Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων

Το Μουσείο Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων ιδρύθηκε στην Ολυμπία το 1961. Εμπνευστής του ήταν ο φίλαθλος, φιλότεχνος και φιλοτελιστής Γεώργιος Παπαστεφάνου – Προβατάκις. Στην αρχή στεγάστηκε στο παλιό οίκημα του πρώην Δημοτικού Σχολείου της Ολυμπίας, που αγόρασε μαζί με το οικόπεδό, ο ιδρυτής του Γεώργιος Παπαστεφάνου και με κατάλληλες διαρρυθμίσεις, το διαμόρφωσε σε εκθεσιακό χώρο και εξέθεσε την προσωπική συλλογή του και τα επί σειρά ετών κάθε είδους αναμνηστικά και ενθυμήματα γύρω από τους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες .
Η πρώτη μέρα της λειτουργίας ήταν η 3η Σεπτεμβρίου 1961, όταν το μόλις 82 τ.μ. Μουσείο, άρχισε να δέχεται επισκέπτες.

Από το έτος 1961 και μέχρι το 1972 το Μουσείο έφερε την ονομασία « Αθλοφιλοτελικό Ολυμπιακό Μουσείο». Στις 27 Δεκεμβρίου 1963 ο Γεώργιος Παπαστεφάνου απέστειλε στον τότε Διάδοχο Κωνσταντίνο επιστολή, με την οποία του γνωστοποιούσε την επιθυμία του να δωρίσει το Μουσείο με τις συλλογές του στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων ( Ε.Ο.Α. ), καθόσον, όπως ανέφερε στην επιστολή του, πίστευε ότι ήταν το μόνο κατάλληλο Νομικό Πρόσωπο για να περιβάλλει το Μουσείο με την απαιτούμενη στοργή για την εξυπηρέτηση του Ολυμπιακού ιδεώδους.

Πράγματι στις 28 Μαρτίου του 1964 το οίκημα όπου είχε στεγάσει το Μουσείο και το υλικό των συλλογών του περιήλθαν στην κυριότητα της Επιτροπής Ολυμπιακών Αγώνων με δωρεά του Γεωργίου Παπαστεφάνου, ο οποίος διορίστηκε και διευθυντής του Μουσείου .

Ο Γεώργιος Παπαστεφάνου εμπνευσμένος από το Ολυμπιακό Πνεύμα αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να συμπληρώσει το υλικό του Μουσείου. ΄Ετσι η προσωπική του συλλογή εμπλουτίστηκε σταδιακά και με άλλα αντικείμενα που ο ίδιος αγόραζε, από προσφορές των Εθνικών Ολυμπιακών Επιτροπών διαφόρων κρατών και από δωρεές ιδιωτών.

Το έτος 1968 άρχισαν εργασίες κατασκευής νέου κτηρίου, που θα στέγαζε το Μουσείο και στις 27 Ιουλίου 1972 εγκαινιάσθηκε το καινούργιο Μουσείο Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων, επιφανείας 400 τ.μ., το οποίο και τέθηκε υπό την αιγίδα της Εφορείας της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας.

Το Μουσείο Συγχρόνων Ολυμπιακών Αγώνων περιλαμβάνει σπάνιες φωτογραφίες, μετάλλια, διπλώματα, γραμματόσημα και άλλα εκθέματα για τη σύγχρονη ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων.