Η ομιλία του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου στην Τελετή Βραβεύσεων

Tuesday, January 9, 2018 - 21:52

Η ομιλία του Προέδρου της ΕΟΕ Σπύρου Καπράλου, στην Τελετή Βραβεύσεων της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής

Καλησπέρα σας και Χρόνια Πολλά!

Καλώς ήλθατε στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή.
Είναι πραγματική τιμή και χαρά μας να σας έχουμε πάλι απόψε κοντά μας, στην ετήσια γιορτή της ΕΟE, που είναι αφιερωμένη στον Αθλητισμό και στους ανθρώπους του.
Είθισται κάθε χρόνο, αυτή την μέρα, να κάνουμε μια σύντομη αναδρομή στη χρονιά που πέρασε.
Έτσι λοιπόν, θα πρέπει να πω ότι, η χρονιά που μόλις αποχαιρετήσαμε ήταν μια δύσκολη χρονιά για την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Στην πραγματικότητα, κινδύνευσε η ίδια η ύπαρξή της και δημιουργήθηκαν αρκετά προβλήματα το διάστημα που ταλαιπωρήθηκε από διοικητικό έλλειμμα. Ένα διάστημα που δυστυχώς, ενώ η αθλητική ζωή «έτρεχε» με πολλές ανάγκες και απαιτήσεις, η ΕΟΕ είχε δεμένα τα χέρια της.

Διακινδυνεύσαμε, εξ αιτίας της διχόνοιας, ίδιον της Ελληνικής φυλής, να χαθεί έργο πολλών ετών. Ευτυχώς όμως, στην περίπτωση της ΕΟΕ, το Ελληνικό φιλότιμο υπερίσχυσε.  
Μπροστά λοιπόν στον κίνδυνο να καταρρεύσουν τα πάντα, πρυτάνευσε η λογική και λύθηκαν οι διαφορές. Εδώ θα πρέπει να τονίσω τον σημαντικό ρόλο και την προσπάθεια που κατέβαλε ο Υπουργός Αθλητισμού κ. Βασιλειάδης, τον οποίο εγώ προσωπικά θα ήθελα να ευχαριστήσω και δημόσια.
Κυρίες & Κύριοι,
Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα φτάνει στο τέλος της.
Η τεχνολογία μας προσφέρει πλέον ασύλληπτα εργαλεία γρήγορης, ευέλικτης και αποτελεσματικής δράσης, αλλά δυστυχώς η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή που παραμένει Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου λειτουργεί με τις γνωστές αγκυλώσεις του Δημοσίου.
Δεκάδες διοικητικά θέματα, όπως για παράδειγμα η οργάνωση των αθλητικών αποστολών στο εξωτερικό, συμπιέζονται κάθε φορά από τα γραφειοκρατικά γρανάζια, που οδηγούν σε αυξημένο κόστος, σε χαμένες εργατοώρες, σε αναποτελεσματικότητα. Υποχρεωνόμαστε για κάθε υπόθεση που διαχειριζόμαστε να ανακαλύπτουμε τις περίφημες «νόμιμες» διαδικασίες...
Οι ίδιοι οι εργαζόμενοί μας, αδυνατούν να δείξουν την παραγωγική τους ικανότητα, να πάρουν πρωτοβουλίες και να αναδείξουν τις δυνατότητές τους. 
Τα πάντα διεκπεραιώνονται σε αργή κίνηση, όχι ηθελημένα, όχι από έλλειψη ικανότητας, γνώσης ή προθυμίας, αλλά από υπερβολική δόση γραφειοκρατίας.
Ανησυχώ ιδιαίτερα, γιατί υπάρχει άμεσος και ορατός κίνδυνος, η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή να διακόψει τις υποτροφίες προς τους αθλητές μας, επειδή το καταστατικό μας δεν συνάδει με τα διεθνή πρότυπα.
Το Καταστατικό μας επιβάλλεται να εκσυγχρονισθεί άμεσα.
Η ΕΟΕ δεν είναι ένα οποιοδήποτε Ελληνικό Νομικό Πρόσωπο. Ο Ολυμπιακός Καταστατικός Χάρτης καθορίζει το υπερεθνικό Δίκαιο του Ολυμπισμού και η ΕΟΕ οφείλει να το ακολουθεί.
Υπάρχει άμεση εξάρτηση από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, όχι μόνο σε θέματα κανόνων αλλά και στον οικονομικό τομέα, αφού υπάρχουν σημαντικά κονδύλια που λαμβάνουμε από την ΔΟΕ σε ετήσια βάση.
Υπάρχει όμως και η Ολυμπιακή Φλόγα, η Διεθνής Ολυμπιακή Ακαδημία, το Παναθηναϊκό Στάδιο, η υλική και άυλη περιουσία που διαχειριζόμαστε. 
Τέλος, υπάρχει η βασική αιτία ύπαρξής μας: οι αθλητές και οι αθλήτριες, νέοι άνθρωποι που ζητούν από την ΕΟΕ να τους στηρίζει.
Αυτοί οι νέοι και οι νέες, μορφωμένοι και συνειδητοποιημένοι, άριστοι γνώστες της τεχνολογίας, με μεγάλες δυνατότητες, πιστεύω ακράδαντα ότι πρέπει να έχουν μεγαλύτερη συμμετοχή στα δρώμενα της ΕΟΕ. Πιστεύουμε λοιπόν, ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των αθλητών στην διοίκηση, ώστε να ακούγεται δυνατότερα ο λόγος τους και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν. Παράλληλα, θα μας μεταφέρουν το πνεύμα και τον παλμό της εποχής. Το ίδιο άλλωστε συμβαίνει και στη ΔΟΕ όπου αθλητές μετέχουν σήμερα ενεργά στη διοίκησή της.
Ταυτόχρονα, είναι πια καιρός να αρχίσει η σταδιακή εισαγωγή ηλικιακών ορίων για τα μέλη της Ολομέλειας της ΕΟΕ, σύμφωνα με τα πρότυπα της ΔΟΕ. Είναι καιρός να θεσπισθεί μέγιστος αριθμός θητειών και πρώτα απ´ όλους για τον Πρόεδρο της ΕΟΕ, ώστε να υπάρχει συνεχής ανανέωση.
Αυτό λοιπόν το εκσυγχρονισμένο νέο καταστατικό, το οποίο προετοιμάζουμε σε συνεργασία με τη ΔΟΕ, θα σας υποβάλουμε κύριε Υπουργέ, εντός του Ιανουαρίου, ώστε να επικυρωθεί με Νόμο, όπως απαιτείται.

