Έβαλε τους τίτλους τέλους στη μεγάλη καριέρα του ο Παπαγεωργίου

Tuesday, May 29, 2018 - 20:34

Την αποχώρησή του από την εθνική ομάδα και την ενεργό δράση σε επίπεδο πρωταθλητισμού ανακοίνωσε ο Κώστας Παπαγεωργίου, επιλέγοντας συμβολικά την έδρα της ΕΟΕ.

Ο εμβληματικός αθλητής της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης είχε γνωστοποιήσει αρχικά την απόφασή του στα υπόλοιπα στελέχη του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Χάλμσταντ. Πριν από λίγες ημέρες την έκανε γνωστή και στην ομάδα του, στη Γαλλία και σήμερα είπε κι εδώ το «αντίο» σ’ ένα ξεχωριστό σκηνικό, που του πρότεινε η διοίκηση της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.. Παρέστη στη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που έγινε το απόγευμα σε αίθουσα της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και ανακοίνωσε συγκινημένος την απόσυρσή του δίπλα στον προπονητή του και σε συμπαίκτες του στην εθνική ομάδα. Πέρα από κάθε αμφιβολία είναι εξέλιξη πολύ αρνητική για τη δευτεραθλήτρια Ευρώπης του 2013 και το άθλημα γενικότερα, εξέλιξη, που ακόμα δεν έχει συνειδητοποιήσει ούτε ο ίδιος ο Παπαγεωργίου. Την ίδια ώρα όμως, απόφαση που ήρθε φυσιολογικά κι έπειτα από πολλή σκέψη εξαιτίας αυξημένων επαγγελματικών και οικογενειακών υποχρεώσεων. Στο 40ο έτος της ηλικίας του αυτός ο αθλητής-πρότυπο, ο μεγάλος αρχηγός της εθνικής ομάδας και 8 φορές πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών, αποφάσισε να ρίξει το βάρος σε άλλους πολύ σημαντικούς τομείς της ζωής του, διαπίστωσε ότι δεν θα έχει πλέον τη χρονική δυνατότητα να προπονείται επαρκώς κι έκρινε ότι είναι προτιμότερο να σταματήσει και τη διεθνή καριέρα και τον πρωταθλητισμό. Αποχωρεί έπειτα από 20 συναπτά έτη στην εθνική ομάδα ανδρών κι έχοντας βάλει τη σφραγίδα του στο άθλημα, ειδικά από τη δεκαετία του 2000 έως σήμερα.

«ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΠΟΥ ΠΗΡΑ ΤΟΥΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΥΣ ΜΗΝΕΣ»

«Το αποφάσισα τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες. Το συζήτησα με τους συνεργάτες μου στο γραφείο και με την οικογένειά μου. Η ιδέα άρχισε να μπαίνει φέτος στο κεφάλι μου λόγω των συνθηκών. Είδα την κούραση από τους αγώνες και τα ταξίδια, είδα πόσο μου λείπει η οικογένειά μου, που μεγάλωσε με τον ερχομό της κόρης μου είδα κι ότι τα πράγματα στη δουλειά πάνε καλά, δόξα τω Θεώ. Διαπίστωσα ότι έχω αυξημένες υποχρεώσεις κι έτσι πήρα τη δύσκολη απόφαση. Ήταν υπέροχα τα χρόνια στην εθνική ομάδα, φεύγω γεμάτος απ’ όσα πέτυχα και όσα έζησα», τόνισε ο Παπαγεωργίου σε δηλώσεις του πριν από τη μίνι τελετή και συνέχισε: «Ακόμα δεν το έχω συνειδητοποιήσει, αφού για 25 χρόνια κάνω φουλ πρωταθλητισμό. Πιστεύω ότι κάλλιστα θα μπορούσα να συνεχίσω για κάποια χρόνια στο ίδιο έστω επίπεδο, ωστόσο ήταν η πρώτη χρονιά, που άρχισα να σκέφτομαι ν’ αποσυρθώ. Το σκεπτικό μου είναι ότι από τη στιγμή που δεν μπορώ να συνεχίσω στην εθνική ομάδα και στη Γαλλία δεν μου κάνει αίσθηση να προπονούμαι μόνο για μία ομάδα στην Ελλάδα και να πρωταγωνιστώ γι’ αυτήν. Και οι λόγοι που σταματώ είναι από τη μια επαγγελματικοί και από την άλλη η οικογένειά μου. Δεν έχουν να κάνουν καθόλου με την αγωνιστική μου απόδοση ή πιθανώς με κάποια αρνητικά αποτελέσματα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα».

Απόφοιτος του Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το τμήμα πολιτικών μηχανικών ο Παπαγεωργίου εργάζεται χρόνια στην οικογενειακή επιχείρηση και φυσικά ήταν ήδη δύσκολος ο συνδυασμός της επαγγελματικής δραστηριότητας και της οικογένειας με τον πρωταθλητισμό. «Θέλω να προχωρήσω κάτι άλλο στη ζωή μου επαγγελματικά κι άλλωστε, όπως ξέρουν οι περισσότεροι, κάνω τη δουλειά παράλληλα με τις προπονήσεις στην εθνική ομάδα. Είναι αρκετά καλή δουλειά και εξελίξιμη και εφόσον δεν μπορώ να συνεχίσω τον πρωταθλητισμό με τα ίδια δεδομένα και να είμαι όπως θέλω εγώ, προτιμώ να μην παίζω καθόλου. Στη Γαλλία ήταν πρόκληση για μένα η φετινή χρονιά γιατί περιλάμβανε πολλά παιχνίδια και τα πήγα καλά. Πρόσφερα νίκες στην Ιστρ, ήμουν απόλυτα ανταγωνιστικός και απόδειξη ότι η ομάδα μού έκανε πρόταση να με κρατήσει έναν ακόμα χρόνο. Το πλάνο μου για την προσεχή αγωνιστική περίοδο είναι να μην αγωνιστώ καθόλου. Για τα επόμενα χρόνια δεν ξέρω αν θα βρω τη διάθεση να πάω σε κάποιο σωματείο και ν’ αγωνίζομαι για την προσωπική μου ευχαρίστηση, πάντως όταν σταματάς τον πρωταθλητισμό δεν είναι εύκολο να συνεχίσεις σε διαφορετικά δεδομένα. Θέλεις να είσαι πάντα ανταγωνιστικός και πιστεύω ότι θα με στεναχωρεί αν παίζω και δεν μπορώ να αποδώσω στον βαθμό που μπορώ. Δεν θα το ευχαριστιέμαι το ίδιο».

ΣΥΓΚΙΝΗΣΗ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α.

