Δημήτριος Βικέλας

Ο Δημήτριος Βικέλας ήταν ποιητής και πεζογράφος. Το έργο του «Λουκής Λάρας», θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα στην εξέλιξη της νεοελληνικής πεζογραφίας. Συμμετείχε στην επιτροπή διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας το 1896 και ήταν ο πρώτος πρόεδρος της ΔΟΕ.

Γεννήθηκε στην Ερμούπολη της Σύρου στις 15 Φεβρουαρίου 1835. Ο πατέρας του ήταν ένας από τους μεγαλύτερους εμπόρους της Βέροιας. Στην ηλικία των τεσσάρων ετών, η οικογένεια του εγκαταστάθηκε στο Ναύπλιο και έπειτα στην Κωνσταντινούπολη.

Το 1851 μετάφρασε την «Εσθήρ» του Ρακίνα. Το 1852 μετέβη στο Λονδίνο για επαγγελματική εξάσκηση και εργάστηκε ως υπάλληλος και ως συνέταιρος στον εμπορικό οίκο των αδελφών Μελά, που ήταν θείοι του (Μελά ήταν το πατρικό όνομα της μητέρας του).

Από το 1855 έγραφε ποιήματα, τα οποία δημοσίευε σε εφημερίδες και περιοδικά της Αθήνας ή τα υπέβαλλε στους ποιητικούς διαγωνισμούς του Πανεπιστημίου.

Το 1876 η εταιρεία Μελά διαλύθηκε και αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα. Το 1897 εγκαθίσταται οριστικά στην Αθήνα.

Εκτός από τα επιστημονικά του έργα, ασχολήθηκε με την φιλανθρωπία και τα κοινωφελή έργα. Το σημαντικότερο από αυτά είναι η ίδρυση το 1899 του Συλλόγου προς διάδοσιν ωφελίμων βιβλίων, με γραμματέα τον Γεώργιο Δροσίνη, το 1898 τον Οίκο των Τυφλών και το 1898 τη Σκοπευτική και Εργατική Σχολή.

Λαμβάνει μέρος στο Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο των Παρισίων το 1894, μετά από προτροπή του προέδρου του Πανελλήνιου Αθλητικού Συλλόγου Ιωάννη Φωκιανού. Επελέγη καθώς ήταν ήδη γνωστός ως Έλληνας λογοτέχνης στις Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και με ισχυρές διασυνδέσεις. Η ιδέα του Βαρόνου Πιέρ ντε Κουμπερτέν για τον Ολυμπισμό και την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων της αρχαιότητας στην σύγχρονη εποχή πραγματοποιήθηκε στο Συνέδριο, στο οποίο ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος πρόεδρος εκλέχθηκε ο Δημήτριος Βικέλας και αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες στην Αθήνα το 1896 μετά από πρόταση του ιδίου.

?> ?>