Ένα άλλο θέμα που απασχολεί τον κόσμο του αθλητισμού, είναι τα πολυσυζητημένα κίνητρα των αθλητών-Ολυμπιονικών που διατρέχουν πραγματικό κίνδυνο να καταργηθούν από το Συμβούλιο της Επικρατείας.
Ας δοθούν επιτέλους κίνητρα μοριοδότησης για την εισαγωγή των αθλητών – μαθητών σε ανώτερες σχολές της αρεσκείας τους με επιπλέον μπόνους στα ολυμπιακά αθλήματα.
Ας επιτραπεί στους Ολυμπιονίκες να υπηρετούν στο Δημόσιο ή στις Ένοπλες Δυνάμεις κατά τη διάρκεια της αθλητικής τους ζωής. Όταν θα σταματήσουν να αγωνίζονται, να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στον ελληνικό αθλητισμό, ανάλογα με τις σπουδές και την εξειδίκευσή τους.
Τα χρηματικά πριμ που προσφέρει η Πολιτεία, προτείνουμε να δίνονται στους αθλητές μέσα σε 6 μήνες από την κατάκτηση της διάκρισης. Εφόσον η Πολιτεία δεν έχει χρήματα- και αυτό το γνωρίζουμε όλοι-ας μειώσει τα ποσά. Λιγότερα χρήματα που θα καταβάλλονται όμως άμεσα και όχι όταν πιά ο αθλητής θα έχει βγει στην «αθλητική σύνταξη».
Φυσικά και δεν ζούμε σε άλλη χώρα, ούτε σε άλλο πλανήτη. Έχουμε όμως μεγάλη αγωνία για το μέλλον όλων των αθλημάτων. 
Παρακολουθούμε από κοντά τον αγώνα επιβίωσής τους.
Οι τακτικές επιχορηγήσεις προς τις Ομοσπονδίες έχουν φτάσει στο ναδίρ-με αποτέλεσμα το 80% από αυτές να δίνονται για δαπάνες μισθοδοσίας και λειτουργίας. Με το υπόλοιπο 20% που απομένει πρέπει να παραχθεί αθλητισμός, με τους γονείς να είναι οι μόνιμοι χορηγοί του αθλητισμού μας, αφού είναι εκείνοι που καλούνται να πληρώνουν για τα πάντα προκειμένου να κάνουν αθλητισμό τα παιδιά τους. 
Όσον αφορά τον αθλητισμό υψηλού επιπέδου, τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα, αφού ακόμα και μερικοί από τους κορυφαίους αθλητές μας, είναι υποχρεωμένοι να μεταβαίνουν σε αγώνες στο εξωτερικό, ακόμα και σε Παγκόσμια Πρωταθλήματα, με δικά τους έξοδα, επειδή οι Ομοσπονδίες τους αδυνατούν να τα καλύψουν. 

