Μήνυμα του Προέδρου της ΕΟΕ

Tόσο εγώ προσωπικά όσο και η  Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους τους αθλητές που έκαναν την Ελλάδα υπερήφανη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

 Αυτά τα παιδιά που εν μέσω πολλών προβλημάτων και εμποδίων που για τέσσερα χρόνια ορθώνονταν στην προετοιμασία τους, έφεραν την Ελλάδα στην 26η θέση του πίνακα των μεταλλίων και ξεχώρισαν για το ήθος τους, την προσωπικότητα τους και τη συμπεριφορά τους.

 Εκτός από τους αθλητές μας, πρέπει να ευχαριστήσουμε τους προπονητές, που και αυτοί δίνουν το δικό τους σκληρό αγώνα δίπλα στους αθλητές. Ακόμα ένα μεγάλο ευχαριστώ στις Ομοσπονδίες των Ολυμπιακών αθλημάτων και τη δουλειά που κάνουν χωρίς πολλές φορές χρήματα ούτε για τη μισθοδοσία του προσωπικού, αλλά και τους εθελοντές παράγοντες που κατά καιρούς έχουν ακούσει διάφορα, αλλά δεν το βάζουν κάτω και προσπαθούν να δημιουργήσουν τις καλύτερες συνθήκες προπόνησης και προετοιμασίας για τους αθλητές και τις αθλήτριες μας.

 Ξεχωριστή αναφορά θέλω να κάνω και στους χορηγούς, που έχουν ένα πολύ μεγάλο μερίδιο στις επιτυχίες του Ρίο. Ειδικά όσοι  συμμετείχαν στο πρωτοποριακό πρόγραμμα «Υιοθετήστε έναν αθλητή στο δρόμο για το Ρίο» που παρουσίασε πριν από δύο χρόνια η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή καθώς όπως λένε οι αθλητές – και τους ευχαριστούμε για αυτό – το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποδείχθηκε σωτήριο για τους ίδιους και τις προσπάθειες τους. Υπάρχουν και άλλοι που δεν βοήθησαν τώρα, αλλά το πράττουν εδώ και πάρα πολλά χρόνια όπως το Ίδρυμα Λεβέντη που μοιράζει ανελλιπώς κάθε χρόνο με αξιοκρατικά κριτήρια υποτροφίες σε 28 αθλητές και αθλήτριες από την Ελλάδα και την Κύπρο.

 Οι επιτυχίες των αθλητών μας στο Ρίο δεν πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτες. Πρέπει να αποτελέσουν την αφετηρία για μία νέα πορεία του αθλητικού κινήματος στην Ελλάδα καθώς έχουμε την ιστορική ευκαιρία όχι μόνο να θέσουμε έναν πιο ψηλό στόχο αλλά και να τον πετύχουμε: Να μπει η Ελλάδα στις 20 πρώτες χώρες στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2020 και να στείλουμε στο Τόκιο, Ολυμπιακή Ομάδα με πάνω από 100 αθλητές.

 Επιβάλλεται, όμως, να ξεκινήσουμε από αύριο κιόλας, γιατί πλέον οι προκρίσεις έχουν γίνει πολύ δύσκολες καθώς μειώνεται ο αριθμός των αθλητών στα παραδοσιακά αθλήματα και προστίθενται νέα αθλήματα,  πολλά από τα οποία μάλιστα δεν καλλιεργούνται στην Ελλάδα σε τόσο μεγάλη έκταση.

Μπορούμε, όμως, να τα καταφέρουμε αρκεί να ξεκινήσουμε τώρα και μην τα θυμηθούμε όλα αυτά, ένα χρόνο πριν από το Τόκιο.

Σπύρος Ι. Καπράλος

Πρόεδρος Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής