής μας ομάδας που οργανώσατε στο Προεδρικό Μέγαρο, αλλά και με την παρουσία σας στα εγκαίνια του ανανεωμένου φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου.

Και πάλι ένα μεγάλο ευχαριστώ από όλους μας!

Είναι μεγάλη η χαρά μου, που μετά από δύο χρόνια υποδεχόμαστε και πάλι εδώ, στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή τους κορυφαίους αθλητές μας αλλά και λαμπρές προσωπικότητες από τον αθλητικό, πολιτικό και κοινωνικό χώρο.
Η πανδημία μας εμπόδισε να διοργανώσουμε την ετήσια τελετή βράβευσης το 2021 και αυτή του 2022 πραγματοποιείται σχετικά αργά μέσα στη χρονιά, αλλά θέλω να πιστεύω ότι αυτή η δυσάρεστη κατάσταση, πλέον ανήκει στο παρελθόν και μπορούμε με αισιοδοξία να περιμένουμε καλύτερες ημέρες.
Όλοι γνωρίζετε το πόσο πολύ ο κορονοϊός επηρέασε όλες μας τις δραστηριότητες και φυσικά και τον αθλητισμό.
Παρόλα αυτά, σε μια περίοδο που όλα ήταν άγνωστα και πρωτόγνωρα, καταφέραμε και οργανώσαμε με επιτυχία την Αφή της Φλόγας για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, στις 12 Μαρτίου του 2020 στην Αρχαία Ολυμπία και την παραδώσαμε στους Ιάπωνες διοργανωτές.
Αυτό ήταν τεράστιο επίτευγμα με δεδομένες τις συνθήκες που επικρατούσαν τότε. Συνθήκες που οδήγησαν στην αναβολή των Ολυμπιακών Αγώνων για ένα χρόνο, για πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία τους.
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες διοργανώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι στο Τόκιο με εξαιρετική επιτυχία και έμειναν στην ιστορία ως ο θρίαμβος της ζωής κόντρα στην πανδημία.
Έχουμε τη χαρά να έχουμε μαζί μας τον πρέσβη της Ιαπωνίας στην Ελλάδα κ. Yasunori Nakayama. Θα πρέπει να τον ευχαριστήσουμε για την εξαιρετική και άκρως επιτυχημένη προσπάθεια της χώρας του να διοργανώσει μοναδικούς αγώνες. Κύριε Πρέσβη σας ευχαριστούμε μέσα από την καρδιά μας.

Παρά τα εμπόδια και τις δυσκολίες της πανδημίας, η Ελλάδα έστειλε στο Τόκιο αποστολή με 83 αθλητές και αθλήτριες που μας έκαναν υπερήφανους με τον αγώνα τους και κυρίως την παρουσία τους εκεί.
Θέλω για μία ακόμη φορά να τους συγχαρώ δημόσια όπως και όλους όσοι συμμετείχαν στην αποστολή με επικεφαλής τους Μιχάλη Φυσεντζίδη και Ιάκωβο Φιλιππούση…
Κατακτήσαμε στην ιαπωνική πρωτεύουσα 4 μετάλλια: δύο χρυσά με τους καταπληκτικούς Μίλτο Τεντόγλου στο άλμα εις μήκος και Στέφανο Ντούσκο στην κωπηλασία. Ένα ασημένιο με την Εθνική ομάδα πόλο των ανδρών που έγραψε ιστορία με το δεύτερο μετάλλιο για τη χώρα μας σε ομαδικό άθλημα στους σύγχρονους Ολυμπιακούς. Αλλά κι ένα χάλκινο στους κρίκους, με τον Λευτέρη Πετρούνια που του αξίζουν συγχαρητήρια γιατί το δεύτερο μετάλλιο σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι πολλές φορές πιο δύσκολο από το πρώτο. H Ελλάδα με τα μετάλλια αυτά, πλασαρίστηκε στην 36η θέση του πίνακα μεταλλίων σε σύνολο 206 χωρών.

Το βάθος του Ελληνικού Αθλητισμού φαίνεται από τους συνολικά 14 αθλητές και αθλήτριες που κατάφεραν να καταταγούν στις θέσεις 4 έως 8 των Ολυμπιακών Αγώνων.
Το Τόκιο αποτελεί πλέον μία πανέμορφη και δυνατή ανάμνηση που θα ζωντανέψει σήμερα με τη βράβευση όσων κατέκτησαν μετάλλιο. Μια πιο πρόσφατη ανάμνηση αποτελούν και οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες που πραγματοποιήθηκαν στο Πεκίνο και θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε και να συγχαρούμε για την επιτυχία τους, τον πρέσβη της Κίνας στην Ελλάδα κ. Σιάο Τζουν τσένγκ. Το Πεκίνο έχει το ρεκόρ να είναι η μόνη πόλη που έχει οργανώσει τόσο θερινούς όσο και χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες.