Η ΕΟΕ συνολικά λαμβάνει από την Πολιτεία περίπου 1.000.000€ τον χρόνο που είναι το 30% του προϋπολογισμού της, και που δεν καλύπτει ούτε τα έξοδα μισθοδοσίας των υπαλλήλων της. Εμείς στην ΕΟΕ όμως, καταφέραμε να ανοίξουμε νέους δρόμους και να πετύχουμε την δημιουργία νέων πηγών εσόδων που μας επιτρέπουν, εν μέρει, την οικονομική της αυτονομία. Πολύτιμοι πυλώνες στήριξής μας είναι οι χορηγίες, τα προγράμματα μάρκετινγκ, τα έσοδα από το Παναθηναϊκό Στάδιο, η αξιοποίηση των ακινήτων μας και η οικονομική ενίσχυση από την ΔΟΕ και τις Ευρωπαϊκές Ολυμπιακές Επιτροπές. Στόχος μας είναι η πλειονότητα αυτών των πόρων να διοχετεύεται στην προετοιμασία και στήριξη των πρωταθλητών μας γιατί αυτοί προσφέρουν τις τεράστιες αθλητικές επιτυχίες της μικρής μας χώρας, όχι μόνο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, αλλά και στις Παγκόσμιες και Ευρωπαϊκές διοργανώσεις.
Οι περισσότεροι αθλητές και αθλήτριες του Ρίο άλλωστε, συνεχίζουν να πρωταγωνιστούν αποδεικνύοντας ότι δεν ήταν ένα πυροτέχνημα οι επιτυχίες τους.
Τους ευχαριστούμε από τα βάθη της καρδιάς μας, αναγνωρίζουμε τον αγώνα τους, και τους τιμούμε σήμερα σαν μια μικρή ένδειξη της αγάπης και του σεβασμού μας.

Ταυτόχρονα, μια νέα γενιά νέων αθλητών βγαίνει στο φως και κατακτά απίστευτες νίκες, τεράστιες επιτυχίες σε πολλά αθλήματα. Αυτές και αυτούς θα βοηθήσουμε επίσης για να μην χαθεί το ταλέντο τους. 
Το Τόκιο είναι μπροστά μας. Ήδη στην Ιστιοπλοΐα, το 2018 είναι χρονιά προκρίσεων. Οι προκρίσεις για το Τόκιο έχουν δυσκολέψει ενώ έχουν περιορισθεί οι θέσεις λόγω της εισόδου νέων αθλημάτων στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Τα νέα κριτήρια πρόκρισης της ΔΟΕ επιβάλλουν συνεχείς συμμετοχές σε αγώνες που πραγματοποιούνται και στις 5 Ηπείρους, κάτι που συνεπάγεται αυξημένο κόστος, που με τα σημερινά δεδομένα, οι Ομοσπονδίες αδυνατούν να αντιμετωπίσουν.
Καλώ λοιπόν την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, γνωρίζοντας πολύ καλά το μεγάλο φιλανθρωπικό έργο που επιτελεί, να βοηθήσει τους ήρωες του ελληνικού αθλητισμού. Αυτά τα παιδιά που διαφημίζουν με τον καλύτερο τρόπο την πατρίδα μας και που προσφέρουν χαρά και υπερηφάνεια στους απανταχού Έλληνες. 
Προσκαλώ λοιπόν και πάλι, τους Έλληνες επιχειρηματίες να συμβάλλουν στο πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή για το Τόκιο».