Η μίνι τελετή για την ανακοίνωση αποχώρησης από τον Παπαγεωργίου έγινε στην αίθουσα της ολομέλειας της Ε.Ο.Ε. και σε κλίμα συγκίνησης. Παρέστησαν εννέα μέλη από το διοικητικό συμβούλιο κι ακόμα οι διεθνείς αθλητές Παναγιώτης Γκιώνης, Καλλίνικος Κρεάνγκα, Τάσος Ρηνιώτης, Γιάννης Σγουρόπουλος και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας και γενικός γραμματέας της Ε.Ο.Ε Μανώλης Κολυμπάδης έδωσε γρήγορα τον λόγο στον αρχηγό της εθνικής ομάδας, ο οποίος γνωστοποίησε στο συμβούλιο την απόσυρση από την ενεργό δράση σε επίπεδο πρωταθλητισμού. «Κάποια στιγμή θα ερχόταν αυτή η ώρα, νομίζω είναι καλή η στιγμή να σταματήσω και να κάνω κι άλλα πράγματα στη ζωή μου», είπε με φυσιολογικό κόμπιασμα στη φωνή του ο αθλητής και δέχθηκε το θερμό χειροκρότημα των στελεχών της διοίκησης.
Ο επικεφαλής της διοίκησης τόνισε ότι η συνεδρίαση είχε σκοπό να πει το συμβολικό «αντίο» στον Παπαγεωργίου σ’ έναν ιστορικό χώρο και να του αποδώσει ένα οφειλόμενο μεγάλο ευχαριστώ από καρδιάς. Στην τελετή απονομής επάθλων της ομοσπονδίας θ’ ακολουθήσει ειδική βράβευση. Επισήμανε επίσης, ότι «ένας άνθρωπος σαν τον Κώστα δεν μπορεί έτσι εύκολα να πάψει να ασχολείται με το άθλημα» κι έκανε και μία ευχή για το κοντινό μέλλον «να ενδιαφερθεί για την αξιοποίησή του και σε διοικητικό επίπεδο γιατί αυτή είναι εξέλιξη φυσιολογική για έναν αθλητή».
Ο Μανώλης Κολυμπάδης είχε και πολύ καλή προσωπική σχέση με τον πρωταθλητή και δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυά του σε αρκετές στιγμές της ομιλίας του. Τα σημαντικότερα σημεία ήταν τα εξής:
- «Η ανακοίνωση της απόφασής του να σταματήσει έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία. Παρά το φυσιολογικό ότι όλα έχουν μία αρχή κι ένα τέλος, δεν το πήρα τόσο σοβαρά όταν μας το είπε στη Σουηδία. Αργότερα που το επεξεργάστηκα όμως, ένιωσα ένα δέος διότι και ο Κώστας είχε ανεκτίμητη προσφορά στο άθλημα, ήταν ο καλύτερος …τρίτος στην Ευρώπη (σ.σ. αθλητής που τοποθετείται στη θέση 3 της ομάδας), όπως λέγαμε μετά την επιτυχία στο Ευρωπαϊκό του 2013 και παράλληλα έκανε αφανή δουλειά σε στιγμές έντασης και ως αρχηγός της εθνικής ομάδας. Είναι απόφαση του αθλητή, του επιστήμονα, του οικογενειάρχη καθόλα σεβαστή κι έχει να κάνει με προσωπικές επιλογές».
- «Η ομοσπονδία θ’ αντιμετωπίσει ένα μεγάλο κενό τόσο στη θέση του αρχηγού όσο και αγωνιστικό. Βεβαίως, είναι ορθό το ουδείς αναντικατάστατος, όμως για ν’ αντικατασταθούν κάποιοι θέλει κόπο και πολύ χρόνο. Με το σημερινό υλικό της εθνικής και τον αειθαλή Καλλίνικο να βοηθάει πάντα αγωνιστικά εύχομαι να βρεθεί σύντομα ο αθλητής εκείνος που και θα έχει ικανότητες ως αρχηγός και θα μπορεί ν’ ακολουθήσει σε απόδοση τον Παπαγεωργίου, με τον οποίο απολαύσαμε και γιορτάσαμε ανεπανάληπτες επιτυχίες».
- «Με την απόφασή του στέλνει παράλληλα ένα μήνυμα ο Κώστας και σε μας που κατέχουμε αξιώματα, να ξέρουμε πότε να σταματάμε. Πρέπει να φεύγεις και ν’ αφήνεις πίσω την καλύτερη εικόνα και όχι άσχημες εντυπώσεις στην καμπή σου. Προσωπικά θα ήθελα να τερματίσω μαζί με τον Κώστα, αλλά δεν μου έκανε το χατίρι. Τέτοιοι αθλητές αποτελούν παράδειγμα για τους νέους διότι διδάσκουν ήθος, αγωνιστικό πνεύμα και άμιλλα»
«Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ τυχερό διότι έζησα ανεπανάληπτες στιγμές με τον Κώστα και δεν θα ξεχάσω ποτέ πως όταν νίκησε τον κρίσιμο αγώνα του στον προημιτελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του 2013, γύρισε στην εξέδρα και με έδειξε».
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θέλησε ν’ απονείμει προσωπικό και συμβολικό δώρο στον Κώστα Παπαγεωργίου. Είχε σε πλακέτα πανηγυρική φωτό με τους δυό τους από την Πορτογαλία κι έγραψε: «Στον αρχηγό της καρδιάς μας. Σε ευχαριστώ για τις πολλές, τις ανείπωτες συγκινήσεις που μου χάρισες».
Αμέσως μετά ο Βατσακλής και οι τέσσερις παρόντες αθλητές της εθνικής ομάδας πρόσφεραν στον δικό τους «Πάπα» μία υπέροχη ανθοδέσμη. Όταν σταμάτησε το παρατεταμένο χειροκρότημα ο ομοσπονδιακός προπονητής εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίησή του για τη συνεργασία με τον αθλητή κι αισθάνθηκε δικαιωμένος, που τον έχρισε αρχηγό της ομάδας το 2009 μετά την έλευσή του στον πάγκο και συμπλήρωσε με δόση χιούμορ: «Ο Κώστας πήρε μία ώριμη απόφαση γιατί πάντα τέτοιες παίρνει. Είναι σημαντικό το ότι σταματά γερός και σε πολύ υψηλό αγωνιστικό επίπεδο. Είπε ότι τώρα σταματάει γενικά την ενεργό δράση, αλλά να ξέρετε, επειδή θα κλείσει τα 40, τον ετοιμάζω από τώρα για του χρόνου να παίζει μαζί μου με τους βετεράνους».
Ο Παπαγεωργίου συγκινημένος ευχαρίστησε τον Μανώλη Κολυμπάδη, τους διοικούντες, τους συνεργάτες στην εθνική ομάδα, όλους τους συναθλητές του «και κυρίως τον Παναγιώτη και τον Καλλίνικο, διότι εκείνοι με έκαναν τον καλύτερο τρίτο, όπως είπατε. Νικούσαν οι συμπαίκτες μου και οι αντίπαλοι φοβόντουσαν μήπως τυχόν κάνω κι εγώ καμία νίκη (χαμογέλασε). Ένα παιχνίδι έχουμε χάσει, από αυτά στα οποία έβγαζα νίκη. Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2016 στη Μαλαισία από την Τσεχία. Όλες τις άλλες φορές όταν σημείωνα νίκη εγώ, έφτανε στην τελική επικράτηση και η ομάδα».

?> ?>