Μαζί θα βραβεύσουμε όμως σήμερα, όσους ανέβηκαν στο βάθρο την περασμένη χρονιά σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Αθλήματα (Ανδρών-Γυναικών).
Εκτός από τους αθλητές και τους προπονητές τους, θα βραβεύσουμε σε λίγη ώρα ανθρώπους που έχουν προσφέρει πολλά στο Ολυμπιακό κίνημα της χώρας. Έτσι τα βραβεία Βικέλα για το 2020 και το 2021 θα απονεμηθούν: στο Χάρη Δαυίδ, πρόεδρο των αθλητικών υποτροφιών του Ιδρύματος Λεβέντη.
Πρόκειται για το μοναδικό θεσμό που συνεχίζει και δίνει υποτροφίες χωρίς διακοπή εδώ και 23 χρόνια στον ελληνικό αθλητισμό και έχει βοηθήσει πάρα πολλά παιδιά να εκπληρώσουν το όνειρο τους και να μας κάνουν υπερήφανους.
Αλλά και στον Αλέξη Κωστάλα ο οποίος ανελλιπώς προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή παρουσιάζοντας τις Τελετές της Ολυμπιακής Φλόγας και όχι μόνο. Πάντα χωρίς δισταγμό, με κρύο και με ζέστη, με βροχή και με ήλιο.

Τιμάμε επίσης σήμερα ανθρώπους του Τύπου και της Επικοινωνίας. Αυτούς που με τη δουλειά τους και τις πράξεις τους, προάγουν τον αθλητισμό και τον Ολυμπισμό, όπως με το μοναδικό ντοκιμαντέρ που δημιούργησε η Κατερίνα Αναστασόπουλου, τα βιβλία που έγραψαν, ο Γιάννης Μαμουζέλος και η οικογένεια Λιβέρη αλλά και την συνεχόμενη παρουσία του σε Ολυμπιακούς Αγώνες τον Γιάννη Γιαγκίνη.
Τιμάμε και τους συντελεστές των Τελετών της Ολυμπιακής Φλόγας, τη Χορογράφο Άρτεμι Ιγνατίου, την Πρωθιέρεια Ξανθή Γεωργίου και όλη την ομάδα τους για τη συμμετοχή και την εξαιρετική παρουσία τους, στις Τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.
Θα τιμήσουμε ακόμη τον μεγαλύτερο σε ηλικία αθλητή που κατάφερε να τερματίσει στον κλασσικό μαραθώνιο της Αθήνας τον κ. Πρασσά.
Τέλος θα τιμήσουμε και τρεις κορυφαίους αθλητικούς παράγοντες, τον Γιώργο Βασιλακόπουλο, τον Δημήτρη Διαθεσόπουλο, και τον Γιάννη Σγουρό, τους οποίους θέλω να ευχαριστήσω για την εξαιρετική προσφορά τους.
Ήταν για πολλά χρόνια μέλη της Ολομέλειας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και υπηρέτησαν τον ελληνικό αθλητισμό εθελοντικά, όπως κάνουμε όλοι, συνεισφέροντας τα μέγιστα στις μεγάλες επιτυχίες των τελευταίων 30 ετών!
Φίλες και φίλοι,
Στη σημερινή εκδήλωση, πέρα από το να τιμήσουμε αθλητές και προσωπικότητες του αθλητισμού, οφείλουμε να αναφερθούμε – όπως παραδοσιακά κάνουμε – και στα του οίκου μας. Θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στο μεγαλύτερο πρόβλημα που αυτήν τη στιγμή αντιμετωπίζει ο ελληνικός αθλητισμός και δεν είναι άλλο από την έλλειψη εγκαταστάσεων και τη συντήρησή τους. Πολλές εγκαταστάσεις και κυρίως κολυμβητήρια είναι κλειστά ή σε άθλια κατάσταση.
Ελπίζουμε να ανακαινισθούν γρήγορα και να λειτουργήσουν και πάλι προσφέροντας στέγη στα νέα παιδιά και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Από την άλλη αισθανόμαστε την πίεση από εταιρείες επαγγελματικών αθλημάτων που ζητούν τις λίγες εγκαταστάσεις που έχουν γίνει με τα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου για τον αθλητισμό.

Oπως έχουμε δηλώσει, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή είναι σύμφωνη με την αξιοποίηση και εκμετάλλευση των αθλητικών εγκαταστάσεων από ομάδες ή ιδιώτες, όπως το Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας και το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, προκειμένου να συντηρούνται καλύτερα, να παραμένουν λειτουργικές και να μην επιβαρύνουν οικονομικά το κράτος.
Συμφωνούμε λοιπόν να βρουν σπίτι στο κλειστό του ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ το μπάσκετ του ΠΑΟ και του Ολυμπιακού- όπως άλλωστε και η ΑΕΚ που πήγε στα Λιόσια- παίρνοντας τις κυρίως αρένες για τους αγώνες τους.
Ωστόσο δεν πρέπει να χαθούν τα προπονητήρια για τα αθλήματα που σήμερα έχουν στέγη σε αυτά.
Όπως και οι χώροι στάθμευσης, που επιτρέπουν τη σωστή λειτουργία και τη διεξαγωγή αγώνων πολλών αθλημάτων στο ΟΑΚΑ.
Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι αν χαθούν τα προπονητήρια, κινδυνεύει να καταστραφεί μεγάλο μέρος του ερασιτεχνικού αθλητισμού της χώρας. Και εμείς, δεν μπορούμε να συναινέσουμε σε οποιαδήποτε προσπάθεια ξεσπιτώματος του ερασιτεχνικού αθλητισμού.

Κύριε Υπουργέ, αγαπητέ Λευτέρη Αυγενάκη, έχετε κάνει τομή στην αθλητική πραγματικότητα της χώρας, αφού καταφέρατε μέρος των χρημάτων από το στοίχημα να έρχονται απευθείας στον ελληνικό αθλητισμό.
Επίσης είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι αναβιώσατε κορυφαίες διοργανώσεις που προβάλλουν τη Ελλάδα στο εξωτερικό, όπως το Ράλι Ακρόπολις και το Διεθνή Ποδηλατικό Γύρο της Ελλάδος.
Αλλά αυτό που είναι πιο σημαντικό και για το οποίο πρέπει να δώσουμε όλοι μαζί τη μάχη, είναι να παραμείνει όρθιος ο ελληνικός αθλητισμός.

Κάτι που σίγουρα δεν μπορεί να συμβεί χωρίς γήπεδα και εγκαταστάσεις. Και όσα λέω τώρα, να ξέρετε ότι δεν είναι μόνο η άποψη η δική μου ή της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Πιστεύω ότι εκφράζω το σύνολο του ερασιτεχνικού αθλητισμού της χώρας που διεκδικεί όσα πραγματικά αξίζει.
Και για να μην κλείσω με παράπονα αλλά με μια ευχάριστη είδηση, θα ήθελα να σας ενημερώσω για μια διεθνή μας διάκριση. Το ανανεωμένο ασύρματο σύστημα φωτισμού του Παναθηναϊκού Σταδίου που ολοκληρώθηκε με χρήματα της ΔΟΕ και εγκαινιάστηκε πέρυσι, έλαβε το βραβείο Καλύτερου Έργου Φωτισμού Παγκοσμίως για το 2021.
Το έργο αυτό υλοποιήθηκε με σκοπό την ανάδειξη του εμβληματικού Σταδίου αλλά και τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος. Το να συνεισφέρουμε στον πλανήτη μας μέσω του αθλητισμού για ένα πιο βιώσιμο και πιο ελπιδοφόρο μέλλον αποτελεί όχι μόνο υποχρέωσή μας, αλλά πάνω απ’ όλα καθήκον μας. Και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε με διάφορες δράσεις προς αυτήν την κατεύθυνση.
Ήδη ξεκινούν τα έργα για τον ηλεκτροφωτισμό της πλατείας μπροστά από το Καλλιμάρμαρο αλλά και για την τοποθέτηση ξανά των Ολυμπιακών Κύκλων.

Κυρίες και κύριοι,
Ευχαριστώ για ακόμη μια χρονιά για την παρουσία σας εδώ! Ιδιαίτερα ευχαριστώ τους χορηγούς μας που είναι πάντα κοντά στους αθλητές μας!
Εύχομαι έστω και σχεδόν στο μέσο της χρονιάς… να έχουμε ένα δημιουργικό 2022 γεμάτο επιτυχίες!