Τα χρήματα της «υιοθεσίας» τα λαμβάνουν απευθείας οι αθλητές, χωρίς καμία παρέμβαση της ΕΟΕ ή των Ομοσπονδιών. Οι αθλητές που ευεργετήθηκαν από το προηγούμενο πρόγραμμα, αναγνώρισαν την πολύτιμη στήριξη που τους παρείχε και δεν είναι μυστικό ότι και τα έξι μετάλλια του Ρίο, κατακτήθηκαν από «υιοθετημένους» αθλητές.
Σε 30 ακριβώς μέρες από σήμερα, η λαμπρή Φλόγα μας, θα ανάψει τον βωμό για την έναρξη των 23ων Ολυμπιακών Αγώνων στην Πιόνγκτσανγκ, όπου θα συμμετάσχουμε με ολιγομελή αποστολή. Τους ευχόμαστε ολόψυχα να εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Θυμίζω ακόμη ότι, μέσα στο 2018, θα λάβουμε μέρος τους Μεσογειακούς Αγώνες στην Ταραγόνα και, εν συνεχεία, στους «Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων» στο Μπουένος Άιρες. Έχουν και εκεί προκριθεί αθλητές μας, που είμαστε σίγουροι θα παλέψουν για το καλύτερο.
Σε λίγο θα τιμήσουμε τον Πρώτο Πολίτη της χώρας μας. Την Αυτού Εξοχότητα τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, κ. Προκόπιο Παυλόπουλο, για την έμπρακτη, αμέριστη και συνεχή στήριξή του στον Αθλητισμό της χώρας και κυρίως στις αθλήτριες και στους αθλητές. Παρών σε όλα τα μεγάλα αθλητικά γεγονότα, στις τελετές Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας, ένθερμος υποστηρικτής των αθλητών μας.

Κυρίες και Κύριοι,
Η ΕΟΕ από φέτος καθιερώνει το Ανώτατο Αριστείο «Δημήτριος Βικέλας», για να τιμήσει κορυφαίους παράγοντες που έχουν προσφέρει εθελοντικά έργο στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή και στον Ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Αυτοί είθε να είναι το φωτεινό παράδειγμα για όλους μας και σε αυτούς θα εκφράσουμε σήμερα τις ευχαριστίες μας.
Τιμούμε λοιπόν με το Ανώτατο Αριστείο «Δημήτριος Βικέλας» τη δυναμική και ξεχωριστή κυρία, άρρηκτα συνδεδεμένη με την ΕΟΕ, την πρώην Υπουργό Αθλητισμού και Υπουργό στους ΟΑ του 2004, την επί πολλά χρόνια μέλος της Ολυμπιακής μας Επιτροπής, την αγαπητή μας Φάνη Πάλλη Πετραλιά.
Τιμούμε επίσης και τον συνάδελφό μας Παύλο Κανελλάκη, παλαιό αθλητή που έλαβε μέρος και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1976, για πολλά χρόνια Πρόεδρο της Ομοσπονδίας Σκοποβολής, και εκπρόσωπό της στην ΕΟΕ και Πρώτο Αντιπρόεδρο αυτής. Τον άνθρωπο που φέτος έβαλε στην άκρη το «εγώ» και θυσίασε την μακρόχρονη πορεία του στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή για την πραγμάτωση του «εμείς», φωτεινό παράδειγμα αλτρουισμού αφού με την στάση του συνέβαλε τα μέγιστα στη συνεννόηση και στην έξοδο της Ολομέλειας από την διοικητική κρίση. 

Ακόμα η ΔΟΕ, μετά από πρόταση της ΕΟΕ, θα τιμήσει τον Δήμαρχο της Λέσβου, κ. Σπύρο Γαληνό, απονέμοντάς του το έπαθλο με τίτλο «Sport Beyond Βorders», για όλα όσα έχει προσφέρει για την αντιμετώπιση και διαχείριση του προσφυγικού στη Λέσβο. 
Απονέμουμε επίσης τιμητική διάκριση στους συντελεστές της Αφής και Παράδοσης της Ολυμπιακής Φλόγας.
Τιμούμε ακόμα τους νέους μας χορηγούς, την ΤΟΥΟΤΑ ΕΛΛΑΣ, την DELTA ISO και την Πολωνική εταιρεία 4F, που μας χορηγεί την αθλητική ενδυμασία για τους Χειμερινούς Αγώνες της ΠιονγκΤσανγκ.
Τέλος, απονέμουμε τιμητική διάκριση στους αθλητές που κατέκτησαν μετάλλιο σε Παγκόσμια και Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Ανδρών και Γυναικών καθώς και σε εκείνους που κατέκτησαν χρυσό μετάλλιο σε Παγκόσμια ή Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα ηλικιακών κατηγοριών.
Εξοχότατε Πρόεδρε της Ελληνικής Δημοκρατίας, 
Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί Αθλητές
Κύριες και Κύριοι,
Σας ευχαριστώ όλες και όλους μέσα από την καρδιά μου, που με υποστήκατε τόση ώρα.

Εύχομαι μια Καλή και Δημιουργική Χρονιά, με υγεία, αισιοδοξία και μεγάλες επιτυχίες. Εύχομαι το 2018 να είναι μια καλή και ειρηνική χρονιά για όλους τους ανθρώπους. 
Είθε η Ολυμπιακή Ιδέα, να εμπνεύσει κάθε κάτοικο του πλανήτη. 
Καλή Χρονιά!